marieke

Bovag is voor benzineprijsplafond

Als het aan de Bovag ligt, wordt er serieus gekeken naar het idee om de stijging van de benzineprijs te dempen door de accijns flexibel te maken. Dat zei een woordvoerder van de brancheorganisatie afgelopen dinsdag in een reactie op een recent wetsvoorstel in België.

In dit wetsvoorstel wordt gepleit voor het invoeren van een zogenaamd prijsplafond van 1,70 euro per liter benzine. Indien de benzineprijs verder stijgt dan deze gestelde grens, zal de Belgische schatkist accijnsinkomsten moeten inleveren. De inkomsten via de BTW blijven daar overigens wel op peil.

Groot-Brittannië

België is niet het eerste Europese land met een dergelijk wetsvoorstel. Al eerder werd in Groot-Brittannië een vergelijkbare 'wiebelaccijns' ingevoerd. Volgens de Bovag zou ook Nederland, waar de gemiddelde literprijs momenteel uitkomt op 1,871 euro, de mogelijkheden voor een dergelijke variabele accijns nader moeten onderzoeken. Over het juiste prijsniveau voor Nederland kan en wil de brancheorganisatie niets zeggen. "Econometristen en andere slimme mensen moeten kijken wat een verstandig en slim prijsniveau is", aldus de woordvoerder.

Lees het hele artikel op NUzakelijk.

Gepubliceerd op:
30-08-2012

Wat vind je van dit artikel?

x1
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Beschik je (nog) over te weinig vermogen om zelf te investeren in de aanschaf van bedrijfsmiddelen? Dan is leasen mogelijk een optie, óók als het gaat om een computer of machine. Hoe dat precies in zijn werk gaat, lees je in deze checklist.

Wat je moet weten over leasen
Wat je moet weten over leasen

Auto van de zaak

Ga je als aankomend ondernemer straks de nodige kilometers maken? Dan kun je overwegen om niet privé een auto te rijden, maar er eentje voor zakelijk gebruik aan te schaffen en deze op jouw bedrijfsnaam te zetten.

Zakelijk rijden kan namelijk uiteindelijk stukken voordeliger zijn, maar dit geldt niet voor iedereen. Hieronder lees je hoe het precies zit met de wegenbelasting en bijtelling, maar vertellen we je bijvoorbeeld ook hoe je de juiste auto least.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.747 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.