De belangrijkste aanleiding voor de verruiming is dat de fiscus het de afgelopen jaren te druk had om alle aangiften in de gestelde periode te behandelen. De andere oorzaak is de introductie van de zogenoemde vooraf ingevulde aangifte (VIA), waarbij onder andere gegevens over bankrekeningen en hypotheken automatisch worden ingevuld in de aangifte. Omdat deze gegevens echter grotendeels pas vanaf 1 maart bekend worden, is de aangiftedeadline aangepast naar 1 mei.
Aangifte voor 1 april
Goed om te weten: tijdig aangifte doen - dat wil zeggen: vóór 1 april - heeft zo zijn voordelen. Dat geeft jou namelijk de garantie dat je voor 1 juli een voorlopige of definitieve aangifte zult ontvangen. Doe je dit jaar pas in april aangifte? Dan kan de Belastingdienst niet garanderen dat jouw aanslag voor 1 juli wordt verstuurd.
En hoe zit het met de naheffing?
Zoals eerder aangekondigd door de overheid zijn er circa 5,5 miljoen Nederlanders die over 2014 een naheffing moeten betalen. De Belastingdienst benadrukt dat het gemiddeld om een bedrag van 150 euro gaat (met uitschieters naar 700 euro). De fiscus hanteert hiervoor een redelijke soepele betalingstermijn, want je krijgt straks vier maanden langer de tijd dan de gebruikelijke zes weken om de betaling voor de naheffing te voldoen.
Tip: als je als startende ondernemer voldoet aan het urencriterium van 1225 uur, valt je belastingaanslag waarschijnlijk een stuk lager uit. Lees hoe het zit in het artikel: het urencriterium: hoe werkt dat?