Elektrische auto van de zaak: dit moet je weten als startende ondernemer

Bijgewerkt op 20 januari 2022
9 min  leestijd
23.693
Image
Elektrisch rijden

Denk jij erover om een elektrische auto van de zaak aan te schaffen? Dan is het tijd om je te verdiepen in de fiscale regels en voordelen. Goed om te weten: de laatste tijd is er veel veranderd op dit gebied.

Elektrisch rijden als ondernemer

Elektrisch rijden heeft de afgelopen jaren een flinke groei doorgemaakt. Zo reden in 2020 maar liefst 117.756 volledig elektrische en 98.089 hybride modellen rond in Nederland. Ter vergelijking, dit waren er in 2013 nog maar respectievelijk 4.161 en 24.512.

Is een elektrische auto van de zaak ook iets voor jou als (startende) ondernemer? Om je te helpen een goed overwogen keuze te maken, hebben we een aantal veelgestelde vragen over zakelijk elektrisch rijden op een rij gezet:

 1. Elektrische auto van de zaak, wat levert het op?

  1. Wat zijn de bijkomende kosten?

 2. Elektrische auto van de zaak of privé, wat is voordeliger?

  1. Wat is zijn de overwegingen bij kopen of leasen van een elektrische auto?

 3. Wat zijn de fiscale voordelen van een elektrische auto?

  1. Hoe werkt de bijtelling bij een elektrische auto van de zaak?

  2. Hoeveel betaal je in de praktijk?

  3. Betaal je bij een elektrische auto BPM en MRB?

  4. Kan ik profiteren van de MIA en VAMIL?

 4. Hoe werken laadpalen/laadpunten voor elektrische auto’s?

 5. Hoe verzeker ik een elektrische auto en wat zijn de kosten?

Elektrische auto van de zaak, wat levert het op?

Elektrische auto’s zijn niet voor niets zo populair, er zijn belangrijke voordelen aan verbonden. Denk hierbij natuurlijk aan het milieu-aspect en het bijbehorende goede imago. Je stoot met een elektrische auto namelijk 35% tot 55% minder CO2 uit dan met een vergelijkbare auto op benzine. 

Zakelijk elektrisch rijden heeft ook voordelen voor je portemonnee: zo hoef je minder bijtelling te betalen en kun je gebruik maken van speciale regelingen van de overheid. 

Lagere energiekosten en onderhoud

De energiekosten van een elektrische auto zijn gemiddeld een stuk lager dan die van een auto op benzine of diesel. Volgens de ANWB betaal je gemiddeld € 0,054 elektriciteitskosten per kilometer bij een elektrische auto en € 0,10 per kilometer aan brandstofkosten voor een vergelijkbare brandstofauto. 

Over de onderhoudskosten van een elektrische auto is nog niet zoveel bekend. Wel kun je aannemen dat de onderhoudskosten bij 8.000 kilometer per jaar 35% lager zijn dan bij een auto die op benzine rijdt. Dit komt doordat er minder onderdelen in een elektrische auto zitten.

Wat zijn de bijkomende kosten?

Omdat een volledig elektrische auto op stroom rijdt, hoef je niet meer te tanken. Toch zijn er wel andere kosten om rekening mee te houden. Wil je bijvoorbeeld een eigen laadpaal aan huis? Dan moet je een aparte stroomgroep laten aanleggen in je meterkast. 

Sommige auto’s hebben een speciale driefasenaansluiting nodig. Voor de benodigde netverzwaring moet je een eenmalig bedrag betalen aan je netbeheerder.

 • Tip: met de keuzehulp van Rabo Electric krijg je binnen een paar minuten in beeld welke modellen voor jou interessant zijn en hoe het totale financiële plaatje eruitziet.

Elektrische auto van de zaak of privé, wat is voordeliger?

Wanneer je de elektrische auto op de zaak zet, kun je profiteren van de fiscale voordelen die we verderop in het artikel noemen. Ook mag je gebruik maken van aftrekposten en mag je btw aftrekken. Lees hier meer over de voor- en nadelen van een auto op naam van de zaak.

Over het algemeen kunnen we stellen dat het gunstiger is om de auto privé te blijven rijden wanneer je autokosten (zoals brandstof, verzekeringen en onderhoud) bij elkaar opgeteld lager zijn dan de bijtelling.

In dit geval mag je € 0,19 per gereden kilometer opgeven als zakelijke kosten. Betaal je meer aan autokosten? Dan kun je de auto beter op de zaak zetten.

Speciale voordelen elektrische auto van de zaak/privé

Zet je de elektrische auto op je eigen naam? Dan kun je profiteren van een nieuwe regeling voor consumenten.

Je kunt van 1 juli 2020 tot eind 2025 subsidie aanvragen voor de aankoop van een elektrische auto met een oorspronkelijke cataloguswaarde tussen de € 12.000 en € 45.000. De actieradius moet minimaal 120 kilometer zijn. 

Voldoet de auto aan de voorwaarden? Dan krijg je € 4.000 voor een nieuwe elektrische auto en € 2.000 voor een tweedehands exemplaar.

Wat zijn de overwegingen bij kopen of leasen van een elektrische auto?

Er zijn drie manieren om een elektrische auto te gaan rijden: 

 1. Kopen met eigen middelen
  Wanneer je genoeg geld in kas hebt, kun je een elektrische auto met eigen middelen betalen. Het voordeel hiervan is dat de auto echt van jou is.

 2. Aanschaffen met financial lease
  In dit geval is de auto van jou, maar ga je een soort lening aan met een vast maandbedrag. Je lost de lening in 3-5 jaar af.

 3. ‘Huren’ via operational lease
  Bij operational lease betaal je een vast bedrag per maand, na afloop van het contract geef je de auto terug aan de leasemaatschappij.

