marieke

Aftrekbare kosten

Zoals u als ondernemer BTW moet afdragen, kunt u ook de door u betaalde BTW terugkrijgen van de Belastingdienst. Let wel, het gaat hierbij uitsluitend om BTW die u heeft betaald bij de aankoop van goederen of diensten die voor uw bedrijf van belang zijn. De Belastingdienst heeft regels opgesteld waar u als ondernemer aan moet voldoen, wil u BTW terugkrijgen.

U kunt BTW aftrekken of terugvragen als voorbelasting als er sprake is van:

BTW op een factuur 
BTW die bij invoer is betaald 
BTW die is verschuldigd voor intracommunautaire verwerving

De voorwaarden zijn als volgt:

U mag de BTW die u heeft betaald over de inkoop van goederen en diensten alleen aftrekken of terugvragen als u voldoet aan de volgende 2 voorwaarden:

1. U gebruikt de goederen en diensten zakelijk, dat wil zeggen voor uw bedrijf. De BTW over goederen en diensten die u privé gebruikt, is niet aftrekbaar.

2. U gebruikt de goederen en diensten voor activiteiten die belast zijn met BTW. U kunt geen BTW als voorbelasting aftrekken als u de goederen en diensten gebruikt voor vrijgestelde prestaties.

Let op!
Leveringen en diensten waarvan de heffing van BTW wordt verlegd naar de afnemer of waarop het 0%-tarief van toepassing is, gelden ook als belast.

De BTW op eten en drinken in horecagelegenheden mag u nooit aftrekken als voorbelasting. De BTW op kosten voor logies en dergelijke kunt u wel aftrekken als voorbelasting als u die kosten maakt voor belaste prestaties.

Gemengd gebruik
Als u goederen of diensten niet alleen voor belaste prestaties gebruikt, maar ook voor vrijgestelde prestaties of voor privédoeleinden, dan is er sprake van gemengd gebruik. U moet dan de voorbelasting splitsen in een deel dat u wel mag aftrekken en een deel dat u niet mag aftrekken.

Voorbeeld:
U bezit in Nederland een bedrijfspand. De helft van het pand verhuurt u met BTW aan een winkelier en de andere helft zonder BTW aan een verzekeringsagent. Als u het pand laat schilderen, mag u de BTW hierop maar voor de helft in aftrek brengen, omdat het pand voor de helft wordt gebruikt voor vrijgestelde prestaties.

De precieze regels voor BTW-aftrek vind u op de website van de Belastingdienst.

Gepubliceerd op:
10-10-2009

Wat vind je van dit artikel?

x0
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Belastingaangifte

Niet leuk, wel erg belangrijk: als ondernemer kun je aanslagen verwachten voor diverse soorten belastingen. Denk maar aan de omzet- of inkomstenbelasting. Maar de ene ondernemer is de andere niet.

Welke belastingaangiftes zijn in jouw situatie van belang en hoe gaat dit precies in zijn werk? Je leest er meer over op deze pagina's:

Handig: btw berekenen met de btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.747 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.