marieke

Wat je moet weten over de aftrekposten voor 2013

Wist je dat de Belastingdienst dit jaar bij ondernemers een scherp(er) oogje in het zeil gaat houden op het gebied van fiscale voordelen? Dat is iets om in je achterhoofd te houden wanneer je straks aangifte over 2013 gaat doen. Waar je als starter allemaal rekening mee moet houden, lees je in onderstaand artikel: wat je moet weten over de aftrekposten voor 2013.

Let op: Dit artikel is verouderd. Er staat een up-to-date artikel voor je klaar met 10 subsidies, atrekposten en krediet voor starters.

Naar het up-to-date artikel

1. De zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek en de meeste andere aftrekposten die hieronder worden genoemd maken deel uit van de overkoepelende ondernemersaftrek. Om voor de zelfstandigenaftrek in aanmerking te komen, moet je niet alleen door de ficus worden beschouwd als ondernemer, maar ook voldoen aan het urencriterium (1225 uren) en aan het begin van 2013 jonger zijn dan de AOW-leeftijd (in 2013 was dat 65 jaar en 1 maand).

Goed om te weten is dat de zelfstandigenaftrek voor ondernemers doorgaans nooit hoger kan zijn dan de gemaakte winst, tenzij - en dit is met name belangrijk om te weten voor starters - jij in aanmerking komt voor de startersaftrek (meer daarover bij punt 2). Is dat niet meer het geval? Dan heb je voor de zelfstandigenaftrek tegenwoordig recht op een vast aftrekbaar bedrag: voor 2013 is dat bedrag vastgesteld op 7.280 euro.

2. De startersaftrek

Kort samengevat is de startersaftrek - de naam zegt het eigenlijk al - een financieel steuntje in de rug voor startende ondernemers. Dat blijft voorlopig ook zo, als je tenminste aan de gestelde voorwaarden voldoet. Zo mag je in één of meer van de vijf voorafgaande jaren niet actief zijn geweest als ondernemer en mag je in dezelfde periode niet meer dan twee keer de zelfstandigenaftrek hebben toegepast. Kom jij voor de aangifte over 2013 in aanmerking voor de starteraftrek? Dan mag je de zelfstandigenaftrek verhogen met 2.123 euro.

3. Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid

Ben jij een startende ondernemer die arbeidsongeschikt is geraakt en hiervoor een uitkering ontvangt, kom je wellicht in aanmerking voor de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid. Hiervoor moet je wel aan het verlaagde urencriterium van 800 uren voldoen. Deze aftrekpost mag maximaal drie keer gefaseerd worden toegepast:

  • Jaar 1: 12.000 euro
  • Jaar 2: 8.000 euro
  • Jaar 3: 4.000 euro

4. De meewerkaftrek

Als je een partner hebt die in 2013 regelmatig werkzaamheden heeft verricht voor jouw bedrijf, is het goed mogelijk dat je de meewerkaftrek mag toepassen. De Belastingdienst moet jou dan wel zien als ondernemer en je moet voldoen aan het urencriterium (1225 uren). Maar misschien wel de belangrijkste voorwaarde is dat jouw fiscale partner ten minste 525 uren (meer mag ook) aan jouw bedrijf heeft gewerkt en voor deze inspanningen geen of slechts een beperkte financiële vergoeding (dit bedrag mag maximaal 5000 euro zijn) heeft ontvangen. Houd er rekening mee dat je deze uren aannemelijk moet kunnen maken.

Het bedrag van de meewerkaftrek zal grotendeels afhangen van het aantal uren dat de partner in kwestie meewerkt en varieert doorgaans tussen de 1,25 en 4 procent van de winst. Ook goed om te weten: omdat het bedrag van de meewerkaftrek voor jouw fiscale partner niet wordt gezien als inkomen, hoeft hierover geen belasting te worden betaald. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.

