Auto van de zaak een goed idee

Checklist: auto leasen voor zzp'ers

Ook als zzp'er kun je tegenwoordig een bedrijfwagen leasen. Maar let op: er zijn verschillende smaken met ieder hun voor- en nadelen. Kies je voor gemak of laat je vooral de prijs spreken?

Zzp'ers hebben auto nodig

Er zijn heel wat zzp'ers die - zeker in het begin - nog geen bedrijfswagen hebben. Zij reizen van A naar B in hun privé-auto en houden daarvoor keurig netjes een kilometerregistratie bij (€ 0,19 per km). Maar als het aantal kilometers alsmaar verder toeneemt, wordt het wellicht toch een keer tijd om in een auto van de zaak te gaan rijden. 

Voor de meeste zzp'ers in de bouw is dat anders natuurlijk. Zij hebben al snel een bestelauto of bedrijfsbus nodig waarin al het gereedschap kan. 

Bedrijfswagen financieren

Om een bedrijfswagen te financieren zijn er meerdere opties:

 • Eigen vermogen
 • Geld lenen
 • Leasen

Een auto leasen was jarenlang iets voor managers van grotere bedrijven. Maar tegenwoordig zijn er ook steeds meer zzp'ers die op deze manier de aanschaf van een auto regelen. Het grote voordeel? Je hoeft zo niet in één keer een flink bedrag op te hoesten.

Door een auto te leasen heb je meer financiële ruimte, bijvoorbeeld om investeringen te doen of lopende rekeningen te betalen.

Leasen is dus een manier om de aanschafkosten van je auto te spreiden. Dit geldt voor nieuwe voertuigen, maar ook voor tweedehands bolides. Er zijn twee vormen van leasen: financial lease en operational lease.

Financial lease

Financial lease kun je vergelijken met een hypotheek op een huis. Je koopt de bedrijfswagen op afbetaling en het voertuig wordt meteen jouw eigendom. Dat heeft een paar belangrijke fiscale voordelen.

 • Je kunt het voertuig afschrijven.
 • De betaalde btw kun je terugvorderen
 • De rente die je betaalt is aftrekbaar
 • Gaat het om een bus, bestelwagen of personenauto die als taxi of voor koeriersdienten wordt ingezet, dan profiteer je ook van investeringsaftrek. Voor de meeste wagens gaat het om 28% van het aanschafbedrag.

Je betaalt maandelijks rente en aflossing. Een leasecontract duurt tussen de 12 en 60 maanden. Is de auto helemaal afbetaald? Dan mag je blijven doorrijden en hoef je de wagen dus niet in te leveren. 

Denk goed na over de looptijd van het leasecontract. Vaak is het niet mogelijk om tussentijds het contract in één keer af te betalen of op te zeggen.

Een leasecontract kun je afsluiten bij de dealer, een leasemaatschappij of de bank. De Rabobank biedt financial lease aan

Operational lease

Deze vorm van leasen laat zich het beste vergelijken met een persoonlijke lening. Je betaalt als het ware huur voor het gebruik van de auto. Omdat de dealer of leasemaatschappij de juridische en economische eigenaar blijft, loop je dus niet het risico dat de bedrijfswagen minder waard wordt. 

Aan de andere kant: de bedrijfswagen komt niet op de bedrijfsbalans te staan. Je kunt dus bij operational lease ook geen aanspraak maken op fiscale voordelen die je bij financial lease wel hebt. 

Er zijn twee vormen van operational lease:

 • Netto operational lease. Je betaalt zelf de kosten voor onderhoud, reparatie en motorrijtuigenbelasting en hebt de mogelijkheid om na afloop van het contract 100% eigenaar te worden. 
   
 • Full operational lease. Allerlei kosten als onderhoud, reparatie, verzekeringen en belastingen zijn onderdeel van het contract. Na de laatste aflossingstermijn eigenaar worden is niet mogelijk.

Full Operational lease

Dit is het all-in-pakket, waarbij vrijwel alles voor je wordt geregeld. Soms zelfs ook de brandstofkosten. Je hebt hiermee de mogelijkheid om een auto te rijden die anders waarschijnlijk buiten bereik zou blijven. Eventuele onderhoudskosten komen voor rekening van de dealer of leasemaatschappij. 

Maar aan al dat gemak hangt natuurlijk wel een prijskaartje. Tel je alle maandelijkse kosten bij elkaar op, dan kom je - niet verrassend - een stuk hoger uit dan wanneer je een auto koopt.

Wat je hiermee krijgt is zekerheid. Je hebt immers nooit onverwachte kosten voor onderhoud, vervangend vervoer of schadereparaties.

Er zijn naast leasen nog meer verschillende manieren om een auto van de zaak te financieren. Lees de vijf meest gangbare mogelijkheden van financieren. 

Houd er rekening mee dat je geen no-claim bij de verzekering opbouwt. Jij bent immers niet de juridische en economische eigenaar van de auto.

Bijtelling zakelijke auto

Lease je als zzp'er een zakelijk auto? Dan ontkom je niet aan de bijtelling. Die wordt van toepassing als je per jaar meer dan 500 kilometer voor privé-ritten maakt. In de praktijk komen zzp'ers die een auto leasen daar al snel aan.  

De fiscus ziet dit dan als loon in natura. En daarover moet je belasting betalen. Er zijn twee bijtellingstarieven:

 • 4%: volledige elektrische auto's (budgetplafond van € 50.000. Over de meerprijs wordt 22% bijtelling gerekend. 
 • 22%: alle overige auto's, inclusief hybride voertuigen

Dit percentage keer de cataloguswaarde van de auto wordt opgeteld bij je inkomen. Daarover betaal je dan weer belasting. Wil je meer weten over zakelijk leasen van een auto? Lees dan ook: 

 

Bijgewerkt op: 04-04-2019

Wat vind je van dit artikel?

x15
x12

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Het prestigieuze Ferrari spreekt al decennialang tot de verbeeling. Autocoureur en oprichter Enzo Ferrari, naar wie het merk is vernoemd, stond aan de basis van het succes van deze charismatische sportwagens van Italiaanse makelij.

Ferrari
De start van Ferrari

Auto van de zaak

Ga je als aankomend ondernemer straks de nodige kilometers maken? Dan kun je overwegen om niet privé een auto te rijden, maar er eentje voor zakelijk gebruik aan te schaffen en deze op jouw bedrijfsnaam te zetten.

Zakelijk rijden kan namelijk uiteindelijk stukken voordeliger zijn, maar dit geldt niet voor iedereen. Hieronder lees je hoe het precies zit met de wegenbelasting en bijtelling, maar vertellen we je bijvoorbeeld ook hoe je de juiste auto least.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.455 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.