Nieuw btw-nummer eenmanszaken

Nieuw btw-nummer in 2020 voor eenmanszaken: dit gaat er veranderen

Eenmanszaken krijgen een nieuw btw-nummer van de Belastingdienst. Het nieuwe btw-identificatienummer is vanaf 1 januari 2020 niet meer gekoppeld aan het burgerservicenummer (BSN).  Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten.

Btw-nummer eenmanszaken 

Er zijn momenteel ongeveer 1,3 miljoen eenmanszaken in Nederland. Iedere ondernemer die zich bij de Kamer van Koophandel inschrijft als eenmanszaak krijgt een btw-nummer toegewezen. Je huidige btw-nummer is je burgerservicenummer (BSN) met de toevoeging ‘B01’. 

  • Zzp’ers zijn verplicht hun btw-nummer te vermelden op facturen.
  • Zelfstandigen met een webwinkel moeten dit nummer ook op hun website vermelden.

Burgerservicenummer

Het burgerservicenummer is een vertrouwelijk, uniek persoonsnummer bedoeld voor privécommunicatie tussen burgers en overheid. Bij zzp’ers is dit BSN via hun huidige btw-nummer openbaar toegankelijk.

Iedereen kan via je webshop of facturen jouw persoonlijke BSN achterhalen en daar is al jaren weerstand tegen. Het maakt ondernemers kwetsbaar voor identiteitsfraude.

Autoriteit Persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) legde de Belastingdienst in december 2018 een verbod op voor het verwerken van het BSN in het btw-identificatienummer. Dit is volgens de AP namelijk in strijd met de nieuwe privacywet AVG, die sinds 2018 van kracht is.

De AP oordeelde dat er een ander systeem moet komen en verplichtte de Belastingdienst voor 1 januari 2020 met een alternatief te komen. 

whitepaper administratie

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding. Inclusief tips.

Download gratis PDF

Nieuw btw-nummer voor eenmanszaken

Dat alternatief is nu door staatssecretaris Snel van Financiën in werking gesteld. Alle eenmanszaken in Nederland krijgen voor het eind van dit jaar een ander btw-nummer toegewezen.

Nieuw btw-identificatienummer

Dit nieuwe btw-identificatienummer moet vanaf 1 januari 2020 worden gebruikt op je facturen, webshop of website en bij alle transacties op basis van EU-regelgeving en handelsverkeer binnen de EU. Denk er dus aan om dit aan het eind van het jaar aan te passen in je administratie.

Tijdelijk twee btw-nummers 

Een belangrijk aandachtspunt is dat je bij de communicatie met de Belastingdienst voorlopig nog je oude btw-nummer blijft gebruiken, óók na 1 januari 2020. Dit komt doordat nog niet alle ict-systemen van de Belastingdienst op tijd zijn ingericht. 

De Belastingdienst streeft er naar om op de langere termijn één btw-nummer te hanteren. Maar je hebt dus tijdelijk twee verschillende btw-nummers: 

  1. Het nieuwe btw-nummer gebruik je extern op facturen, webshop of website en bij contacten met klanten en leveranciers.

  2. Het oude btw-nummer gebruik je bij de communicatie met de Belastingdienst.

Btw-nummer op websites en webwinkels 

Het nieuwe btw-nummer gaat dus in vanaf 2020, maar zelfstandigen met een webwinkel mogen van de AP nu al stoppen met het vermelden van het btw-identificatienummer op hun website.

Officieel zijn zzp’ers op basis van wettelijke regels nog verplicht dit nummer op hun website te vermelden. De Autoriteit Consument & Markt houdt hier volgens de AP nog wel toezicht op, maar geeft geen prioriteit aan handhaving bij zelfstandigen vanwege de onwenselijke situatie die dat oplevert.

Een overgangsjaar

Eigenlijk is 2019 in dat opzicht een soort overgangsjaar. Je kunt nu dus al wel je btw-nummer van je website of webwinkel halen. Maar let op: je moet dit jaar het btw-nummer nog wel gewoon op je facturen vermelden.

Bijgewerkt op: 13-09-2019

Wat vind je van dit artikel?

x78
x6

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Belastingaangifte

Niet leuk, wel erg belangrijk: als ondernemer kun je aanslagen verwachten voor diverse soorten belastingen. Denk maar aan de omzet- of inkomstenbelasting. Maar de ene ondernemer is de andere niet.

Welke belastingaangiftes zijn in jouw situatie van belang en hoe gaat dit precies in zijn werk? Je leest er meer over op deze pagina's:

Handig: btw berekenen met de btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.917 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.