marieke

Fiscaal: de verschillen

Deze webpagina stamt uit 2010. De hieronder beschreven uitleg kan inmiddels gewijzigd zijn. Kijk voor actuele informatie bij Auto van de Zaak en check ook altijd de officiële informatie op overheidsportals als Ondernemersplein en de Belastingdienst

De fiscus onderscheidt drie mogelijkheden:

1. U rijdt in een auto van uw onderneming. De auto behoort dan tot het ondernemingsvermogen.
2. U rijdt in uw eigen auto. De auto behoort dan tot uw privévermogen.
3. U rijdt in een lease-auto die eigendom is van de lease-maatschappij

De fiscale gevolgen van deze drie mogelijkheden zijn als volgt:

1. U rijdt in een auto van uw onderneming

Hier zijn nog twee mogelijkheden: U kunt een auto kopen voor uw bedrijf, maar u kunt ook uw privé-auto op naam van de zaak laten zetten. Als u voor uw onderneming een auto koopt, komt de auto voor de inkomstenbelasting bij het vermogen van uw onderneming. De waarde van de auto is gelijk aan de prijs die u ervoor betaalt. De kosten van de auto kunt u van de opbrengsten aftrekken. Houd daarbij wel rekening met uw privégebruik van de auto. De autohandelaar zal u BTW in rekening brengen. Voorzover u met BTW belaste prestaties verricht, kunt u deze BTW als voorbelasting aftrekken van de BTW die u zelf moet betalen.

Particulier

Als u een gebruikte auto koopt van een handelaar die de zogenoemde margeregeling toepast, of bij een particulier, staat er geen BTW op de factuur. U kunt dan ook geen BTW aftrekken. Wel mag u de BTW op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekken voorzover u de auto voor uw onderneming gebruikt. Daarbij kunt u in principe uitgaan van de verhouding van het aantal zakelijke kilometers tot het aantal verreden kilometers op jaarbasis. Als het zakelijk gebruik niet uit uw administratie is af te leiden, mag u 75% van de voorbelasting op de kosten aftrekken.

Zakelijk vermogen

Als u besluit uw eigen auto om te zetten in een auto van uw onderneming, dan gaat de auto voor de inkomstenbelasting van uw privévermogen naar het vermogen van uw onderneming. De waarde van de auto neemt u ook op in de (begin)balans van uw onderneming. Houd daarbij rekening met kilometerstanden, schades en eventuele extra voorzieningen. Voortaan zijn de kosten voor de auto voor rekening van uw onderneming. Deze autokosten kunt u van de opbrengsten aftrekken. Houd daarbij rekening met uw privégebruik van de auto.

Voorbelasting

Zodra uw eigen auto een auto de zaak wordt, kunt u de BTW die u hebt betaald bij de aanschaf van de auto, niet alsnog als voorbelasting aftrekken. U had de auto immers al aangeschaft voordat u uw onderneming begon. Wel mag u de BTW op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekken voorzover u de auto voor uw onderneming gebruikt. Daarbij kunt u uitgaan van de verhouding van het aantal zakelijke kilometers tot het aantal verreden kilometers op jaarbasis. Als het zakelijk gebruik niet uit uw administratie is af te leiden, mag u 75% van de voorbelasting op de kosten aftrekken.

2. U rijdt in uw eigen privé-auto

Als u in uw eigen auto rijdt en daarmee dus ook zakelijke kilomneters maakt, mag u €0,19 per kilometer van uw opbrengst aftrekken voor de zakelijke ritten die u met uw eigen auto maakt. Ook als u de auto huurt, mag u € 0,19 per zakelijk gereden kilometer van uw opbrengst aftrekken.

Als uw auto privévermogen vormt, kunt u geen BTW aftrekken bij de aankoop. Wel mag u de BTW op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekken voor zover u de auto voor uw onderneming gebruikt. Voor de berekening van het privégebruik geldt het volgende: Als het privégebruik niet uit uw administratie is af te leiden, mag u 75% van de voorbelasting op die kosten aftrekken. Als u de auto niet alleen voor belaste handelingen maar ook voor vrijgestelde handelingen gebruikt, dan geldt dat aftrekpercentage voorzover u de auto gebruikt voor belaste handelingen. U hoeft geen BTW te betalen als correctie voor het privégebruik.

3. U rijdt in een lease-auto die eigendom is van de lease-maatschappij

Een lease-auto behoort in de meeste gevallen niet tot het vermogen van uw onderneming. Maar uw onderneming draagt wel de kosten, zoals leasetermijnen en brandstof. Verder gelden voor een lease-auto dezelfde fiscale regels als voor een gekochte auto. U mag de kosten aftrekken van de opbrengsten. Als u de leaseauto privé gebruikt, moet u uw privégebruik van de autokosten aftrekken. De leasemaatschappij brengt u BTW in rekening. Deze kunt u als voorbelasting aftrekken, voorzover u, zoals de Belastingdienst dat noemt, 'prestaties verricht die met BTW zijn belast'. Dat is in de meeste gevallen dus wel aan de orde als u een commerciële onderneming start.

Er zijn diverse vormen van lease mogelijk, u vindt ze hier.
 

Gepubliceerd op:
05-06-2010

Wat vind je van dit artikel?

x1
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Auto van de zaak

Ga je als aankomend ondernemer straks de nodige kilometers maken? Dan kun je overwegen om niet privé een auto te rijden, maar er eentje voor zakelijk gebruik aan te schaffen en deze op jouw bedrijfsnaam te zetten.

Zakelijk rijden kan namelijk uiteindelijk stukken voordeliger zijn, maar dit geldt niet voor iedereen. Hieronder lees je hoe het precies zit met de wegenbelasting en bijtelling, maar vertellen we je bijvoorbeeld ook hoe je de juiste auto leaset.


Ook relevant: lees hier hoe je jouw nieuwe wagen op naam van jouw bedrijf zet.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
     

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.