Btw-nummer blijft gekoppeld aan BSN ZZPer

Fiscale Agenda: verhoging laag BTW-tarief van 6 naar 8 procent

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën heeft het voornemen geuit om het lage BTW-tarief op te schroeven van 6 naar 8 procent. Tegelijkertijd wil hij de verpakkingenbelasting afschaffen en de belasting op arbeid verlagen.

In zijn Fiscale Agenda, die Weekers deze week namens het kabinet naar de Tweede Kamer stuurde, is te lezen dat de staatssecretaris de focus wil verleggen van belasting op arbeid naar belasting op consumptie. Uiteindelijk wil hij komen tot één uniform BTW-tarief, omdat dat op de lange termijn volgens hem economisch het meest efficiënt
is.

Belastingmix

Als de BTW uiteindelijk voor alle producten en diensten naar 19 procent gaat, dan zorgt dat ervoor dat 'het aandeel van de BTW in de belastingmix wordt vergroot met circa  9,2 miljard euro'. Dat extra geld kan gebruikt worden voor het afschaffen van diverse kleine belastingen. Nu al noemt Weekers de verpakkingenbelasting, de frisdrankbelasting en belasting op leidingwater. Ook de inkomstenbelasting zou wat Weekers betreft kunnen worden verlaagd als de BTW omhoog gaat.

Fiscale systeemfraude

Volgens de Fiscale Agenda wil het kabinet ook de zogenaamde fiscale systeemfraude beter gaan voorkomen. Bij fiscale systeemfraude proberen groepen criminelen via een combinatie van identiteitsfraude, katvangers en oplichting illegaal gebruik te maken van de uitbetalingssystematiek van toeslagen en de voorlopige teruggaaf. Fraudeurs moeten in het nieuwe systeem het recht verliezen op een voorlopige teruggaaf.

Anti-fraudebox

Om de fiscale systeemfraude op te sporen, zullen wat Weekers betreft onder andere de controles aan de poort worden uitgebreid. Ook wil het kabinet het fiscale boetebeleid aanscherpen. Er is binnen de Belastingdienst een 'anti-fraudebox' ingesteld waarin ongeveer 200 experts continu naar systeemfraude speuren.

Onderzoek

De Belastingdienst en FIOD hebben de afgelopen tijd een toenemend aantal van deze fraudezaken opgespoord en aangepakt. Over 2009 en 2010 kreeg de fiscus 29.000 signalen van mogelijke systeemfraude. Op basis hiervan kon de fiscus € 90 miljoen aan onterechte uitbetalingen voorkomen. Momenteel zijn er nog zo’n 16.000 nieuwe fraudesignalen in onderzoek.

Vennootschapsbelasting

Op het gebied van de vennootschapsbelasting wil het kabinet naar eigen zeggen rust en duidelijkheid creëren. De jarenlange discussie over de mogelijke uitholling van de grondslag wil het kabinet beëindigen door twee onevenwichtigheden aan te pakken: de renteaftrek door de overnameholding en de verliesimport bij vaste inrichtingen. De opbrengst hiervan wil het kabinet aan de werkgevers teruggeven. Het Vpb-tarief kan daarmee volgens hem richting 24 procent. Weekers wil met het bedrijfsleven in gesprek over de fiscale behandeling van de deelnemingsrente.

IB-ondernemers

De bestaande ondernemersfaciliteiten voor IB-ondernemers wil het kabinet meer gaan richten op groeiende ondernemers. Bijvoorbeeld door middel van een winstbox met slechts één of twee tarieven. Dat zou een flinke vereenvoudiging betekenen van de bestaande regels, maar het roept ook vragen op. Het kabinet wil de winstbox verder uitwerken in een verkennende nota. Dit betekent overigens niet dat het kabinet tot die verkennende nota niets doet. De zelfstandigenaftrek wordt omgezet in een vaste basisaftrek van € 7.200. De winstafhankelijke vrijstelling blijft bestaan.

Gepubliceerd op:
14-04-2011

Wat vind je van dit artikel?

x1
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Belastingaangifte

Niet leuk, wel erg belangrijk: als ondernemer kun je aanslagen verwachten voor diverse soorten belastingen. Denk maar aan de omzet- of inkomstenbelasting. Maar de ene ondernemer is de andere niet.

Welke belastingaangiftes zijn in jouw situatie van belang en hoe gaat dit precies in zijn werk? Je leest er meer over op deze pagina's:

Handig: btw berekenen met de btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.747 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.