Auto van de zaak: wanneer is dat een goed idee?

Checklist: auto leasen voor zzp'ers

Een auto leasen kan een voordelige en gemakkelijke keuze zijn voor ondernemers. Waar te beginnen in het woud van leasecontracten? En hoe overtuig je als starter zonder jaarrekeningen de leasemaatschappij? Gebruik de checklist: auto leasen voor zzp’ers.

Als startende ondernemer is het vaak lastig om de financiering van grote (bedrijfs)middelen rond te krijgen. Veel financiële instellingen vragen voor bijvoorbeeld een hypotheek of leaseauto om een garantie, meestal in de vorm van een aantal jaarverslagen.

Zo’n grote investering kun je dan vaak niet doen, al is het maar omdat je als starter vaak de nodige kosten maakt en daarnaast nog onzeker bent over wat de toekomst gaat brengen. Een representatieve (bedrijfs)auto kopen is daarom soms financieel niet haalbaar. Omdat je die in sommige beroepen toch nodig hebt, kun je dan kiezen voor een leasecontract.

Wat is leasen?

Bij leasen wordt een bedrijfsmiddel gefinancierd voor een periode die gelijkstaat aan de verwachte levensduur. Er zijn twee vormen van deze financiering: financial en operational lease. 

Bij financial lease wordt een vaste rente en een vast termijnbedrag afgesproken, zodat je exact weet hoe veel je gedurende een bepaalde periode maandelijks moet betalen. Bij operational lease gaat het om een vast huurbedrag; je betaalt voor het gebruik.

Financial lease

Dit is een leasevorm die, afhankelijk van de leasemaatschappij,  in twee varianten mogelijk is. De eerste is waarbij de ondernemer vanaf het begin zowel juridisch als economisch eigenaar is van het te leasen object.

In het tweede geval blijft de kredietverstrekker juridisch eigenaar en gaat het economisch eigendom (het gebruik en genot, de verzekering, het onderhoud) over op de kredietnemer. Het volledige eigendom verkrijg je dan wanneer de betaling (rente + aflossing) van de laatste termijn is voldaan.

Economisch eigenaar

Omdat je in beide gevallen vanaf het begin economisch eigenaar van het bedrijfsmiddel bent, staat dit object bij jou op de balans en wordt dus ook bij je eigen vermogen opgeteld. Hierdoor heb je in de meeste gevallen recht op de investerings-, afschrijving- én renteaftrek.

Check dit altijd bij jouw accountant of boekhouder. Financial lease wordt door startende ondernemers en zzp'ers voornamelijk gebruikt voor bedrijfsmiddelen als machines en specialistische apparatuur.

Operational lease

Het grootste verschil tussen financiële en operationele leasing is dat bij de eerste vorm het eigendom in principe bij jou ligt, waar operationele leasing een zakelijke vorm van (lange termijn) huren is.

De meest voorkomende vorm van leasen is operational lease, in de meeste gevallen gaat het hierbij om autolease. In dit geval blijft de leasemaatschappij juridisch en economisch eigenaar van de auto en is daarmee verantwoordelijk voor het beheer en de risico's.

De leaseauto is hierdoor echter geen eigen vermogen en staat dan dus ook niet bij jou op de balans. Jij betaalt maandelijks de btw en je bent verantwoordelijk voor de kosten van het gebruik - al kan dit bij full service operational lease, afhankelijk van de afgesproken diensten, anders zijn. 

Aan het eind van de leasetermijn is er doorgaans nog sprake van een restwaarde en heb je drie opties: teruggeven van het object, doorhuren of het object voor een bepaald bedrag overnemen. 

Financiële garanties

Bij bovengenoemde lease-opties geldt vaak dat je een contract voor vier tot vijf jaar afsluit. Dat is in principe ook de gunstigste termijn, omdat dan de totale kosten het laagst zijn en je relatief de laagste maandlasten hebt.

Bij een kredietaanvraag zijn vaak cijfers van meerdere jaren van toepassing om de liquiditeit te bepalen. Maar als je gaat leasen bij jouw bank, hoef je via een online aanvraag slechts een paar dingen in te vullen over het bedrijfsmiddel, aangezien je al klant bent bij de Rabobank en jouw gegevens daar bekend zijn. Dat maakt het leasetraject snel en makkelijk.

Voordelen full operational lease

Door een auto te leasen kun je makkelijker voor een relatief nieuw model kiezen dat je anders nooit zou (kunnen) kopen. Onderhoudskosten zijn voor rekening van de leasemaatschappij.

Nadat je de looptijd van het leasecontract hebt bepaald, weet je precies wat je maandelijks betaalt. Je komt daardoor niet voor verrassingen te staan omdat je geen onverwachte kosten meer hebt.

De enige flexibele kosten die je hebt zijn de benzinekosten. Omdat je geen juridische en economische eigenaar van de auto bent, ben je volledig verzekerd via de leasemaatschappij. Die zijn ook aansprakelijk voor alle andere kosten als aanschaf, afschrijving, reparaties en vervangend vervoer.

Nadelen full operational lease

De maandelijkse kosten zijn bij leasen hoger dan wanneer je een auto koopt. Niet zo vreemd, want je koopt  zekerheid. Je hebt nooit onverwachte kosten voor onderhoud, vervangend vervoer of schadereparaties.

Dit leidt tot een hoger maandbedrag, maar je weet wel precies waar je aan toe bent. Houd er wel rekening mee dat je geen no-claim bij de verzekering opbouwt. Jij bent immers niet de juridische en economische eigenaar van de auto.

Ook als zzp'er die een auto least ontkom je niet aan de bijtelling. Dit percentage maal de cataloguswaarde van de auto wordt opgeteld bij jouw inkomen, waar je dan weer belasting over betaalt.

Tips van de redactie 

Wat je moet weten over leasen
Zakelijk rijden: hoe zit dat fiscaal?

Bijgewerkt op: 06-03-2019

Wat vind je van dit artikel?

x9
x9

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Beschik je (nog) over te weinig vermogen om zelf te investeren in de aanschaf van bedrijfsmiddelen? Dan is leasen mogelijk een optie, óók als het gaat om een computer of machine. Hoe dat precies in zijn werk gaat, lees je in deze checklist.

Wat je moet weten over leasen
Wat je moet weten over leasen

Auto van de zaak

Ga je als aankomend ondernemer straks de nodige kilometers maken? Dan kun je overwegen om niet privé een auto te rijden, maar er eentje voor zakelijk gebruik aan te schaffen en deze op jouw bedrijfsnaam te zetten.

Zakelijk rijden kan namelijk uiteindelijk stukken voordeliger zijn, maar dit geldt niet voor iedereen. Hieronder lees je hoe het precies zit met de wegenbelasting en bijtelling, maar vertellen we je bijvoorbeeld ook hoe je de juiste auto least.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
     

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 2.806 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.