5. Opleidingskosten

De huidige wereld ontwikkelt zich in een razendsnel en van professionals wordt verwacht dat hun kennis en expertise up-to-date is. Als zelfstandig ondernemer is het dus essentieel om jezelf te blijven ontwikkelen, zodat je voor klanten en/of opdrachtgevers interessant blijft. Dit was voorheen bovendien voor een groot deel fiscaal aftrekbaar, wat het nóg aantrekkelijker maakte om een branchespecifieke opleiding of cursus te volgen. De fiscus gaat hier tegenwoordig echter anders mee om. Hoewel de Belastingdienst je nog steeds financieel kan tegemoetkomen met betrekking tot opleidingskosten, is het aantal aftrekmogelijkheden een stuk beperkter geworden.

De noodzakelijke kosten die komen kijken bij deelname aan een opleiding, waaronder het collegegeld en verplicht gestelde vakliteratuur, blijven op dit gebied aftrekbaar. Die nieuwe laptop waarop je jouw papers schrijft - en die je daarnaast ook privé gebruikt - echter niet meer. De Belastingdienst let er namelijk strenger op dat je alleen de kosten voor duurzame goederen opgeeft essentieel zijn voor de gemaakte investering. Daarnaast is het gedeelte privégebruik niet fiscaal aftrekbaar. Er zijn wel uitzonderingen. Als je als zelfstandige mediaprofessional goed wilt leren monteren en voor de bijbehorende cursus een speciale computer en dito geavanceerde montageprogramma's moet aanschaffen, zou deze investering bijvoorbeeld wel voor aftrek (verdeeld over enkele jaren) in aanmerking kunnen komen.

6. Controleer de (voorlopige) aanslag

Het is altijd verstandig om de voorlopige aanslag te controleren en te checken of de Belastingdienst een goede inschatting heeft gemaakt. Er is namelijk een reële kans dat je als ondernemer het geschatte bedrag over 2014 nog in hetzelfde jaar moet betalen. Als de Belastingdienst volgens jou het inkomen te hoog heeft ingeschat, is het dan ook raadzaam dit bij de fiscus aan te geven door de voorlopige aangifte 2014 opnieuw in te vullen en daarin het bedrag te noemen dat jij zelf hebt berekend. Het komt trouwens ook wel eens voor dat de Belastingdienst jouw winst te laag inschat. Besef dan dat de aanslag over 2014 volgend jaar wellicht uitkomt op een hoger bedrag dan verwacht.

7. De btw-aangifte

Voorheen herinnerde de Belastingdienst jou als startende ondernemer er nog iedere maand, kwartaal of jaar keurig aan dat het weer tijd was om aangifte te doen voor de omzetbelasting. Die tijd is voorbij: je moet nu als ondernemer zelf bijhouden wanneer de aangifte binnen moet zijn bij de fiscus. Het vergeten van deze deadline zul je snel genoeg afleren, omdat je bij een te laat verstuurde aangifte een boete riskeert van (maximaal) 4.920 euro.

Zo'n bedrag kun je natuurlijk veel beter investeren in de groei van jouw jonge bedrijf. Zorg dus ervoor dat je per periode op tijd btw-aangifte doet. Schrijf het op in je agenda, zet een herinnering in je telefoon of meld je aan voor de speciale sms-alert van de Belastingdienst.

Lees ook

Wanneer ben ik ondernemer voor de Belastingdienst?
Checklist: alles over de btw-aangifte
Alles over de wegenbelasting en bijtelling 2014
Dossier: Inkomstenbelasting ZZP'ers
Wat u moet weten over de kleineondernemersregeling
9 subsidies en regelingen voor startende ondernemers
Btw terugvragen: hoe zit dat?
5 belasting-apps voor tablet en smartphone

Gepubliceerd op:
04-03-2014

Wat vind je van dit artikel?

x0
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Belastingaangifte

Niet leuk, wel erg belangrijk: als ondernemer kun je aanslagen verwachten voor diverse soorten belastingen. Denk maar aan de omzet- of inkomstenbelasting. Maar de ene ondernemer is de andere niet.

Welke belastingaangiftes zijn in jouw situatie van belang en hoe gaat dit precies in zijn werk? Je leest er meer over op deze pagina's:

Handig: btw berekenen met de btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.747 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.