Verhoging laag btw-tarief van 6% naar 9%

Btw-verhoging van 6% naar 9%: dit zijn de gevolgen

De verhoging van het lage btw-tarief van 6% naar 9% is 1 januari 2019 ingegaan. Wat zijn de gevolgen van deze btw-verhoging en welke maatregelen moeten ondernemers nemen?

De btw-verhoging van 6% naar 9% heeft met name financiële gevolgen voor particulieren (consumenten). Zij krijgen met een directe verhoging van de prijzen van goederen of diensten te maken. Ondernemers kunnen de betaalde btw in mindering brengen op hun btw-aangifte, dus of deze nu 6% of 9% bedraagt, maakt in principe geen verschil. 

Btw-verhoging op offertes en facturen

Ondernemers doen er goed aan de administratie en prijzen aan te passen en rekening te houden met de btw-verhoging op offertes en facturen die betrekking hebben op 2019. 

Werk en betalingsdatum in 2019

Als ondernemers nu al een offerte sturen voor werk dat pas in 2019 gaat gebeuren en de betaling ook pas in 2019 plaatsvindt, moet je nu al 9% btw op de offerte zetten. En in 2019 uiteraard ook 9% btw op de factuur. 

Werk in 2019, betalingsdatum in 2018

Maak je een offerte voor werk dat je in 2019 gaat verrichten, maar dat al in 2018 wordt (vooruit)betaald, stuur je nog een offerte én factuur met 6% btw. Denk bijvoorbeeld aan een evenement dat in 2019 plaatsvindt, maar waar de klanten bij de bestelling direct (2018) de kaartjes moeten betalen. 

Stuur je een offerte voor werk dat in 2019 gaat plaatsvinden en dan ook pas wordt betaald, zet dan nu alvast 9% btw op de offerte.

Het kabinet wil ondernemers namelijk niet belasten met extra administratieve lasten bij de aangekondigde verhoging van het btw-tarief. Daarom zal de Belastingdienst niet gaan naheffen op in 2018 betaalde prestaties die pas in 2019 gaan plaatsvinden.  

Werk in 2019, betalingsdatum onduidelijk

Dan is er ook nog een grijs gebied waarin je in 2018 de offerte maakt voor werk dat je zal uitvoeren in 2019, maar waarin het nog onduidelijk is wanneer de factuur wordt betaald. Dan maak je de offerte met een btw-tarief van 6%, maar spreek je met de klant af dat wanneer hij pas in 2019 betaalt, je het btw-tarief op de factuur verhoogt van 6% naar 9%. 

Zorg er in ieder geval voor dat je van deze afspraak een schriftelijke bevestiging van hebt, anders beland je bij de betaling wellicht in een vervelende discussie over de hoogte van de factuur. Tip: deze bepaling kun je nu alvast in je algemene voorwaarden opnemen.
 

Prijzen aanpassen aan btw-verhoging

Het is aan de ondernemer om te bepalen of hij de btw-verhoging verwerkt in zijn verkoopprijzen. Als je dit niet doet, gaat de winstmarge op de verkoopprijs omlaag. Dit levert wellicht concurrentievoordeel op. 

Verhoog je wel de prijzen, dan heeft dit met name gevolgen voor particulieren. Zij betalen de verkoopprijzen inclusief btw. Daar spitste het afgelopen jaar de maatschappelijke en politieke discussie zich ook op toe. De oppositie zette de btw-verhoging van het kabinet weg als ‘groente- en fruittaks’.

Bereken wat de btw-verhoging voor consequenties heeft met de btw-calculator

Niet alleen levensmiddelen worden duurder, maar ook de kapper of een bezoek aan het zwembad. Een particulier die een nieuwbouwhuis heeft gekocht en een schilder en stukadoor inhuurt, is in 2019 3% duurder uit. Kijk voor een uitgebreid overzicht van producten en diensten uit het lage btw-tarief, op deze pagina: wanneer geldt het lage btw-tarief?

Voor diensten of producten op de zakelijke markt heeft de btw-verhoging weinig consequenties. Ondernemers kunnen de betaalde btw in mindering brengen op hun btw-aangifte. Of dit nu 6% of 9% is, maakt verder geen verschil. Ondernemers die geen btw kunnen aftrekken, gaan dit uiteraard financieel wel merken. 

Altijd de juiste prijs met de btw-calculator 

Met onze btw-calculator bereken je altijd de juiste verkoopprijs en zet je altijd de goede bedragen op offertes en facturen. In de btw-calculator kun je vast rekenen met het 9%-tarief. Check bijvoorbeeld wat de verhoging van 6% naar 9% voor invloed heeft op jouw kostprijs en verkoopprijs. 

Open de btw-calculator

Bijgewerkt op: 23-10-2018

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Belastingaangifte

Niet leuk, wel erg belangrijk: als ondernemer kun je aanslagen verwachten voor diverse soorten belastingen. Denk maar aan de omzet- of inkomstenbelasting. Maar de ene ondernemer is de andere niet.

Welke belastingaangiftes zijn in jouw situatie van belang en hoe gaat dit precies in zijn werk? Je leest er meer over op deze pagina's:

Handig: btw berekenen met de btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.