Btw-nummer blijft gekoppeld aan BSN ZZP'er

Btw-nummer blijft gekoppeld aan BSN ZZP'er

ZZP’ers behouden een btw-identificatienummer dat is gekoppeld aan hun burgerservicenummer. Dat liet staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën onlangs weten in een brief aan de Tweede Kamer. Hij reageert hiermee op een motie die eind vorig jaar werd aangenomen. Daarin vroegen twee Kamerleden om een ontkoppeling vanwege het risico op identiteitsfraude.

In de brief schrijft de staatssecretaris dat het privacyprobleem niet wordt opgelost door een ander btw-nummer. Een btw-nummer dat niet is gekoppeld aan het burgerservicenummer (BSN), zou namelijk net zo goed een persoonlijk nummer zijn. Ook schat hij de kans op identiteitsfraude hierbij niet zo hoog in. Ten slotte zou de Belastingdienst bij een apart nummer de omzetbelasting niet meer kunnen uitvoeren en handhaven.

Identiteitsfraude

Bij identiteitsfraude maakt iemand gebruik van de persoonsgegevens van een ander. De overheid geeft daarom het advies om voorzichtig om te gaan met het BSN. Het btw-nummer van ZZP’ers komt echter grotendeels overeen met het BSN en heeft alleen de toevoeging B01. Dit werkt het risico op identiteitsfraude in de hand, stellen de initiatiefnemers van de motie. Uit de reactie van de staatssecretaris blijkt nu echter dat zij bot vangen.

Lees de oorspronkelijke brief aan de Tweede Kamer op Rijksoverheid.nl.

Gepubliceerd op:
30-07-2014

Wat vind je van dit artikel?

x5
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Belastingaangifte

Niet leuk, wel erg belangrijk: als ondernemer kun je aanslagen verwachten voor diverse soorten belastingen. Denk maar aan de omzet- of inkomstenbelasting. Maar de ene ondernemer is de andere niet.

Welke belastingaangiftes zijn in jouw situatie van belang en hoe gaat dit precies in zijn werk? Je leest er meer over op deze pagina's:

Handig: btw berekenen met de btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.613 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.