marieke

Autoverkoop flink hoger in 2010

De autoverkoop heeft zich in 2010 uitstekend hersteld van de economische crisis. Volgens de laatste gegevens zijn er in het afgelopen jaar bijna 482.000 auto's verkocht. Dat is liefst een kwart meer dan in 2009, toen er 387.699 auto's op naam werden gezet. Het beste jaar ooit was 1999 met 611.776 nieuwe personenwagens.

De brancheorganisaties RAI en Bovag stellen vast dat het herstel in de autobranche sneller is gegaan dan verwacht. Ze zijn naar eigen zeggen aangenaam verrast door de meest recente cijfers. Ze hebben de prognoses in het afgelopen jaar verschillende keren naar boven moeten bijstellen en denken in 2011 op hetzelfde niveau uit te komen.

Zuinige auto's
De verkoopstijging is hoofdzakelijk te danken aan de fiscale stimulering voor de aankoop van zuinige auto's. Het gaat hierbij vooral om kleinere modellen, zoals de Citroën C1, de Peugeot 107, de Toyota Aygo, de Fiat Panda, de VW Polo. Volkswagen is ook dit jaar weer het best verkochte merk in ons land, met 49.276 verkochte exemplaren. Dat is een groei van bijna 29% ten opzichte van 2009.

Ferrari
Toyota, dat met 40.935 verkochte auto's de tweede plek inneemt, noteerde een groei van ruim 9%. Merken die het dit jaar bijzonder goed deden, zijn Kia (met een groei van 119%) en Skoda (109%). Maar ook Ferrari deed het prima, met 100% groei. Het aantal nieuw verkochte Ferrari's groeide van 21 in 2009 naar 42 in 2010. Vooral het ruim 230.000 euro kostende model California deed het goed met 32 exemplaren.

Faillissementen
In 2009 moesten vele tientallen autobedrijven nog noodgedwongen de deuren sluiten. In 2010 hebben de meeste bedrijven daarom extra goed naar de kosten gekeken en is het aantal faillissementen fors gedaald

Gepubliceerd op:
31-12-2010

Wat vind je van dit artikel?

x2
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Beschik je (nog) over te weinig vermogen om zelf te investeren in de aanschaf van bedrijfsmiddelen? Dan is leasen mogelijk een optie, óók als het gaat om een computer of machine. Hoe dat precies in zijn werk gaat, lees je in deze checklist.

Wat je moet weten over leasen
Wat je moet weten over leasen

Auto van de zaak

Ga je als aankomend ondernemer straks de nodige kilometers maken? Dan kun je overwegen om niet privé een auto te rijden, maar er eentje voor zakelijk gebruik aan te schaffen en deze op jouw bedrijfsnaam te zetten.

Zakelijk rijden kan namelijk uiteindelijk stukken voordeliger zijn, maar dit geldt niet voor iedereen. Hieronder lees je hoe het precies zit met de wegenbelasting en bijtelling, maar vertellen we je bijvoorbeeld ook hoe je de juiste auto least.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.