Wat ga je als ondernemer betalen aan inkomstenbelasting 2022?

Bijgewerkt op 15 maart 2022
6 min  leestijd
0
Image
Inkomstenbelasting 2020

Wat ga je straks betalen bij de aangifte inkomstenbelasting over 2022? Dat bedrag kan heel anders zijn dan wat je over 2021 moet betalen. Misschien draai je wel een fantastisch jaar, of doe je het wat rustiger aan. Als je net begonnen bent als ondernemer, ziet de aangifte er zelfs totaal anders uit dan je gewend bent. Dit zijn de aandachtspunten voor de fiscale regels voor de inkomstenbelasting 2022.

Hieronder staan de regels voor de inkomstenbelasting en bijdrage Zvw over 2022. Let op: in 2021 kon je vanwege de coronacrisis uitstel krijgen van betaling van je (voorlopige) aanslag. Dit geldt niet voor je inkomstenbelasting 2022.

Wat betaal ik bij de inkomstenbelasting en bijdrage Zvw?

Heb je een eenmanszaak en word je door de Belastingdienst als ondernemer gezien (hierover later meer)? Dan betaal je elk jaar inkomstenbelasting en een bijdrage aan de Zorgverzekeringswet (Zvw). Dit lijkt dan ook een beetje op de situatie in loondienst. Daar betaal je ook inkomstenbelasting en een bijdrage Zvw over je loon.

Toch werkt dat als ondernemer nèt even anders. Je betaalt voor de inkomstenbelasting en bijdrage Zvw namelijk een percentage over je winst. Je winst bereken je zo:

 • Lever je diensten? Vermenigvuldig je declarabele uren met je uurtarief. Haal hier de btw af en trek je zakelijke kosten van het totaal af.
 • Lever je producten? Tel de prijs van alle verkochte producten bij elkaar op. Haal hier ook de btw af en trek de zakelijke kosten van het totaal af.

Vervolgens mag je bij het betalen van de inkomstenbelasting gebruik maken van extra aftrekposten. Denk hierbij aan: 

Het bedrag wat onderaan de streep overblijft wordt dus gebruikt om je inkomstenbelasting en bijdrage Zvw mee te berekenen.

Belastingtarieven inkomstenbelasting 2021

Sinds 2020 zijn er in Nederland nog maar twee belastingtarieven: het tweeschijvenstelsel. Deze tarieven gelden voor alle Nederlanders, of je nu in loondienst bent of ondernemer.

Tabel belastingtarieven

De precieze invulling van de belastingschijven verandert elk jaar. In deze tabel zie je de percentages van 2021 en 2022 onder elkaar.

  Inkomensgrens Belastingpercentage onder inkomensgrens Belastingpercentage boven inkomensgrens
2021 € 68.508 37,10% 49,50%
2022 € 69.399 37,07% 49,50%

Wanneer je dus in 2022 € 70.000 euro aan belastbaar inkomen hebt (dit is na aftrekposten), betaal je 37,07% belasting over de eerste € 69.399. Dat is € 25.726 Over de resterende € 611 betaal je 49,50%. Dat is € 297,50. In totaal betaal je dan dus € 25.726 + € 297,50 = € 26.023,50.

Bedrag bijdrage Zvw

Iedereen in Nederland moet bijdragen aan de Zorgverzekeringswet. Deze inkomensafhankelijke bijdrage wordt in loondienst door je werkgever ingehouden. Als ondernemer moet je dit zelf betalen.

Je betaalt voor de bijdrage Zvw een percentage van je winst over een maximumbedrag.

 • In 2021 betaal je 5,75% over maximaal € 58.311 winst.
 • In 2022 betaal je 5,50% over maximaal € 59.706 winst.

Hoeveel inkomstenbelasting betaal ik in 2022?

Hoeveel je uiteindelijk als ondernemer kwijt bent aan de inkomstenbelasting en bijdrage Zvw is afhankelijk van een behoorlijk aantal factoren. Niet alleen hoeveel winst je hebt gemaakt, maar ook bijvoorbeeld van welke aftrekposten je gebruik kunt maken.

 • Maak je maximaal € 70.000 winst per jaar?
  Reserveer 25% tot 30% van je omzet. Dan heb je ook voldoende achter de hand voor onverwachte situaties.
 • Maak je meer dan € 70.000 winst per jaar?
  Zet dan meer opzij, tussen de 30% en 35% van je omzet. Je komt dan namelijk in de hoogste belastingschijf.

