Btw-nummer blijft gekoppeld aan BSN ZZP'er

1 min  leestijd
2.064
Image
Btw-nummer blijft gekoppeld aan BSN ZZP'er

ZZP’ers behouden een btw-identificatienummer dat is gekoppeld aan hun burgerservicenummer. Dat liet staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën onlangs weten in een brief aan de Tweede Kamer. Hij reageert hiermee op een motie die eind vorig jaar werd aangenomen. Daarin vroegen twee Kamerleden om een ontkoppeling vanwege het risico op identiteitsfraude.

In de brief schrijft de staatssecretaris dat het privacyprobleem niet wordt opgelost door een ander btw-nummer. Een btw-nummer dat niet is gekoppeld aan het burgerservicenummer (BSN), zou namelijk net zo goed een persoonlijk nummer zijn. Ook schat hij de kans op identiteitsfraude hierbij niet zo hoog in. Ten slotte zou de Belastingdienst bij een apart nummer de omzetbelasting niet meer kunnen uitvoeren en handhaven.

Identiteitsfraude

Bij identiteitsfraude maakt iemand gebruik van de persoonsgegevens van een ander. De overheid geeft daarom het advies om voorzichtig om te gaan met het BSN. Het btw-nummer van ZZP’ers komt echter grotendeels overeen met het BSN en heeft alleen de toevoeging B01. Dit werkt het risico op identiteitsfraude in de hand, stellen de initiatiefnemers van de motie. Uit de reactie van de staatssecretaris blijkt nu echter dat zij bot vangen.

Lees de oorspronkelijke brief aan de Tweede Kamer op Rijksoverheid.nl.

Meer over soorten belastingen

Meer over soorten belastingen
8 redenen om ondernemer te worden

Help mee om IkGaStarten te verbeteren!

Wil jij ons feedback geven om IkGaStarten nóg beter te maken? Geef jouw mening via ons lezersonderzoek (duurt max. 7 minuten). 

Sluiten