Aangifte omzetbelasting doen

Aangifte omzetbelasting doen: dit moet je weten

Als je een bedrijf start krijg je te maken de aangifte omzetbelasting, behalve als je in aanmerking komt voor de kleineondernemersregeling. Dit moet je weten over de btw-aangifte. 

Omzetbelasting = btw 

Omzetbelasting is de belasting die je betaalt over je omzet en wordt btw (belasting toegevoegde waarde) genoemd.

In de btw-aangifte geef je de btw op die je in rekening hebt gebracht bij je klanten. De btw over je zakelijke uitgaven kun je aftrekken als voorbelasting. 

Als je een onderneming start, krijg je vanzelf een brief met je btw-nummer en het bericht dat je btw-aangifte moet doen. Dit is ook de eerste belastingaangifte die je doet als ondernemer.

Let op: je kunt bij de Belastingdienst instellen dat je voor iedere btw-aangifte een reminder via de e-mail krijgt. 

Hoe vaak je aangifte omzetbelasting moet doen, staat in het bericht dat je ontvangt van de Belastingdienst na jouw inschrijving in het Handelsregister. In de meeste gevallen doen ondernemers ieder kwartaal btw-aangifte, maar er zijn uitzonderingen mogelijk.

Je kunt aanvragen om maandelijks of jaarlijks btw-aangifte te doen, maar dan moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. 

Btw berekenen? Gebruik de btw-calculator


Let op: Sinds 1 januari 2020 heb je twee verschillende btw-nummers. 

Je oude btw-nummer, dat gekoppeld was aan je BSN-nummer, heet nu omzetbelastingnummer (ob-nummer). Het ob-nummer gebruik je alleen bij de communicatie met de Belastingdienst en dus ook voor je btw- en belastingaangifte.

Je nieuwe btw-identificatienummer gebruik je op je facturen, offertes, de website en bij transacties binnen de EU.


Aangifte omzetbelasting doen

Veel startende ondernemers zien op tegen de eerste keer aangifte omzetbelasting doen, maar als je een eenmanszaak hebt en je houdt je administratie goed bij, is dit een relatief eenvoudig klusje. 

Dit moet je bij de hand hebben als je aangifte omzetbelasting doet: 

 • Alle verkoopfacturen, met de omzet exclusief btw en de ontvangen btw. 
 • Alle inkoopfacturen, met de uitgaven exclusief btw en de betaalde btw.  
 • Alle afschriften van je zakelijke rekening om te checken of je geen bonnetjes bent vergeten

Er zijn voor de meeste ondernemers twee belangrijke onderdelen van de aangifte: 

 • Bij prestaties binnenland vul je de omzet en de btw in van de leveringen of diensten die je hebt geleverd. Gesplitst in hoog tarief (21%), laag tarief (9%) en overige tarieven
 • Bij voorbelasting vul je de btw in van de zakelijke kosten die je maakt. De btw over deze uitgaven kun je aftrekken en vul je in bij voorbelasting

Factuurdatum is leidend

Bij de btw is de factuurdatum leidend, niet de betaaldatum. Als je een verkoopfactuur over een klus in maart, inclusief btw, op 31 maart 2020 verstuurt, maar pas uitbetaald krijgt in mei 2020, heeft de btw betrekking op het eerste kwartaal van 2020. 

Factureer je deze opdracht op 1 april 2019, dan heeft de btw betrekking op het tweede kwartaal van 2020 en doe je hierover pas aangifte na 1 juli 2020.

Omzetbelasting betalen

Nadat je de btw-aangifte hebt gedaan, moet je vervolgens nog wel op tijd de verschuldigde omzetbelasting betalen. Zorg dat dit bedrag voor het eind van de eerste maand na het betreffende kwartaal op de rekening van de Belastingdienst staat.

Houd er rekening mee dat banken de transactie niet altijd op dezelfde dag verwerken, dus maak niet pas op de allerlaatste dag geld over, dan is de kans groot dat je een dag te laat bent.

En te laat is te laat bij de Belastingdienst. De eerste keer dat je te laat bent, krijg je een waarschuwing, daarna krijg je een boete, die behoorlijk kan oplopen.

Dit zijn de deadlines voor de btw-aangiftes én de betalingen in 2020:

1e kwartaal 2020 30 april 2020
2e kwartaal 2020 31 juli 2020
3e kwartaal 2020 31 oktober 2020
4e kwartaal 2020 31 januari 2021

Doe je jaarlijks btw-aangifte? Dan moeten je aangifte én betaling voor 31 maart van het nieuwe jaar gedaan zijn.

Nieuwe KOR vanaf 2020

Vanaf dit jaar (2020) gelden er nieuwe voorwaarden voor de kleineondernemersregeling. Vanaf 1 januari wordt de vrijstelling van de btw bepaald op basis van omzet in plaats van te betalen btw.

Als je aan de volgende voorwaarden voldoet, kun je je bedrijf aanmelden voor de nieuwe KOR:

 • Je bent ondernemer voor de btw. Je bent btw-ondernemer als je zelfstandig een beroep of bedrijf uitoefent
 • Je bedrijf is in Nederland gevestigd, of je hebt hier een vaste inrichting
 • Je hebt een maximale omzet van € 20.000 per kalenderjaar

Let op: Met de nieuwe KOR bereken je geen btw meer aan klanten en je kunt ook geen btw meer terugvragen over kosten en/of investeringen. Dat houdt in dat je geen btw-aangifte meer hoeft te doen.

Als je besluit je aan te melden voor de KOR, moet je dit uiterlijk vier weken voor de ingangsdatum van het aangiftetijdvak bij de Belastingdienst doen. Dus als je mee wilt doen vanaf 1 april 2020, had je aanmelding uiterlijk 3 maart 2020 binnen moeten zijn.

Je maakt minstens drie jaar gebruik van de kleineondernemersregeling, tenzij je een kalenderjaar meer dan € 20.000 aan omzet draait. Als dit het geval is, moet je dit direct doorgeven, want dan moet je ook weer btw-aangifte doen.

Je kunt dus niet tussentijds stoppen. Ook niet als je een grote investering doet en je de btw van deze aankoop wilt aftrekken.

 • Lees hier alles over de veranderingen met betrekking tot de KOR in 2020

Vrijstelling van btw

In Nederland zijn beroepen in bepaalde branches of specifieke werkzaamheden vrijgesteld van omzetbelasting. Zo hoeven medisch specialisten geen btw af te dragen.

Let op: het is altijd aan de fiscus om te bepalen of je wel of geen btw hoeft af te dragen.

Mocht jij van btw worden vrijgesteld, weet dan dat je ook geen btw mag rekenen op facturen voor klanten of opdrachtgevers. Je vermeldt dan op de factuur dat een vrijstelling van toepassing is.

Bijgewerkt op: 16-03-2020

Wat vind je van dit artikel?

x3
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Als ondernemer heb je fiscale rechten en plichten. Zo moet je in veel gevallen btw afdragen, maar mag je vaak ook btw terugvragen over zakelijke uitgaven. Hoe je dat laatste kunt doen, lees je in deze checklist.

Btw Percentages
Btw Percentages

Belastingaangifte

Niet leuk, wel erg belangrijk: als ondernemer kun je aanslagen verwachten voor diverse soorten belastingen. Denk maar aan de omzet- of inkomstenbelasting. Maar de ene ondernemer is de andere niet.

Welke belastingaangiftes zijn in jouw situatie van belang en hoe gaat dit precies in zijn werk? Je leest er meer over op deze pagina's:

Handig: btw berekenen met de btw-calculator

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.288 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.