marieke

'Verwachte verdubbeling van elektrische auto's in 2020'

In het jaar 2020 zal er een ruime verdubbeling hebben plaatsgevonden van het aantal elektrische auto's dat wereldwijd rondrijdt. Dat blijkt uit een recent gepubliceerd rapport van onderzoeksbureau PwC waarvoor tweehonderd vertegenwoordigers uit de auto-industrie en relevante sectoren in 34 landen zijn ondervraagd.

De stijging betekent een ruime verdubbeling ten opzichte van het marktaandeel van 2,8 procent in 2012. Nederland behoort tot de koplopers op het gebied van meest verkochte elektrische auto's. Bijna de helft van de respondenten (46 procent) verwacht dat consumenten bereid zijn meer geld te betalen voor de aanschaf van een elektrisch voertuig wanneer zij deze investering op termijn kunnen terugverdienen (ten opzichte van de onderhoudskosten van een normale auto).

Kostenbesparing

Er geldt echter wel een bovengrens voor een dergelijke investering. Consumenten hebben hier maximaal vijfduizend dollar voor over. "Kostenbesparingen zullen dan ook essentieel zijn om de verkooptaantallen van elektrische voertuigen te doen stijgen", aldus Albert Brouwer, partner en automotiveleader bij PwC. "Rijden op stroom moet meer concurreren met andere brandstoffen." 

Evenwicht

Uit het onderzoek blijkt verder dat veertig procent van de ondervraagden vindt dat voldoende oplaadpunten en batterijwissellocaties een cruciale rol spelen bij het wel of niet slagen van elektrisch rijden. Daarbij is een goede balans het belangrijkst. Brouwer: "Er is meer samenwerking met steden en private partijen nodig om de verhouding tussen oplaadpunten en het aantal elektrische auto’s constant in evenwicht te brengen."

CO2-uitstoot

De G8 wil tot het jaar 2050 de wereldwijde CO2-emissies met vijftig procent terugdringen. Geen makkelijke opgave, aangezien motorvoertuigen verantwoordelijk zijn voor meer dan vijftien procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Volgens PwC kan de auto-industrie - mede dankzij de gestage opkomst van hybride en elektrisch rijden - hierin een grote rol van betekenis spelen. Brouwer: "We verwachten niet dat straks op iedere oprit een elektrische auto staat, maar de elektrische auto is wel degelijk een blijvertje."

Lees het hele bericht op PwC.nl

Gepubliceerd op:
21-03-2013

Wat vind je van dit artikel?

x2
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Auto van de zaak

Ga je als aankomend ondernemer straks de nodige kilometers maken? Dan kun je overwegen om niet privé een auto te rijden, maar er eentje voor zakelijk gebruik aan te schaffen en deze op jouw bedrijfsnaam te zetten.

Zakelijk rijden kan namelijk uiteindelijk stukken voordeliger zijn, maar dit geldt niet voor iedereen. Hieronder lees je hoe het precies zit met de wegenbelasting en bijtelling, maar vertellen we je bijvoorbeeld ook hoe je de juiste auto least.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.799 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.