Btw percentages en tarieven ondernemers

Btw-tarieven en vrijstellingen: zo zit dat

Welk btw-tarief geldt voor jouw product of dienst? In Nederland zijn er drie btw-tarieven: van 21%, 9% en 0%. Maar let op: het kan ook zijn dat jouw werkzaamheden juist zijn vrijgesteld van btw. In dit artikel lees je alles over btw-tarieven en vrijstellingen.

Omzetbelasting: wat zijn de btw-tarieven?

Als btw-plichtige ondernemer moet je rekening houden met verschillende tarieven die voor de geleverde goederen en/of diensten kunnen gelden.

Er kunnen drie btw-tarieven van toepassing zijn op jouw werkzaamheden:

  • Algemene btw-tarief: 21%
  • Verlaagde btw-tarief: 9%
  • Nultarief: 0%

Btw berekenen? Gebruik de btw-calculator

Algemene btw-tarief: 21%

Dit is het meest gangbare tarief dat van toepassing is op veruit de meeste goederen en diensten. Kort samengevat geldt het 21%-tarief voor alle goederen en diensten die niet vrijgesteld zijn van omzetbelasting en ook niet onder het tarief van 9% of 0% vallen. 

Tijdelijke btw-verlagingen

Soms neemt het kabinet een algemeen besluit om tijdelijk een btw-tarief te veranderen.

Toen de bouwsector bijvoorbeeld last had van de crisis, werd de btw op verbouwingen tijdelijk verlaagd van 21% naar het destijds geldende verlaagde btw-tarief van 6% (het lage btw-tarief van 6% is in 2019 structureel verhoogd naar 9%).

Het moest particulieren stimuleren om hun woning te laten verbouwen. Deze tijdelijke wetswijziging kwam niet alleen de werkgelegenheid ten goede, maar de hele branche kreeg hierdoor een steuntje in de rug. 

Verlaagde btw-tarief: 9% 

Zoals hierboven beschreven is het tarief van 21% in de meeste gevallen van toepassing en is het verlaagde 9%-tarief een uitzondering.

Er is namelijk sprake van een beperkt aantal goederen waarvoor je het verlaagde tarief van 9% mag hanteren. Het 9%-tarief geldt pas sinds januari 2019. Voorheen was het lage tarief 6%. 

Voorbeelden 9%-tarief

Het gaat dan bijvoorbeeld om:

  • Voedingsmiddelen
  • Geneesmiddelen
  • Hulpmiddelen
  • Boeken

Ook een aantal diensten komt in aanmerking voor het verlaagde tarief, zoals een knipbeurt bij de kapper of wanneer je kampeergelegenheid op jouw land wilt aanbieden.

Btw-tarief musea

Verder geldt het 9%-tarief voor goederen en diensten waarvan de overheid wil dat ze voor iedereen toegankelijk zijn. Of waarvan de overheid de aanschaf blijvend wil stimuleren.

Dan gaat het bijvoorbeeld om eerste levensbehoeften of om goederen of diensten met een culturele waarde, zoals het bezoeken van een museum.

Nultarief: 0% 

Dit tarief geldt voor ondernemers die zakendoen met het buitenland en is met name van toepassing op bepaalde grensoverschrijdende transacties. Daarbij kun je denken aan de uitvoer van goederen naar een land buiten de Europese Unie (EU).

Je krijgt ook te maken met het 0%-tarief wanneer je goederen levert aan andere ondernemers binnen de EU of als je diensten levert voor exportleveringen.  

Diensten met 0% btw

Ook sommige diensten komen in aanmerking voor het 0%-tarief. Zo kun je dit tarief toepassen op het vervoer van personen met zeeschepen en luchtvaartuigen wanneer de plaats van bestemming (of plaats van vertrek) buiten Nederland ligt.

Hoe vermeld je 0% btw op de factuur?

