marieke

Omzet detailhandel stijgt door brandstofprijzen

De omzet in de Nederlandse detailhandel is in februari met 3 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dit heeft volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral te maken met opgelopen brandstofprijzen.

De prijsstijging in de detailhandel bedroeg in februari ruim 2 procent, het volume was bijna 1 procent groter dan een jaar eerder. De helft van de genoemde omzetgroei is volgens het CBS toe te schrijven aan tankstations, die bijna 14 procent meer omzet boekten dan een jaar eerder. Dat komt vooral doordat de brandstofprijzen bijna 12 procent hoger waren dan een jaar eerder. Daarnaast was het volume 2 procent groter.

Hogere prijzen

Voedingsmiddelenwinkels behaalden 1,5 procent meer omzet, en ook dat kwam vrijwel geheel door hogere prijzen. Bij de supermarkten ging de omzet met bijna 2 procent omhoog. De omzet van speciaalzaken in voedings- en genotmiddelen was juist iets kleiner dan vorig jaar.

Non-food

Non-foodwinkels boekten ook rond de 2 procent meer omzet. Winkels in huishoudelijke artikelen hadden, met een stijging van ruim 7 procent in februari, de grootste omzetgroei binnen deze sector.


 

Gepubliceerd op:
18-04-2011

Wat vind je van dit artikel?

x1
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Beschik je (nog) over te weinig vermogen om zelf te investeren in de aanschaf van bedrijfsmiddelen? Dan is leasen mogelijk een optie, óók als het gaat om een computer of machine. Hoe dat precies in zijn werk gaat, lees je in deze checklist.

Wat je moet weten over leasen
Wat je moet weten over leasen

Auto van de zaak

Ga je als aankomend ondernemer straks de nodige kilometers maken? Dan kun je overwegen om niet privé een auto te rijden, maar er eentje voor zakelijk gebruik aan te schaffen en deze op jouw bedrijfsnaam te zetten.

Zakelijk rijden kan namelijk uiteindelijk stukken voordeliger zijn, maar dit geldt niet voor iedereen. Hieronder lees je hoe het precies zit met de wegenbelasting en bijtelling, maar vertellen we je bijvoorbeeld ook hoe je de juiste auto least.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.