Checklist: auto leasen voor zzp'ers

Bijgewerkt op 20 oktober 2022
7 min  leestijd
122.481
Image
Auto leasen zakelijk

Een auto leasen kun je ook als zzp'er. Zo hoef je niet in één keer het volledige aankoopbedrag te betalen en profiteer je van fiscale voordelen. Nieuwsgierig geraakt? In dit artikel lees je meer over een auto leasen voor zzp'ers. 

Auto leasen als zzp'er

Er zijn heel wat zzp'ers die - zeker in het begin - nog geen bedrijfswagen of auto van de zaak hebben. Zij rijden in hun privé-auto en houden daarvoor keurig netjes een kilometerregistratie bij (€ 0,19 per km). 

Maar als het aantal kilometers toeneemt, wordt het wellicht toch een keer tijd om in een auto van de zaak te gaan rijden. 

Eigenaar bedrijfsauto

Wist je dat je bij financial lease meteen eigenaar bent van je bedrijfsauto? Je profiteert daarmee dus ook van fiscale voordelen. Daarover zometeen meer...

Voor de meeste zzp'ers in de bouw is dat anders natuurlijk. Zij hebben al snel een bestelauto of bedrijfsbus nodig waarin al het gereedschap kan. 

Tip: Is elektrisch rijden iets voor jou? Lees er alles over!

Bedrijfswagen financieren

Om jouw zakelijke auto te financieren zijn er grofweg drie opties:

 1. Je hebt eigen geld
 2. Je leent geld
 3. Je gaat leasen

Een combinatie van deze drie is ook mogelijk. Zo kun je een bedrijfsauto bijvoorbeeld deels met eigen geld financieren en voor het resterende bedrag een leasecontract afsluiten.

Auto leasen voor zzp'ers

Een auto leasen was jarenlang vooral iets voor managers van grotere bedrijven. Maar tegenwoordig zijn er ook steeds meer zzp'ers die op deze manier de aanschaf van een auto regelen. Het grote voordeel? Je hoeft zo niet in één keer een flink bedrag op tafel te leggen.

Door een auto te leasen heb je meer financiële ruimte, bijvoorbeeld om investeringen te doen of lopende rekeningen te betalen.

Een auto leasen is dus een manier om de aanschafkosten van je auto te spreiden. Dit geldt voor nieuwe voertuigen, maar ook voor tweedehands bolides.

Er zijn twee leasevormen:

 1. Financial lease en
 2. Operational lease

Auto met sleutel

Zakelijke auto of bus?

Hier vind je alle informatie op 1 pagina. Van financieren tot fiscale voordelen, het inrichten en de verzekering.

Lees verder

Heb jij jouw verzekeringen voor 2023 goed geregeld?

Choices

Optie 1 - Financial lease

Financial lease kun je vergelijken met een hypotheek op een huis. Je koopt de bedrijfswagen en het voertuig wordt meteen jouw eigendom. Je leent het volledige aanschafbedrag of een deel ervan en vervolgens betaal je een vast bedrag per maand.

Fiscale voordelen financial lease

Dat heeft een paar belangrijke fiscale voordelen:

 • Je kunt de lease-auto afschrijven
 • De betaalde btw kun je terugvorderen
 • De rente die je betaalt is aftrekbaar
 • Gaat het om een bus, bestelwagen of personenauto als auto van de zaak die als taxi of voor koeriersdiensten wordt ingezet, dan profiteer je ook van investeringsaftrek. Voor de meeste wagens gaat het om 28% van het aanschafbedrag

Je betaalt maandelijks rente en aflossing. Een leasecontract duurt tussen de 12 en 60 maanden.

Is de auto van de zaak helemaal afbetaald? Dan mag je blijven doorrijden en hoef je de wagen dus niet in te leveren. Benieuwd wat financial lease jou kost?

Bereken snel je maandbedrag

Denk goed na over de looptijd van het leasecontract. Vaak is het niet mogelijk om tussentijds het contract in één keer af te betalen of op te zeggen.

Een leasecontract kun je afsluiten bij de dealer, een leasemaatschappij of de bank. De Rabobank biedt financial lease aan

Optie 2 - Operational lease

Deze vorm van auto leasen laat zich het beste vergelijken met huren. Je betaalt dus als het ware huur voor het gebruik van de lease-auto.

Omdat de dealer of leasemaatschappij de juridische en economische eigenaar blijft, loop je dus niet het risico dat de bedrijfswagen minder waard wordt. 

Aan de andere kant: de bedrijfswagen komt niet op de bedrijfsbalans te staan. Je kunt dus bij operational lease ook geen aanspraak maken op fiscale voordelen die je bij financial lease wel hebt. 

Vormen operational lease

Er zijn twee vormen van operational lease:

 1. Netto operational lease. Je betaalt zelf de kosten voor onderhoud, reparatie en motorrijtuigenbelasting en hebt de mogelijkheid om na afloop van het contract 100% eigenaar te worden
 2. Full operational lease. Allerlei kosten als onderhoud, reparatie, verzekeringen en belastingen zijn onderdeel van het contract. Na afloop van het contract moet je de auto in de regel inleveren bij de dealer of leasemaatschappij

Full Operational lease

Dit is het all-in-pakket, waarbij vrijwel alles voor je wordt geregeld. Soms zelfs ook de brandstofkosten. Je hebt hiermee de mogelijkheid om een lease-auto te rijden die anders waarschijnlijk buiten bereik zou blijven. Eventuele onderhoudskosten komen voor rekening van de dealer of leasemaatschappij. 

Maar aan al dat gemak hangt natuurlijk wel een prijskaartje. Tel je alle maandelijkse kosten bij elkaar op, dan kom je - niet verrassend - een stuk hoger uit dan wanneer je een auto koopt of kiest voor financial lease.

Houd er bovendien rekening mee dat je geen no-claim bij de verzekering opbouwt. Jij bent immers niet de juridische en economische eigenaar van de auto.

Wat je hiermee krijgt is zekerheid. Je hebt immers nooit onverwachte kosten voor onderhoud, vervangend vervoer of schadereparaties.

Bijtelling zakelijke auto

Lease je als zzp'er een zakelijke auto? Dan ontkom je niet aan de bijtelling. Die is van toepassing als je per jaar meer dan 500 kilometer voor privéritten maakt.

In de praktijk komen zzp'ers die een auto leasen daar al snel aan. De fiscus ziet dit dan als loon in natura. En daarover moet je belasting betalen.

Bijtelling 2021

 • Rijd je een auto op benzine of diesel? Dan geldt een bijtellingspercentage van 22%.
 • Voor een elektrische auto reken je 12% tot het drempelbedrag van € 40.000. Je betaalt 22% voor het bedrag daarboven.

Bijtelling 2022

 • Rijd je een auto op benzine of diesel? Dan geldt een bijtellingspercentage van 22%.
 • Voor een elektrische auto reken je 16% tot het drempelbedrag van € 35.000. Je betaalt 22% voor het bedrag daarboven.

Dit percentage moet je met de cataloguswaarde van de auto vermenigvuldigen. Dat bedrag wordt dan opgeteld bij je inkomen en daarover betaal je belasting.

Auto met sleutel

Bedrijfsmiddelen leasen

Met welke bedrijfsmiddelen versnel jij de groei van jouw bedrijf?

Bereken je maandbedrag

Zakelijk leasen auto, meer informatie
Wil je meer weten over zakelijk leasen van een auto? Lees dan ook: 

Wat je moet weten over leasen
Zakelijk rijden: hoe zit dat fiscaal?

Meer over zzp

Meer over zzp
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2023

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten