marieke

7 tips voor het leasen van de juiste auto

U heeft besloten om zakelijk te gaan rijden, maar moet nog wel de meest geschikte bedrijfswagen vinden. Gaat u voor luxe of praktisch? Voor 'groen' rijden of extra laadruimte? Deze beslissing kan nog best lastig zijn, zeker in tijden van recessie wanneer ondernemers vaak over minder investeringsruimte beschikken. In dit artikel leest u alles over verantwoord leasen in economisch mindere tijden: 7 tips voor het leasen van de juiste auto.

1. Durf praktisch te denken

In tijden van economische voorspoed heeft u als startende ondernemer wellicht meer keus, maar anno nu kunt u bij het uitkiezen van een leaseauto beter zo praktisch mogelijk denken. Functioneel gaat in dit geval zeker boven mooi. Durf bijvoorbeeld ook te kiezen voor een goede tweedehands leaseauto in plaats van per se een nieuwe wagen aan te schaffen. Een tweedehandswagen is vaak goedkoper, waardoor u eerder kunt kiezen voor een wagen van een duurder merk.

2. Denk liever niet te groot

Een vaak gemaakte fout door starters is dat zij een dure auto 'op de groei' aan schaffen en later door tegenvallende of teruglopende inkomsten in de financiële problemen komen. Heeft u écht die ene bestelbus met enorm veel laadruimte nodig of kunt u in eerste instantie ook toe met een iets kleinschaliger model? Zorg dat u er vrijwel zeker van bent dat u later de investering eruit kunt halen. Mocht uw bedrijf tegen de verwachting in zo snel (door)groeien dat u de huidige leasewagen ontgroeit, kunt u op dat moment alsnog overstappen op een groter model.

3. Let op 'in het verleden behaalde resultaten'

Kies bedrijfsmiddelen die door de jaren heen een goed 'trackrecord' hebben opgebouwd in de markt. Vraag bij diverse brancheorganisaties of collega's eens na hoe hun ervaringen zijn met bijvoorbeeld het verbruik en onderhoud bij populaire leasemodellen. Zowel u als uw klanten hebben er niets aan als u een leasewagen rijdt die het om de haverklap niet meer doet. De goedkoopste keus is ook hier dus niet altijd de beste. Uiteraard moet u, zoals we bij punt 1 beschreven, rekening houden met uw budget, maar u moet wel op uw auto kunnen vertrouwen. Een nachtje sterke vorst mag er niet voor zorgen dat u niet op tijd bij een klant of opdrachtgever aankomt en daardoor een klus misloopt. Hoewel er natuurlijk aan iedere auto wel eens iets kan schorten, kan de keuze voor het leasen van een iets duurdere (maar meer betrouwbare) wagen de juiste beslissing zijn.

4. Kijk en vergelijk

Een goed voorbereide ondernemer telt voor twee. Dat geldt ook zeker voor het leasen van een goede bedrijfsauto. Vraag meerdere offertes op voor de aanschaf van leasewagens en wees kritisch op aanbiedingen in een bundel. Een rente van nul procent over vijf jaar is jammer genoeg vaak echt te mooi om waar te zijn. Waarmee ze u in reclames ook proberen te overtuigen: geld lenen kost nu eenmaal altijd geld, zelfs bij nul procent rente. Dat is ook vrij logisch, omdat het bedrag toch ergens door de aanbieder moet worden terugverdiend. Immers, voor niets gaat alleen de zon op. Die lage rente wordt in dat geval dus wel op een andere manier verrekend. Denk aan een hogere aanschafprijs, dure verzekering, hoge administratiekosten of een verplichte afname van diensten (zoals onderhoud).

5. Wees alert op eventuele extra kosten

Wees bij het aanvragen van de verschillende leaseoffertes zo terughoudend mogelijk met het raadplegen van tussenpersonen en adviseurs. De commissie is namelijk uiteindelijk voor uw rekening en kan oplopen tot duizenden duro's. Daarnaast moet u rekening houden met het feit dat het grootste belang van de adviseur waarschijnlijk niet bij u, maar bij de aanbiedende partij ligt.

6. Bepaal de juiste looptijd

Kies de juiste structuur en zorg dat de looptijd goed wordt afgestemd op het gebruik van het bedrijfsmiddel. Als de leaseauto in kwestie 'op' is, moet ook de financiering daarover zijn afgelopen. Wees bovendien terughoudend met hoge slottermijnen; dat zijn hoge bedragen die nog open staan aan het einde van de looptijd van het leasecontract. Daarmee schuift u de lasten door naar de toekomst.

7. Een beetje flexibiliteit is geboden

Indien uw huidige budget het toelaat, kunt u overwegen om een beetje extra te betalen in ruil voor meer flexibiliteit. Als u in twee bedrijfswagens wilt investeren, kies er bijvoorbeeld dan eens voor om er eentje te huren. U kunt dan vaak kiezen voor kortere looptijden of looptijden die zijn afgestemd op uw klantenopdrachten.

Tip: zakelijk bankieren zonder zorgen

Als ondernemer wilt u dat uw zakelijkse betalingsverkeer altijd tot in de puntjes geregeld is. Met de vele mogelijkheden bij de Rabobank is er altijd wel een zakelijke rekening die bij uw situatie past. Lees hier meer informatie over al onze zakelijke rekeningsvormen en van welke startersvoordelen u daarbij kunt profiteren. Hier kunt u ook direct een aanvraag indienen tot het openen van een zakelijke rekening.

Lees ook

Alles over een auto van de zaak
Checklist: bedrijfsauto voor starters
Wat u moet weten over de nieuwe bijtelling
5 vragen en antwoorden over de leaseauto

Gepubliceerd op:
05-10-2012

Wat vind je van dit artikel?

x3
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Beschik je (nog) over te weinig vermogen om zelf te investeren in de aanschaf van bedrijfsmiddelen? Dan is leasen mogelijk een optie, óók als het gaat om een computer of machine. Hoe dat precies in zijn werk gaat, lees je in deze checklist.

Wat je moet weten over leasen
Wat je moet weten over leasen

Auto van de zaak

Ga je als aankomend ondernemer straks de nodige kilometers maken? Dan kun je overwegen om niet privé een auto te rijden, maar er eentje voor zakelijk gebruik aan te schaffen en deze op jouw bedrijfsnaam te zetten.

Zakelijk rijden kan namelijk uiteindelijk stukken voordeliger zijn, maar dit geldt niet voor iedereen. Hieronder lees je hoe het precies zit met de wegenbelasting en bijtelling, maar vertellen we je bijvoorbeeld ook hoe je de juiste auto least.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.