Alles over de zelfstandigenaftrek in 2015

Aangifte inkomstenbelasting indienen kan dit jaar tot 1 mei

De Belastingdienst heeft de periode om aangifte te doen over 2014 voor de inkomstenbelasting (IB) verruimd tot 1 mei. In voorgaande jaren moest je in principe altijd aangifte doen voor 1 april. De uitgestelde deadline houdt in dat je dit jaar de aangifte kunt indienen tussen 1 maart en 1 mei. 

De belangrijkste aanleiding voor de verruiming is dat de fiscus het de afgelopen jaren te druk had om alle aangiften in de gestelde periode te behandelen. De andere oorzaak is de introductie van de zogenoemde vooraf ingevulde aangifte (VIA), waarbij onder andere gegevens over bankrekeningen en hypotheken automatisch worden ingevuld in de aangifte. Omdat deze gegevens echter grotendeels pas vanaf 1 maart bekend worden, is de aangiftedeadline aangepast naar 1 mei. 

Aangifte voor 1 april

Goed om te weten: tijdig aangifte doen - dat wil zeggen: vóór 1 april - heeft zo zijn voordelen. Dat geeft jou namelijk de garantie dat je voor 1 juli een voorlopige of definitieve aangifte zult ontvangen. Doe je dit jaar pas in april aangifte? Dan kan de Belastingdienst niet garanderen dat jouw aanslag voor 1 juli wordt verstuurd. 

En hoe zit het met de naheffing?

Zoals eerder aangekondigd door de overheid zijn er circa 5,5 miljoen Nederlanders die over 2014 een naheffing moeten betalen. De Belastingdienst benadrukt dat het gemiddeld om een bedrag van 150 euro gaat (met uitschieters naar 700 euro). De fiscus hanteert hiervoor een redelijke soepele betalingstermijn, want je krijgt straks vier maanden langer de tijd dan de gebruikelijke zes weken om de betaling voor de naheffing te voldoen.

Tip: als je als startende ondernemer voldoet aan het urencriterium van 1225 uur, valt je belastingaanslag waarschijnlijk een stuk lager uit. Lees hoe het zit in het artikel: het urencriterium: hoe werkt dat?

Gepubliceerd op:
23-02-2015

Wat vind je van dit artikel?

x1
x5

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Belastingaangifte

Niet leuk, wel erg belangrijk: als ondernemer kun je aanslagen verwachten voor diverse soorten belastingen. Denk maar aan de omzet- of inkomstenbelasting. Maar de ene ondernemer is de andere niet.

Welke belastingaangiftes zijn in jouw situatie van belang en hoe gaat dit precies in zijn werk? Je leest er meer over op deze pagina's:

Handig: btw berekenen met de btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.799 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.