Btw calculator

Btw-calculator: zo bereken je snel je btw

Als ondernemer heb je veel te maken met btw. Om snel het juiste bedrag te berekenen, kun je gebruik maken van een handig hulpmiddeltje: de btw-calculator.

Btw uitrekenen

Je hebt een bedrijf en dus ben je verplicht om een administratie bij te houden en te bewaren. Deze boekhouding moet de fiscus bovendien kunnen controleren. 

Hoe je je administratie bijhoudt en of je dit zelf doet of uitbesteedt aan een specialist, dat is aan jou. Maar uit je administratie moet wel blijken hoeveel btw je hebt ontvangen hebt en wel bedrag je precies moet afdragen aan de Belastingdienst.

Btw-calculator voor je boekhouding

En dan is het belangrijk dat je weet hoe je de btw kunt uitrekenen. Daarvoor biedt IkGaStarten de btw-calculator. Dat is een simpel, maar handig tooltje waarme je snel de juiste btw uitrekent. Die ziet er zo uit:

btw-calculator IkGaStarten

Zo is het van belang om te weten hoeveel btw je naar klanten doorberekent en wat je moet betalen aan leveranciers. Misschien heb je voor bepaalde zaken zelfs wel vrijstelling van btw. Hier lees je verderop in dit artikel meer over.

Veel startende ondernemers kiezen voor Excel om de administratie bij te houden en hun btw te berekenen. Met de btw-calculator weet je zeker dat je altijd de juiste bedragen gebruikt op je offertes en facturen. Maar het is ook heel handig bij je boekhouding en je btw-aangifte.

Omzetbelasting = btw

Omzetbelasting en btw zijn hetzelfde. Deze reken je over bedragen die je je klanten of opdrachtgevers in rekening brengt. Je leveranciers berekenen daarnaast ook omzetbelasting aan jou. Hierover doe je normaal gesproken elk kwartaal aangifte bij de Belastingdienst.

Uitzondering btw

Er zijn uitzonderingen. Is het btw-bedrag over een heel jaar minder dan € 1.883, dan kun je de Belastingdienst verzoeken om eens per jaar aangifte te doen. Daarvoor geleden overigens nog een paar voorwaarden, die lees je hier.

Let op: bij offertes of facturen naar consumenten moet je altijd je bedrag inclusief btw vermelden. Alleen de vermelding dat een bedrag exclusief btw is, is niet voldoende.

Tarieven btw

In Nederland kennen we drie verschillende btw-tarieven

  1. 21%
  2. 9%
  3. 0%. 

Als starter krijg je waarschijnlijk vooral te maken hebben met het hoge btw-tarief van 21%. Dit is namelijk het standaard btw-tarief.

Uitzonderingen op 21% btw

Het juiste btw-bedrag reken je als ondernemer bovenop de prijs die je berekent. Standaard is dit dus 21%. Uitzonderingen hierop zijn:

  • Producten en diensten waarvoor al btw is afgedragen in het buitenland. Hiervoor geldt een 0% btw-tarief. Meer hierover lees je in het artikel ‘0% btw: wanneer geldt dit tarief?’
  • Producten en diensten waarvan door de overheid is bepaald dat ze betaalbaar moeten blijven, zoals op medicijnen, eten en drinken. Hiervoor geldt 9% btw. Bekijk anders ook even het overzicht van goederen en diensten met het lage btw-tarief om zeker te weten dat je het juiste tarief gebruikt
  • Specifieke werkzaamheden in bepaalde branches zijn vrijgesteld van omzetbelasting, zoals van medisch specialisten
  • Tijdelijke uitzonderingen. Het kabinet kan wel eens beslissen om tijdelijk een lager btw-tarief te rekenen voor bepaalde diensten of werkzaamheden. Een voorbeeld hiervan is de verlaging van de btw op verbouwkosten tijdens de crisis om de bouwsector te stimuleren

Gemak door de btw-calculator

Door gebruik te maken van de btw-calculator hoef je zelf geen ingewikkelde berekeningen te maken. De formules staan al voor je ingevuld, je hoeft alleen aan te geven om welke bedragen het gaat en of het om het hoog of laag btw-tarief gaat. 

Tip!
Zet de btw-calculator als snelkoppeling op je bureaublad.

Whitepaper administratie opzetten

Wil je meer informatie over hoe je het beste een administratie op kunt zetten? Alle handige tips en nadere uitleg vind je in een van onze gratis whitepapers: Administratie opzetten: de basis in 5 minuten

Na het lezen hiervan ken je de voorwaarden voor een goede administratie en weet hoe je het beste jouw boekhouding kunt organiseren.

Bijgewerkt op: 17-12-2019

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Belastingaangifte

Niet leuk, wel erg belangrijk: als ondernemer kun je aanslagen verwachten voor diverse soorten belastingen. Denk maar aan de omzet- of inkomstenbelasting. Maar de ene ondernemer is de andere niet.

Welke belastingaangiftes zijn in jouw situatie van belang en hoe gaat dit precies in zijn werk? Je leest er meer over op deze pagina's:

Handig: btw berekenen met de btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.