marieke

Minder belastinginkomsten door zuinige auto's

Zuinige auto's zijn steeds meer in opkomst in Nederland. Hoewel gunstig voor het milieu verwachten Nederlandse provincies daardoor wel minder inkomsten te halen uit motorrijtuigenbelasting. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat uit 1451 miljoen euro, vijf miljoen euro minder dan in het jaar daarvoor.

Sinds de invoering van deze belastingregeling is de opbrengsten aan belasting per jaar altijd gestegen. Het is voor het eerst dat deze inkomsten nu wat teruglopen. Het bedrag dat de provincies uit de hoofdsom van motorrijtuigenbelasting ontvangen, is afhankelijk van het wagenpark. Maar het aantal auto's is niet alleszeggend; ook het gewicht en de milieubelasting van de afzonderlijke auto's speelt hierbij een rol.

Provincies

Volgens het CBS daalt vooral in de provincie Noord-Holland de omzet aanzienlijk (zeven procent), maar dit is niet in alle provincies het geval. Sommige provincies, waaronder Noord-Brabant, gaan volgens het onderzoeksinstituut zelfs nog stijging. Dat is mogelijk omdat in zeven provincies het belastingtarief zal worden verhoogd.

Lees het hele artikel op NUzakelijk.

Gepubliceerd op:
28-12-2012

Wat vind je van dit artikel?

x2
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Auto van de zaak

Ga je als aankomend ondernemer straks de nodige kilometers maken? Dan kun je overwegen om niet privé een auto te rijden, maar er eentje voor zakelijk gebruik aan te schaffen en deze op jouw bedrijfsnaam te zetten.

Zakelijk rijden kan namelijk uiteindelijk stukken voordeliger zijn, maar dit geldt niet voor iedereen. Hieronder lees je hoe het precies zit met de wegenbelasting en bijtelling, maar vertellen we je bijvoorbeeld ook hoe je de juiste auto least.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.