7 tips voor het leasen van de juiste auto

5 min  leestijd
7.703
Image

U heeft besloten om zakelijk te gaan rijden, maar moet nog wel de meest geschikte bedrijfswagen vinden. Gaat u voor luxe of praktisch? Voor 'groen' rijden of extra laadruimte? Deze beslissing kan nog best lastig zijn, zeker in tijden van recessie wanneer ondernemers vaak over minder investeringsruimte beschikken. In dit artikel leest u alles over verantwoord leasen in economisch mindere tijden: 7 tips voor het leasen van de juiste auto.

1. Durf praktisch te denken

In tijden van economische voorspoed heeft u als startende ondernemer wellicht meer keus, maar anno nu kunt u bij het uitkiezen van een leaseauto beter zo praktisch mogelijk denken.

Functioneel gaat in dit geval zeker boven mooi. Durf bijvoorbeeld ook te kiezen voor een goede tweedehands leaseauto in plaats van per se een nieuwe wagen aan te schaffen. Een tweedehandswagen is vaak goedkoper, waardoor u eerder kunt kiezen voor een wagen van een duurder merk.

2. Denk liever niet te groot

Een vaak gemaakte fout door starters is dat zij een dure auto 'op de groei' aan schaffen en later door tegenvallende of teruglopende inkomsten in de financiële problemen komen.

Heeft u écht die ene bestelbus met enorm veel laadruimte nodig of kunt u in eerste instantie ook toe met een iets kleinschaliger model?

Zorg dat u er vrijwel zeker van bent dat u later de investering eruit kunt halen. Mocht uw bedrijf tegen de verwachting in zo snel (door)groeien dat u de huidige leasewagen ontgroeit, kunt u op dat moment alsnog overstappen op een groter model.

3. Let op 'in het verleden behaalde resultaten'

Kies bedrijfsmiddelen die door de jaren heen een goed 'trackrecord' hebben opgebouwd in de markt. Vraag bij diverse brancheorganisaties of collega's eens na hoe hun ervaringen zijn met bijvoorbeeld het verbruik en onderhoud bij populaire leasemodellen.

Zowel u als uw klanten hebben er niets aan als u een leasewagen rijdt die het om de haverklap niet meer doet. De goedkoopste keus is ook hier dus niet altijd de beste. Uiteraard moet u, zoals we bij punt 1 beschreven, rekening houden met uw budget, maar u moet wel op uw auto kunnen vertrouwen. Een nachtje sterke vorst mag er niet voor zorgen dat u niet op tijd bij een klant of opdrachtgever aankomt en daardoor een klus misloopt.

Hoewel er natuurlijk aan iedere auto wel eens iets kan schorten, kan de keuze voor het leasen van een iets duurdere (maar meer betrouwbare) wagen de juiste beslissing zijn.

Auto met sleutel

Zit jij veel op de weg?

Dan weet je dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Met vaak hoge kosten als gevolg. Met de zakelijke autoverzekering van Interpolis ga je weer met een gerust hart de weg op.

Bekijk de mogelijkheden

4. Kijk en vergelijk

Een goed voorbereide ondernemer telt voor twee. Dat geldt ook zeker voor het leasen van een goede bedrijfsauto. Vraag meerdere offertes op voor de aanschaf van leasewagens en wees kritisch op aanbiedingen in een bundel

. Een rente van nul procent over vijf jaar is jammer genoeg vaak echt te mooi om waar te zijn. Waarmee ze u in reclames ook proberen te overtuigen: geld lenen kost nu eenmaal altijd geld, zelfs bij nul procent rente. Dat is ook vrij logisch, omdat het bedrag toch ergens door de aanbieder moet worden terugverdiend. Immers, voor niets gaat alleen de zon op.

Die lage rente wordt in dat geval dus wel op een andere manier verrekend. Denk aan een hogere aanschafprijs, dure verzekering, hoge administratiekosten of een verplichte afname van diensten (zoals onderhoud).

5. Wees alert op eventuele extra kosten

Wees bij het aanvragen van de verschillende leaseoffertes zo terughoudend mogelijk met het raadplegen van tussenpersonen en adviseurs. De commissie is namelijk uiteindelijk voor uw rekening en kan oplopen tot duizenden duro's.

Daarnaast moet u rekening houden met het feit dat het grootste belang van de adviseur waarschijnlijk niet bij u, maar bij de aanbiedende partij ligt.

6. Bepaal de juiste looptijd

Kies de juiste structuur en zorg dat de looptijd goed wordt afgestemd op het gebruik van het bedrijfsmiddel. Als de leaseauto in kwestie 'op' is, moet ook de financiering daarover zijn afgelopen.

Wees bovendien terughoudend met hoge slottermijnen; dat zijn hoge bedragen die nog open staan aan het einde van de looptijd van het leasecontract. Daarmee schuift u de lasten door naar de toekomst.

7. Een beetje flexibiliteit is geboden

Indien uw huidige budget het toelaat, kunt u overwegen om een beetje extra te betalen in ruil voor meer flexibiliteit.

Als u in twee bedrijfswagens wilt investeren, kies er bijvoorbeeld dan eens voor om er eentje te huren. U kunt dan vaak kiezen voor kortere looptijden of looptijden die zijn afgestemd op uw klantenopdrachten.

Tip: zakelijk bankieren zonder zorgen

Als ondernemer wilt u dat uw zakelijkse betalingsverkeer altijd tot in de puntjes geregeld is. Met de vele mogelijkheden bij de Rabobank is er altijd wel een zakelijke rekening die bij uw situatie past.

Je zakelijke rekening is bij Rabobank de eerste 6 maanden gratis voor u als startende ondernemer. Dat betekent geen kosten voor uw zakelijke rekening, betaalpas én al uw transacties in Nederland en SEPA-landen.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Lees ook

Alles over een auto van de zaak
Checklist: bedrijfsauto voor starters
Wat u moet weten over de nieuwe bijtelling
5 vragen en antwoorden over de leaseauto

Meer over auto van de zaak

Meer over auto van de zaak
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? De Rabobank heeft voorbeelden van meerdere ondernemersplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Downloaden is gratis.

Sluiten