Btw Percentages Varianten

Btw-tarieven en vrijstellingen: zo zit dat

Welk btw-tarief geldt voor jouw product of dienst? In Nederland gelden tarieven van 21, 9 en 0%. Maar let op: het kan ook zijn dat jouw werkzaamheden juist zijn vrijgesteld van btw. In dit artikel lees je alles over btw-tarieven en vrijstellingen.

Omzetbelasting: wat zijn de btw-tarieven?

Als btw-plichtige ondernemer moet je rekening houden met verschillende tarieven die voor de geleverde goederen en/of diensten kunnen gelden. Er kunnen drie btw-tarieven van toepassing zijn op jouw werkzaamheden:

  • 21%
  • 9% (dit was eerst 6%)
  • 0%

Btw berekenen? Gebruik de btw-calculator

Het algemene btw-tarief: 21%

Dit is het meest gangbare tarief dat van toepassing is op veruit de meeste goederen en diensten. Kort samengevat geldt het 21%-tarief voor alle goederen en diensten die niet vrijgesteld zijn van omzetbelasting en ook niet onder het tarief van 9% of 0% vallen. 

Tijdelijke btw-verlagingen

Soms neemt het kabinet een algemeen besluit om tijdelijk een btw-tarief te veranderen. Toen de bouwsector bijvoorbeeld last had van de crisis, werd de btw op verbouwingen tijdelijk verlaagd van 21% naar 6%.

Het moest particulieren stimuleren om hun woning te laten verbouwen. Deze tijdelijke wetswijziging kwam niet alleen de werkgelegenheid ten goede, maar de hele branche kreeg hierdoor een steuntje in de rug. 

Het verlaagde btw-tarief: 9% 

Zoals hierboven beschreven is het tarief van 21% in de meeste gevallen van toepassing en is het verlaagde 9%-tarief een uitzondering. Er is namelijk sprake van een beperkt aantal goederen waarvoor je het verlaagde tarief van 9% mag hanteren. 

Het 9%-tarief geldt pas sinds januari 2019. Voorheen was het lage tarief 6%. Benieuwd wat voor invloed dit heeft op jouw bedrijf? Lees hier alles over de gevolgen.

Voorbeelden 9%-tarief

Het gaat dan bijvoorbeeld om:

  • Voedingsmiddelen
  • Geneesmiddelen
  • Hulpmiddelen
  • Boeken

Ook een aantal diensten komt in aanmerking voor het verlaagde tarief, zoals een knipbeurt bij de kapper of wanneer je kampeergelegenheid op jouw land wilt aanbieden. Klik hier voor een concreet overzicht van alle goederen en diensten waarop de verlaging van toepassing is.

Btw-tarief musea

Verder geldt het 9%-tarief voor goederen en diensten waarvan de overheid wil dat ze voor iedereen toegankelijk zijn. Of waarvan de overheid de aanschaf blijvend wil stimuleren. Dan gaat het bijvoorbeeld om eerste levensbehoeften of om goederen of diensten met een culturele waarde, zoals het bezoeken van een museum.

Het nultarief: 0% 

Dit tarief geldt voor ondernemers die zakendoen met het buitenland en is met name van toepassing op bepaalde grensoverschrijdende transacties. Daarbij kun je denken aan de uitvoer van goederen naar een land buiten de Europese Unie (EU).

Je krijgt ook te maken met het 0%-tarief wanneer je goederen levert aan andere ondernemers binnen de EU of als je diensten levert voor exportleveringen.  

Diensten met 0% btw

Ook sommige diensten komen in aanmerking voor het 0%-tarief. Zo kun je dit tarief toepassen op het vervoer van personen met zeeschepen en luchtvaartuigen wanneer de plaats van bestemming (of plaats van vertrek) buiten Nederland ligt.

Hoe vermeld je 0% btw op de factuur?

Op de factuur vermeld je in dat geval standaard '0% btw'. De omzetbelasting die je betaalt over de uitgaven, kun je wel aftrekken als voorbelasting. De reden achter deze 0%-regel is dat de consument in het buitenland de btw over deze goederen en diensten moet betalen. 

Hetzelfde geldt voor goederen en diensten die een ondernemer in Nederland invoert. Daar wordt in het land van herkomst ook geen btw over berekend. De consument in Nederland betaalt de btw.

