bijtelling home

De bijtelling in 2016: wat verandert er voor jou?

Hoewel het al langer bekend is dat de huidige regels voor de bijtelling verder zullen worden gaan aangescherpt, heeft het even geduurd voordat staatssecretaris Wiebes van Financiën een plan met concrete maatregelen voor de komende jaren kon presenteren. Mede dankzij de adviezen van auto- en milieuclubs is er nu een alternatief leaseplan, waarin meer duidelijk wordt over (het tussenjaar) 2016. Wat betekent dit voor jou?

Wat verandert er?

Kort samengevat vallen auto's die CO2 uitstoten (in praktisch welke vorm dan ook) vanaf 2016 altijd onder een bijtellingstarief van 4, 15, 21 of 25 procent. Voor volledige elektrische wagens die helemaal geen CO2 uitstoten geldt straks een tarief van 4 procent en ben je dus het meest volledig uit, zo blijkt uit onderstaande tabel:

tabel bijtellingspercentage

Voor semi-elektrische modellen moet je rekening gaan houden met een bijtellingstarief van 15 procent. Omdat de normen voor CO2-uitstoot aanzienlijk worden aangescherpt, is het goed mogelijk dat je straks te maken krijgt met een bijtellingstarief van 20 procent. Stoot jouw auto 106 of meer gram/km uit? Dan zul je meer moeten gaan betalen in de aanschafbelasting (bpm).

Waarom wil de overheid deze regels aanscherpen?

De huidige bijtellingsregels hebben ervoor gezorgd dat modellen met een lage CO2-uitstoot steeds populairder zijn geworden bij zakelijke rijders, mede doordat fabrikanten erin geslaagd zijn om hun auto's steeds zuiniger te maken. Zo milieuvriendelijk zelfs dat de fiscus bij het handhaven van de huidige tarieven uiteindelijk op deze manier steeds minder  geld zal verdienen aan het innen van autobelastingen.

Het gevolg hiervan is dat de bijtellingstarieven een stuk verder zullen moeten worden aangescherpt. De uitdaging voor staatssecretaris zit hem in het feit dat hij niet alleen van plan is om de inkomsten voor de Belastingdienst weer terug op niveau te brengen, maar dat hij ook graag de aankopen van supermilieuvriendelijke auto's wil blijven stimuleren.

Goed om te weten: doordat de 18 procentcategorie straks vervalt ten behoeve van een ruimere 21 procent-bijtellingscategorie, blijven duurzamere plug-in-hybrides nog altijd aantrekkelijker om te leasen dan 'gewone' auto's.

Wat is het voornaamste doel van de nieuwe bijtellingstarieven?

De nieuwe plannen moeten het mogelijk maken dat de vrij ambitieuze doelstelling (in 2020 moeten circa 200.000 elektrische auto's op de Nederlandse wegen rondrijden, red.) van het kabinet alsnog kan worden gehaald. Daarnaast moeten deze maatregelen bijdragen aan het creëren van 'meer continuïteit' op de Nederlandse automarkt.

Wat betekent dit voor 2015?

Ga jij in 2015 een andere auto kopen en overweeg je om zakelijk te gaan rijden? Weet dan dat je de actuele bijtellingstarieven altijd op de website van de Belastingdienst kunt vinden.

De hoogte van het tarief is onder meer afhankelijk van wanneer het kenteken voor het eerst zal worden afgegeven.

Het is in ieder geval goed om in je achterhoofd te houden dat de bijtelling altijd een percentage van de cataloguswaarde van de auto is.

En na 2016?

Het is natuurlijk lastig om zo ver in de toekomst te kijken. Niemand van ons beschikt over een glazen bol - ook staatssecretaris Wiebes niet - maar desalniettemin is de kans aanwezig dat er in 2017 weer veel zal gaan veranderen.

Zoals je misschien al hebt gehoord, is de overheid van plan om het huidige belastingstelsel waar mogelijk te versimpelen. De autobelastingen (en bijbehorende tarieven) in 2017 - en de jaren erna - zullen dan ook worden meegenomen in een toekomstig debat over een herziening van het complete belastingstelsel.

Lees ook

Hoe lease je de juiste auto? 
Een bedrijfsauto: wel of niet verstandig?
Alles over het leasen van bedrijfsmiddelen
'ZZP'er brengt meer tijd door in de auto'
Elektrische auto nog niet zo populair als verwacht

Bijgewerkt op: 25-04-2019

Wat vind je van dit artikel?

x4
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Auto van de zaak

Ga je als aankomend ondernemer straks de nodige kilometers maken? Dan kun je overwegen om niet privé een auto te rijden, maar er eentje voor zakelijk gebruik aan te schaffen en deze op jouw bedrijfsnaam te zetten.

Zakelijk rijden kan namelijk uiteindelijk stukken voordeliger zijn, maar dit geldt niet voor iedereen. Hieronder lees je hoe het precies zit met de wegenbelasting en bijtelling, maar vertellen we je bijvoorbeeld ook hoe je de juiste auto least.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.232 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.