Op de factuur vermeld je in dat geval standaard '0% btw'. De omzetbelasting die je betaalt over de uitgaven, kun je wel aftrekken als voorbelasting

De reden achter deze 0%-regel is dat de consument in het buitenland de btw over deze goederen en diensten moet betalen. 

Hetzelfde geldt voor goederen en diensten die een ondernemer in Nederland invoert. Daar wordt in het land van herkomst ook geen btw over berekend. De consument in Nederland betaalt de btw.

Btw-vrijstelling

Het 0%-tarief is niet hetzelfde als een vrijstelling van btw-verplichtingen. In Nederland zijn er beroepen in bepaalde branches of specifieke werkzaamheden die zijn vrijgesteld van omzetbelasting. Zo hoeven medisch specialisten geen btw af te dragen.

Datzelfde kan gelden voor de erkende kinderopvang, mensen in het onderwijs, uitvaartondernemers of freelance tekstschrijvers die strikt inhoudelijke bijdragen leveren aan een tijdschrift, website of een ander medium. Een volledig overzicht is bij de Belastingdienst te vinden. 

Let wel: het is altijd aan de fiscus om te bepalen of je wel of geen btw hoeft af te dragen.

Vrijstelling btw op factuur

Mocht jij van btw worden vrijgesteld, weet dan dat je ook geen btw mag rekenen op facturen voor klanten of opdrachtgevers. Je vermeldt dan op de factuur dat een vrijstelling van toepassing is.

Heb je te maken met zowel vrijgestelde als belaste omzet? Dan moet je deze inkomstenbronnen opsplitsen in jouw zakelijke administratie. Bij sommige beroepen heb je namelijk met verschillende tarieven te maken.

Journalisten en btw

Journalisten kunnen voor regulier werk bijvoorbeeld mogelijk een vrijstelling krijgen, maar voor commercieel werk dienen ze wél het tarief van 21% te rekenen.

Als ze voor een buitenlandse opdrachtgever werken, moet het 0%-tarief worden gehanteerd.

Heb jij een nieuwe klant gevonden en is de aard van de opdracht vastgesteld? Dan doe je er dus verstandig aan eerst bij de Belastingdienst te checken wat van toepassing is op jouw situatie.

Kleineondernemersregeling (KOR)

Als kleine ondernemer kun je belastingvoordeel halen als je in aanmerking komt voor de kleineondernemersregeling (KOR).

Regels KOR vanaf 2020

Vanaf 2020 gelden nieuwe voorwaarden. Als je hieraan voldoet, kun je je bedrijf aanmelden voor de nieuwe KOR:

  • Je bent ondernemer voor de btw. Je bent btw-ondernemer als je zelfstandig een beroep of bedrijf uitoefent 
  • Je bedrijf is in Nederland gevestigd, of je hebt hier een vaste inrichting
  • Je hebt een maximale omzet van € 20.000 per kalenderjaar 

Let op: je mag geen btw aftrekken als je gebruikmaakt van de nieuwe kleine ondernemersregeling

Ook interessant voor jou

Checklist: alles over de btw-aangifte
Wanneer ben ik ondernemer voor de Belastingdienst?
Btw-aangifte gemist? Lees hier wat je moet doen
Alles over de inkomstenbelasting voor ondernemers

Bijgewerkt op: 13-01-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Als ondernemer heb je fiscale rechten en plichten. Zo moet je in veel gevallen btw afdragen, maar mag je vaak ook btw terugvragen over zakelijke uitgaven. Hoe je dat laatste kunt doen, lees je in deze checklist.

Btw terugvragen ondernemers
Btw terugvragen ondernemers

Belastingaangifte

Niet leuk, wel erg belangrijk: als ondernemer kun je aanslagen verwachten voor diverse soorten belastingen. Denk maar aan de omzet- of inkomstenbelasting. Maar de ene ondernemer is de andere niet.

Welke belastingaangiftes zijn in jouw situatie van belang en hoe gaat dit precies in zijn werk? Je leest er meer over op deze pagina's:

Handig: btw berekenen met de btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.