  Het grote voordeel van het leasen van een elektrische auto is dat je niet ineens een grote som geld hoeft neer te tellen, hierdoor houd je meer geld in kas voor andere doeleinden.

Benieuwd in hoeverre een elektrische auto van de zaak zijn waarde behoudt, bijvoorbeeld omdat je hem ooit wil verkopen? Dit hangt samen met de mate waarin de accu nog goed werkt. Wanneer de verwachting is dat de accu nog lang meegaat, stijgt de restwaarde van de auto.

Fiscale voordelen elektrische auto

Een van de grote voordelen van een elektrische auto van de zaak, is dat je in aanmerking komt voor verschillende fiscale voordelen. Het is raadzaam om voor de aanschaf van een elektrische auto advies te vragen aan je boekhouder. Die kent de fiscale regels op zijn duimpje en weet hoe jij er financieel voor staat.

Verzekeringen, kapotte deur

Welk risico loop ik?

Ook als starter loop je zakelijk gezien risico, zoals op het gebied van transport, jouw voorraad of een auto van de zaak. Met Interpolis ZekerVanJeZaak dek je in één keer jouw belangrijkste bedrijfsrisico's af.

Lees meer over ZekerVanJeZaak

Goed om te weten: deze fiscale regels gelden ook voor je zakelijke bestelbus.

Belastingregels zijn continu aan verandering onderhevig, controleer altijd bij de Belastingdienst of je de juiste cijfers hebt.

Bijtelling elektrische auto van de zaak

Rijd je meer dan 500 kilometer privé per jaar? Dan moet je een bijtelling betalen van standaard 22%. Rijd je een elektrische auto? Dan hoef je minder bijtelling te betalen. In 2021 is het bijtellingspercentage voor elektrische auto’s 12% met een budgetplafond van € 40.000.

In 2022 reken je voor een elektrische auto 16% tot het drempelbedrag van € 35.000.  Boven dat bedrag betaal je de standaard 22% bijtelling die ook voor auto’s op benzine of diesel geldt. Met een duurdere elektrische auto ben je dus fiscaal ongunstig uit.

De komende jaren gaat de bijtelling voor elektrische auto’s verder veranderen: 

 • Van 2022 tot en met 2024 betaal je 16% bijtelling.

 • In 2025 betaal je 17% bijtelling.

 • Na 2026 betaal je de standaard 22% bijtelling.

Rekenmodel elektrisch rijden

Benieuwd hoe dat er in 2022 in de praktijk uitziet wanneer je de auto leaset? In dit rekenvoorbeeld nemen we een leaseauto van € 35.000:

Leaseauto op benzine of diesel

Elektrische leaseauto

Bijtellingspercentage: 22%

Bijtellingspercentage: 16%

Bijtelling: € 7.700

Bijtelling: € 5.600

Belastingtarief: 37,10%

Belastingtarief: 37,10%

Extra inkomstenbelasting: 

€ 2.856,70/jaar

Extra inkomstenbelasting: 

€ 2077,60/jaar

Let op: hier is het effect van de bijtelling op de heffingskortingen nog niet meegenomen. Door het betalen van bijtelling, daalt de inkomensafhankelijke heffingskorting meestal. Hierdoor betaal je uiteindelijk wat meer extra netto belasting.

Geen BPM of MRB voor elektrische auto tot 2025

Extra fijn, tot 2025 hoef je voor een elektrische auto geen Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM) of Motorrijtuigenbelasting (MRB) te betalen. Vanaf 2025 betaal je een kwart van een normaal bedrag en in 2026 hetzelfde als bestuurders van een auto op benzine of diesel.

Profiteer van de MIA en VAMIL

Er zijn nog meer fiscale voordelen voor elektrische auto’s en de bijbehorende laadpalen: de Milieu Investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

Tip: Veel gemeenten bieden speciale extra subsidies voor elektrische auto’s.

De MIA is een uitbreiding van de investeringsaftrek. Je kunt hiermee tot wel 36% van het investeringsbedrag voor een elektrische auto of oplaadpunt aftrekken.

De Vamil-regeling is specifiek voor laadpalen. Hiermee mag je 75% van de investeringskosten van een laadpaal afschrijven.

Hoe werken laadpalen/laadpunten voor elektrische auto’s?

Met een elektrische auto hoef je geen benzine of diesel te tanken, maar kun je de auto opladen. Dit kan ook onderweg, er is geen land ter wereld met zoveel laadpunten als Nederland. In 2020 waren er maar liefst 55.845 (semi-)publieke laadpunten en 1308 snellaadpalen.

Wanneer je wilt opladen, gebruik je een laadpas, app of laadkey. Er zijn verschillende aanbieders, met elk hun eigen methode.

Hoe verzeker ik een elektrische auto en wat zijn de kosten?

Je kunt je elektrische auto van de zaak op dezelfde manier verzekeren als een reguliere bedrijfsauto. Zo dekt de zakelijke autoverzekering van Interpolis ZekerVanJeZaak® eventuele schade aan het voertuig en de spullen en lichamelijk letsel van een ander.

De verzekering is inclusief een schadeverzekering voor inzittenden en verkeersrechtsbijstand. Natuurlijk kun je ook een elektrische bestelbus op naam van de zaak verzekeren. Hier lees je er alles over.

Is je auto binnen twee jaar na aanschaf total loss? Dan krijg je de aanschafwaarde terug. Wanneer je kiest voor een uitgebreidere dekking, worden bijvoorbeeld ook diefstal of beschadiging van de elektrische auto vergoed. 

Calculator verzekeringen berekenen

Zakelijke autoverzekering

Verzeker schade die je aan anderen toebrengt met je bedrijfsauto.

Bereken je premie

Meer over auto van de zaak

Meer over auto van de zaak