Autobelastingen 2017

Autobelastingen in 2017: zo zit dat

De autobelastingen zijn per 1 januari 2017 op een aantal punten veranderd. Het stelsel van autobelastingen is eenvoudiger geworden, onder andere doordat het aantal bijtellingpercentages is verminderd. Wat betekent dat voor startende ondernemers die een auto op naam van de zaak willen zetten?

Wanneer rijd je als starter zakelijk?

Iedere kilometer die je voor jouw onderneming in de auto rijdt is zakelijk. Ongeacht in welke auto je dit doet. Voor de Belastingdienst moet je als ondernemer aangeven of je in een privé- of bedrijfsauto rijdt.

Als je minder dan 500 kilometer per jaar privé met deze auto rijdt, beschouwt de Belastingdienst de auto voor de inkomstenbelasting als een zakelijke auto. Rijd je meer dan 500 kilometer per jaar privé? Dan krijg je met bijtelling te maken. 

Wat is bijtelling?

De Belastingdienst beschouwt alle boven de 500 privé gereden kilometers in een zakelijke auto als loon in natura. Daarover moet belasting worden betaald: de bijtelling.

Dit is een door de overheid bepaald percentage maal de cataloguswaarde van de auto en dit bedrag wordt opgeteld bij jouw inkomen, waar je vervolgens weer belasting over betaalt. 

Waarom zijn de regels voor bijtelling veranderd?

De bijtellingregels die tot 2015 van kracht waren hebben ervoor gezorgd dat modellen met een lage CO2-uitstoot populairder zijn geworden bij zakelijke rijders, mede doordat fabrikanten erin geslaagd zijn om hun auto's steeds zuiniger te maken. 

Auto's met een lage CO-uitstoot zijn de laatste jaren steeds populairder geworden bij ondernemers.

Zó milieuvriendelijk zelfs dat de fiscus bij het handhaven van deze tarieven uiteindelijk steeds minder geld zou verdienen aan het innen van autobelastingen. Of zoals de overheid het verwoordt: 'de kosten van het huidige Nederlandse beleid staan niet meer in verhouding tot de milieuwinst'.

Het gevolg hiervan is dat de bijtellingtarieven zijn aangescherpt.  Tegelijkertijd wil de overheid de keuze voor een milieuvriendelijke bedrijfsauto wel blijven stimuleren.

Om die reden richten de aangebrachte wijzigingen in de autobelastingen zich volgens het kabinet 'op een stabiele stroom aan belastinginkomsten, maar ook op een beter milieu, waarbij de kosten van het beleid weer in een gezonde verhouding staan tot de effecten'.

De uitgangspunten van het nieuwe autobeleid zijn: efficiënter en groen, stabiele belastinginkomsten en eenvoudigere autobelastingen.

Wat verandert er aan de autobelastingen in 2017?

Voor ondernemers zijn van deze drie speerpunten vooral de autobelastingen relevant. Deze hervormingen voor de bijtelling voor leaseauto's werden twee jaar geleden al bekendgemaakt en zijn ingegaan in 2016.

Op een nieuwe auto met CO2-uitstoot van 1 gr/km of meer geldt vanaf nu het algemene bijtellingpercentage van 22 procent.

In 2017 zijn deze percentages echter opnieuw aangepast: deze gaat tot 2020 naar 22 procent. Auto's die CO2 uitstoten vallen vanaf 2017 onder een bijtellingtarief van 4 of 22 procent (zie deze tabel van de Belastingdienst).
bijtellingpercentages 2016-2020

Alleen volledig elektrische auto's krijgen dit jaar een extra stimulans door een bijtelling van 4 procent. 

Voor een nieuwe auto met een CO2-uitstoot van 1 gr/km of meer gaat het algemene bijtellingpercentage van 22 procent gelden. Dit geldt voor auto's die een datum van eerste toelating op de weg hebben vanaf 1 januari 2017.

Verder gaat de aanschafbelasting personenauto's en motorrijwielen (bpm) stapsgewijs omlaag met in totaal 14,7 procent in 2020. Dit is het begin van een volledige afbouw van de bpm op termijn.

De motorrijtuigenbelasting (mrb) voor personenauto's is sinds 1 januari 2017 verlaagd met 2,7 procent.

Zakelijk rijden, hoe zit dat fiscaal?

Je kunt een zakelijke auto kopen of leasen: deze keuze heeft verschillende fiscale gevolgen. Als je voor jouw onderneming een auto koopt, telt de Belastingdienst dit op bij het vermogen van de onderneming.

De auto komt dan voor het aankoopbedrag op de balans te staan. Alle kosten voor de auto kun je van de winst aftrekken. Ook hier geldt: rijd je meer dan 500 kilometer privé met de auto? Dan krijg je te maken met de bijtelling.
 

Auto leasen
Wanneer je een auto besluit te gaan leasen, kom je normaal gesproken uit bij operational lease.

In dit geval blijft de leasemaatschappij juridisch en economisch eigenaar van de auto en is daarmee verantwoordelijk voor het beheer en de risico's.

De leaseauto is hierdoor geen eigen vermogen en komt dan dus ook niet bij jou op de balans te staan.

Jij betaalt maandelijks de btw en bent verantwoordelijk voor de kosten van het gebruik - al kan dit bij full service operational lease, afhankelijk van de afgesproken diensten, anders zijn.

Let op: ook als ZZP'er die een auto least ontkom je niet aan de bijtelling.

Lees ook

Auto op naam van de zaak
Lease: dit zijn de mogelijkheden voor starters
Zakelijk rijden: hoe zit dat fiscaal?
Bedrijfsmiddelen fiscaal afschrijven: zo zit dat
Alles over de inkomstenbelasting voor ondernemers

Gepubliceerd op:
22-03-2017

Wat vind je van dit artikel?

x5
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Beschik je (nog) over te weinig vermogen om zelf te investeren in de aanschaf van bedrijfsmiddelen? Dan is leasen mogelijk een optie, óók als het gaat om een computer of machine. Hoe dat precies in zijn werk gaat, lees je in deze checklist.

Wat je moet weten over leasen
Wat je moet weten over leasen

Auto van de zaak

Ga je als aankomend ondernemer straks de nodige kilometers maken? Dan kun je overwegen om niet privé een auto te rijden, maar er eentje voor zakelijk gebruik aan te schaffen en deze op jouw bedrijfsnaam te zetten.

Zakelijk rijden kan namelijk uiteindelijk stukken voordeliger zijn, maar dit geldt niet voor iedereen. Hieronder lees je hoe het precies zit met de wegenbelasting en bijtelling, maar vertellen we je bijvoorbeeld ook hoe je de juiste auto least.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.