marieke

Wellicht toch bijtelling voor schone auto's

Het lijkt er sterk dat er voor schone auto's zoals plug in-hybrides en elektrische auto's toch een fiscale bijtelling gaat komen van zeven procent. Staatssecretaris Weekers van Financiën zou het liefst vasthouden aan zijn plan voor een nihilbijtelling, maar een Kamermeerderheid van VVD, PVV en CDA ziet dat niet zitten.

Als het aan Weekers ligt, zal straks onderscheid worden gemaakt tussen zuinige en extreem zuinige wagens, die minder dan 49 gram CO2 per kilometer uitstoten. De staatssecretaris voerde daarom een tarief in voor leaserijders van nul procent bijtelling voor privégebruik van de auto.

Nulprocentstarief

Regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV stellen echter dat een auto van de zaak in feite loon in natura is; de ontvanger zou daar iets voor moeten betalen. Het nulprocentstarief moet alleen gelden voor auto's die echt niets uitstoten, vinden de partijen.

Bijtelling

Hoewel Weekers afgelopen maandag aangaf nog altijd de voorkeur te geven aan zijn eigen plannen, kondigde hij aan zich neer te leggen bij de wens van de Kamer. De hogere bijtelling zal ervoor zorgen dat Weekers veel meer geld ophaalt (schattingen lopen op tot 24 miljoen euro in 2015). De regering zullen dat bedrag vervolgens kunnen inzetten voor eigen wensen op het gebied van de autobelastingen.

Gepubliceerd op:
11-11-2011

Wat vind je van dit artikel?

x0
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Beschik je (nog) over te weinig vermogen om zelf te investeren in de aanschaf van bedrijfsmiddelen? Dan is leasen mogelijk een optie, óók als het gaat om een computer of machine. Hoe dat precies in zijn werk gaat, lees je in deze checklist.

Wat je moet weten over leasen
Wat je moet weten over leasen

Auto van de zaak

Ga je als aankomend ondernemer straks de nodige kilometers maken? Dan kun je overwegen om niet privé een auto te rijden, maar er eentje voor zakelijk gebruik aan te schaffen en deze op jouw bedrijfsnaam te zetten.

Zakelijk rijden kan namelijk uiteindelijk stukken voordeliger zijn, maar dit geldt niet voor iedereen. Hieronder lees je hoe het precies zit met de wegenbelasting en bijtelling, maar vertellen we je bijvoorbeeld ook hoe je de juiste auto least.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.747 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.