Elektrische auto van de zaak

Bijtelling zakelijke elektrische auto omhoog

De zakelijke elektrische auto is niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Vanwege de milieuvoordelen hoef je met een elektrische auto minder bijtelling te betalen. Vanaf 2020 profiteer je helaas minder, de bijtelling gaat omhoog!

Geldt bijtelling voor mij?

Staat jouw auto op naam van de zaak en rijd je met je meer dan 500 kilometer per jaar privé? Dan moet je bijtelling betalen. Dit bedrag wordt bij de winst van je bedrijf opgeteld.

De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van de soort brandstof. Meer weten over hoe een auto op naam van de zaak fiscaal werkt?

Elektrisch rijden voordeliger

De Nederlandse overheid probeert elektrisch rijden al sinds 2007 te stimuleren door middel van fiscale voordelen. Elektrische auto's stoten namelijk geen of minder schadelijke stoffen uit.

Daarnaast zetten ze energie efficiënter om in beweging dan auto's op benzine of diesel. Hierdoor heb je dus minder energie nodig om even ver te kunnen rijden.

Tip: je kunt je zakelijke auto natuurlijk ook leasen. Check hier de voorwaarden.

Zakelijk elektrisch rijden vóór 2020

Een elektrische auto van de zaak was jarenlang dus erg voordelig. Van 2007 tot en met 2019 betaalde je bij een volledig elektrische auto 4% bijtelling als je meer dan 500 kilometer per jaar privé reed en de auto maximaal € 50.000 kostte.

Was je auto duurder? Dan betaalde je over die meerprijs 22% bijtelling. Dit noemen we ook wel de Tesla-taks. Voor alle andere auto’s (behalve auto’s op waterstof) gold 22% bijtelling.

Zakelijk elektrisch rijden vanaf 2020

In 2020 is een jaar vol fiscale veranderingen, ook op het gebied van zakelijk rijden. Dit jaar verdubbelt de bijtelling voor elektrische auto’s naar 8% en gaat het budgetplafond naar € 45.000.

In 2021 gaat de bijtelling naar 12% met een budgetplafond van € 40.000. Daar blijft het niet bij, van 2022 tot en met 2025 is het percentage 16% en in 2026 17%.

In 2026 is het klaar met de verlaagde bijtelling, vanaf dat moment betaal je ook met een elektrische auto 22%. Evenveel als met een auto op benzine of diesel dus.

Tabel percentage bijtelling elektrisch auto

In de onderstaande tabel worden de tarieven voor de komende jaren overzichtelijk op een rij gezet.

Jaartal Percentage bijtelling elektrische auto
2020 8%
2021 12%
2022 16%
2023 16%
2024 16%
2025 16%
2026 22%

Rijd je een 'gewone' diesel- of benzine-auto? Dan val je altijd in het 22% vak. Wel zo duidelijk.

Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen en Motorrijtuigenbelasting

Als je een benzineauto of dieselauto rijdt, betaal je Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM) en Motorrijtuigenbelasting (MRB). De hoogte van deze bedragen is afhankelijk van:

  • BPM: CO2-uitstoot in gram/km, of over de nettocatalogusprijs
  • MRB: Gewicht van de auto, soort brandstof, hoe milieuvervuilend de auto is, de provincie.

Voorlopige hoef je deze bedragen niet voor elektrische auto's te betalen. In 2025 gaat dit veranderen, dan betaal je 25% van het normale bedrag. Vanaf 2026 betaal je evenveel als andere bestuurders.

Bijgewerkt op: 27-02-2020

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Auto van de zaak

Ga je als aankomend ondernemer straks de nodige kilometers maken? Dan kun je overwegen om niet privé een auto te rijden, maar er eentje voor zakelijk gebruik aan te schaffen en deze op jouw bedrijfsnaam te zetten.

Zakelijk rijden kan namelijk uiteindelijk stukken voordeliger zijn, maar dit geldt niet voor iedereen. Hieronder lees je hoe het precies zit met de wegenbelasting en bijtelling, maar vertellen we je bijvoorbeeld ook hoe je de juiste auto least.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.