marieke

Checklist: de laatste BTW-aangifte van 2012

De laatste BTW-aangifte voor het jaar 2012, waarbij u mogelijk rekening moet houden met afrekeningen en correcties over het afgelopen kalenderjaar, moet u uiterlijk deze week inleveren bij de Belastingdienst. Heeft u dit nog niet gedaan? Dan is hierbij enige haast geboden, want dit moet uiterlijk op 31 januari 2013 gebeuren. In deze checklist vindt u vijf belangrijke fiscale zaken waar u aan moet denken: de laatste BTW-aangifte van 2012.

1. Correcties over het privégebruik

Is er sprake van onroerend goed, een auto van de zaak en andere zakelijke producten en/of diensten die u in 2012 ook privé heeft gebruikt? Dan moet u daar in deze aangifte rekening mee houden. Indien u over deze producten en diensten eerder de BTW heeft afgetrokken als voorbelasting, moet u voor dat privégebruik alsnog BTW betalen. Handig om te weten: u mag het verschuldigde bedrag ook in delen terugbetalen.

Heeft u een auto van de zaak en gebruikt u deze voor belaste omzet? Dan heeft u gedurende 2012 alle relevante BTW, waaronder de aanschaf van de wagen, als voorbelasting mogen aftrekken. Maar over het privégebruik moet nog BTW worden afgedragen. Dit tarief komt in de meeste gevallen uit op 2,7 procent van de catalogusprijs (inclusief BTW en BPM).

Voor een bedrijfswagen die vijf jaar (inclusief het jaar van ingebruikneming) in een onderneming is gebruikt en tot uw bedrijfsvermogen behoort, geldt echter een lager forfait van anderhalf procent.

2. Correcties over personeelsvoorzieningen

In de laatste BTW-aangifte van een kalenderjaar moet u ook rekening houden met de BTW die wordt geheven over personeelsvoorzieningen, giften en relatiegeschenken. Denk daarbij aan het jaarlijkse bedrijfsuitje met uw personeel, de kerstpakketten of een relatiegeschenk voor een nieuwe klant of opdrachtgever. Het goede nieuws is dat de BTW hierover in principe aftrekbaar is, mits het bedrag per voorziening of geschenk niet de grens van 227 euro (exclusief BTW) overschrijdt. Heeft u afgelopen jaar een hoger bedrag uitgegeven en daarover wel de BTW afgetrokken? Dan zult u het verschil waarschijnlijk moeten terugbetalen.

3. De Kleineondernemersregeling (KOR)

Bent u per jaar minder dan 1883 euro kwijt aan BTW? Dan kunt u in aanmerking komen voor belastingvermindering. Het kan zelfs voorkomen dat u uiteindelijk helemaal geen BTW hoeft af te dragen. De laatste BTW-aangifte van het jaar is in ieder geval hét moment om uit te rekenen hoeveel BTW u nou daadwerkelijk over het afgelopen jaar verschuldigd bent aan de fiscus. Het verschil dat u na het berekenen van de korting overhoudt, vermeldt u vervolgens in de eerste BTW-aangifte over het nieuwe jaar. Meer weten over de KOR? Lees het artikel 5 feiten over de Kleineondernemersregeling (KOR) of kijk op de website van de Belastingdienst.

4. Correcties aftrek bij vrijgestelde omzet

Het kan zijn dat u producten koopt en diensten gebruikt voor zowel BTW-belaste activiteiten als activiteiten die zijn vrijgesteld van BTW. Klinkt misschien ingewikkeld, maar het komt erop neer dat u alleen de BTW mag aftrekken voor kosten die u maakt voor de belastbare omzet. In de toekomst kijken en het exacte BTW-bedrag noemen dat u over het jaar mag aftrekken is onmogelijk; daarom moet u in eerste instantie slechts een inschatting maken van het deel van de producten en diensten die u gaat gebruiken voor belastbare omzet. Nu het einde van 2012 achter ons ligt, moet u controleren of deze inschatting is uitgekomen. Zo niet, dan moet u de BTW corrigeren in de laatste aangifte van het jaar. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.

5. Het correcte BTW-tarief toepassen

Sinds 1 oktober 2012 is er sprake van een nieuw algemeen BTW-tarief van 21 procent. Het oude hoge belastingtarief is hiermee komen te vervallen. Vanaf deze BTW-aangifte moet u dus het algemene BTW-tarief van 21 procent aangeven in rubriek 1a van het aangifteformulier, tegenwoordig aangeduid met 'hoog tarief'. Naast het algemene tarief van 21 procent zijn er producten en diensten die in aanmerking kunnen komen voor een verlaagd tarief van zes procent of nul procent. Meer weten over de nieuwe BTW-tarieven? Lees Wat u moet weten over de BTW-verhoging 2012 of kijk op de website van de Belastingdienst.

Lees ook

Dit verandert er voor u in 2013
5 vragen en antwoorden over de BTW-aangifte
5 belasting-apps voor tablet en smartphone
6 slimme tips voor de belastingaangifte
Zelfstandigenaftrek en startersaftrek: zo zit dat 

Gepubliceerd op:
29-01-2013

Wat vind je van dit artikel?

x2
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Belastingaangifte

Niet leuk, wel erg belangrijk: als ondernemer kun je aanslagen verwachten voor diverse soorten belastingen. Denk maar aan de omzet- of inkomstenbelasting. Maar de ene ondernemer is de andere niet.

Welke belastingaangiftes zijn in jouw situatie van belang en hoe gaat dit precies in zijn werk? Je leest er meer over op deze pagina's:

Handig: btw berekenen met de btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.747 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.