marieke

Autobranche fel tegen aangekondigde lastenverzwaringen

Als het aan de autobranche ligt, gaan de aangekondigde lastenverzwaringen van de overheid voor automobilisten definitief van tafel. In een brandbrief aan de Tweede Kamer roept de sector de politiek op om alsnog af te zien van het doorvoeren van de geplande extra belastingen van (in totaal) ruim een miljard euro.

Volgens de initiatiefnemers, onder wie de ANWB en de Bovag, heeft het verhogen van autobelastingen een sterk negatief effect op zowel het consumentenvertrouwen als de werkgelegenheid. De autobranche vreest dat deze lastenverzwaring, die bovenop de ruim twintig miljard euro komt die de overheid al binnenhaalt aan belastingen, grote gevolgen zal hebben voor de sector: "De economische schade van accijnsverhoging is al bij herhaling onder uw aandacht gebracht en onze zorgen daarover zijn onverminderd groot."

Dieptepunt

De belangenbehartigers stellen dat 2013 voor deze branche de boeken ingaat als een van de slechtste jaren van de laatste decennia. Indien de extra belastingmaatregelen worden doorgevoerd, zal volgens hen in 2014 een nieuw dieptepunt worden bereikt. Uit een recent onderzoek van Ecorys, dat is uitgevoerd in opdracht van de ANWB, blijkt overigens dat circa dertig procent van de geheven belasting onder automobilisten uiteindelijk weer terugvloeit naar het wegverkeer.

Lees het oorspronkelijke artikel op NUzakelijk. Meer weten over de mogelijkheden voor starters om zakelijk te rijden? Lees er alles over in het onderdeel auto van de zaak.

Gepubliceerd op:
10-10-2013

Wat vind je van dit artikel?

x2
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Beschik je (nog) over te weinig vermogen om zelf te investeren in de aanschaf van bedrijfsmiddelen? Dan is leasen mogelijk een optie, óók als het gaat om een computer of machine. Hoe dat precies in zijn werk gaat, lees je in deze checklist.

Wat je moet weten over leasen
Wat je moet weten over leasen

Auto van de zaak

Ga je als aankomend ondernemer straks de nodige kilometers maken? Dan kun je overwegen om niet privé een auto te rijden, maar er eentje voor zakelijk gebruik aan te schaffen en deze op jouw bedrijfsnaam te zetten.

Zakelijk rijden kan namelijk uiteindelijk stukken voordeliger zijn, maar dit geldt niet voor iedereen. Hieronder lees je hoe het precies zit met de wegenbelasting en bijtelling, maar vertellen we je bijvoorbeeld ook hoe je de juiste auto least.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.072 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.