Btw vrijstelling

Het 0%-tarief is niet hetzelfde als een vrijstelling van btw-verplichtingen. In Nederland zijn er beroepen in bepaalde branches of specifieke werkzaamheden die zijn vrijgesteld van omzetbelasting. Zo hoeven medisch specialisten geen btw af te dragen.

Datzelfde kan gelden voor de erkende kinderopvang, mensen in het onderwijs, uitvaartondernemers of freelance tekstschrijvers die strikt inhoudelijke bijdragen leveren aan een tijdschrift, website of een ander medium. Een volledig overzicht is bij de Belastingdienst te vinden. 

Let wel: het is altijd aan de fiscus om te bepalen of je wel of geen btw hoeft af te dragen.

Vrijstelling van btw op je factuur

Mocht jij van btw worden vrijgesteld, weet dan dat je ook geen btw mag rekenen op facturen voor klanten of opdrachtgevers. Je vermeldt dan op de factuur dat een vrijstelling van toepassing is.

Heb je te maken met zowel vrijgestelde als belaste omzet? Dan moet je deze inkomstenbronnen opsplitsen in jouw zakelijke administratie. Bij sommige beroepen heb je namelijk met verschillende tarieven te maken.

Journalisten en btw

Journalisten kunnen voor regulier werk bijvoorbeeld mogelijk een vrijstelling krijgen, maar voor commercieel werk dienen ze wél het tarief van 21% te rekenen. Als ze voor een buitenlandse opdrachtgever werken, moet het 0%-tarief worden gehanteerd.

Heb jij een nieuwe klant gevonden en is de aard van de opdracht vastgesteld? Dan doe je er dus verstandig aan eerst bij de Belastingdienst te checken wat van toepassing is op jouw situatie.

Kleineondernemersregeling (KOR)

Als kleine ondernemer kun je belastingvoordeel halen als je in aanmerking komt voor de kleineondernemersregeling (KOR). Lees ook: De kleineondernemersregeling (KOR): wat is het?

Deze belastingvermindering op de door jou te betalen btw is van toepassing als je - na aftrek van de voorbelasting - in een jaar minder dan € 1.883 btw hoeft te betalen. Aan de hand van deze tabel kun je de belastingvermindering berekenen. 

Let op: in 2020 gaan nieuwe regels omtrent de KOR in.

Geen omzetbelasting betalen

Als je nog weinig omzet maakt - iets wat bij startende ondernemers nogal eens aan de orde is - hoef je door toepassing van de KOR niet altijd btw te betalen. Zeker in de beginfase van een onderneming kan de hoogte van de omzet behoorlijk uiteenlopen.

Het kan dus zijn dat je de fiscus bijna geen omzetbelasting verschuldigd bent. De Belastingdienst heeft bepaald dat dit bedrag zelfs wordt kwijtgescholden als je per jaar € 1.345 (of minder) aan btw betaalt. 

Ontheffing administratieve verplichtingen

Als je verwacht dat dit de komende jaren ook op jouw bedrijf van toepassing is, kun je een zogenoemde ontheffing van administratieve verplichtingen aanvragen. Dit houdt in dat je geen btw-aangifte meer hoeft te doen, maar ook geen btw meer mag factureren.

Let op: je moet in beide gevallen dus wel gewoon aangifte blijven doen voor de omzetbelasting, tenzij je de ontheffing van administratieve verplichtingen hebt aangevraagd.

Ook interessant voor jou

Checklist: alles over de btw-aangifte
Wanneer ben ik ondernemer voor de Belastingdienst?
Btw-aangifte gemist? Lees hier wat je moet doen
Alles over de inkomstenbelasting voor ondernemers

Bijgewerkt op: 04-09-2019

Wat vind je van dit artikel?

x14
x7

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Belastingaangifte

Niet leuk, wel erg belangrijk: als ondernemer kun je aanslagen verwachten voor diverse soorten belastingen. Denk maar aan de omzet- of inkomstenbelasting. Maar de ene ondernemer is de andere niet.

Welke belastingaangiftes zijn in jouw situatie van belang en hoe gaat dit precies in zijn werk? Je leest er meer over op deze pagina's:

Handig: btw berekenen met de btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.747 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.