Ondernemer voor de Belastingdienst

Niet iedereen die ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel is ondernemer voor de inkomstenbelasting. Ook het betalen van btw geeft geen garantie. Doe de Ondernemerscheck van de Belastingdienst voor een inschatting of je wel of niet als ondernemer wordt gezien.

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Download gratis PDF

Bij het invullen van je aangifte inkomstenbelasting kun je kiezen voor:

 • Inkomsten uit onderneming
 • Inkomsten als freelancer
 • Inkomsten uit overig werk

Belastingtechnisch zijn de laatste twee hetzelfde. Je valt dan onder 'inkomsten uit overig werk'. Je betaalt evenveel belasting als een ondernemer, maar mag niets aftrekken. Dit is een ongunstige situatie. Het kan zijn dat je jezelf freelancer noemt, maar dat je voor de Belasting als ondernemer wordt gezien (in de Ondernemerscheck). Kies dan altijd voor de eerste optie.

Voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2023

Zit je in je tweede jaar als ondernemer? Grote kans dat je eind januari/begin februari 2023 een blauwe envelop op de deurmat vindt. Hierin zit de voorlopige aanslag inkomstenbelasting en bijdrage Zvw voor 2023.

Eigenlijk betaal je dus alvast belasting over alles wat je in 2023 gaat verdienen. Op deze aanslag zijn alle nieuwe regels en belastingtarieven van 2023 al toegepast.

Voorlopige aanslag betalen

De Belastingdienst berekent het te betalen bedrag op basis van het jaar ervoor. Start je pas in september van 2022? Dan is het bedrag waarschijnlijk wat te laag ingeschat. Wil je dat jaar een stapje terug doen? Dan is het bedrag waarschijnlijk te hoog.

Vraag in allebei de gevallen een nieuwe aanslag aan op de website van de Belastingdienst.

Betaal je alles in één keer? Dan krijg je een kleine korting korting (de korting is sinds 2020 verlaagd tot € 1). Je mag ook in termijnen betalen.

Definitieve aanslag inkomstenbelasting 2022

Uiteraard komt er komend jaar ook nog een definitieve belastingaanslag voor jou als ondernemer: je moet belastingaangifte over 2022 doen. Als je in je tweede jaar als ondernemer zit, moet je dus over twee jaar belasting betalen: de aangifte over 2022 en de voorlopige aanslag over 2023.

Zorg dus dat je een potje hebt om dit bedrag te betalen. Dubbel belasting is niet niks! Het kan wel helpen om in termijnen te betalen.

Aftrekposten 2022

Gelukkig kun je als ondernemer gebruik maken van verschillende aftrekposten. Hiermee wordt je winst lager, zodat je uiteindelijk minder belasting en bijdrage Zwv hoeft te betalen. In dit artikel vind je een overzicht van de de belangrijkste aftrekposten voor zzp'ers. We lichten er twee aftrekposten uit.

Kleineondernemersregeling (KOR)

Deze regeling wordt ook wel KOR genoemd. Het is in het leven geroepen om kleine ondernemers een steuntje in de rug te geven. Vroeger kon je dan aanspraak maken op het niet of minder te betalen van btw. Dit was afhankelijk van je totaal te betalen btw van dat jaar.

Sinds 2020 gelden nieuwe regels voor de KOR. Je komt dan in aanmerking voor btw-vrijstelling als je een maximale omzet van € 20.000 per jaar verwacht te gaan maken.

Zelfstandigenaftrek 2021

Je hebt het vast meegekregen: de zelfstandigenaftrek wordt afgebouwd. Uiteindelijk zal je in 2036 nog maar € 3.240 mogen aftrekken.

Tot en met 2027 mag je elk jaar € 360 minder aftrekken, in 2028 zelfs € 390 minder. In 2021 bedraagt de zelfstandigenaftrek nog € 6.670. Vanwege corona is het urencriterium over 2021 versoepeld. 

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 5 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 5 voordelen

Meer over belastingaangifte

Meer over belastingaangifte
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? De Rabobank heeft voorbeelden van meerdere ondernemersplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Downloaden is gratis.

Sluiten