marieke

De belangrijkste belastingwijzigingen voor 2014

Nu er een herfstakkoord is bereikt tussen de regering en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, kan eindelijk de balans worden opgemaakt voor 2014. Hoewel de huidige begroting fiscaal gezien overwegend gunstiger uitvalt voor ondernemers, zijn er nog steeds zaken waarmee u straks rekening moet houden. Hieronder zetten wij de hoofdpunten voor u op een rij: de belangrijkste belastingwijzigingen voor 2014.

1. Zelfstandigenaftrek

In eerste instantie bestond de kans dat de zelfstandigenaftrek volgend jaar werd afgeschaft en in het begrotingsakkoord na Prinsjesdag 2013 zou dit ondernemersvoordeel nog worden beperkt met driehonderd miljoen euro, maar in het uiteindelijke herfstakkoord is ook deze versobering in zijn geheel teruggedraaid. Dat betekent dus dat zelfstandigen in 2014 nog gewoon kunnen blijven profiteren van dit fiscale voordeel.
-> Lees meer over de zelfstandigenaftrek

2. Verlaagd btw-tarief

Het (tijdelijk) verlaagde btw-tarief van zes procent voor onderhouds- en verbouwingswerkzaamheden, dat van kracht is sinds 1 maart 2013, kan nog tot en met 31 december 2014 worden toegepast. Deze btw-verlaging geldt voor de arbeidskosten van het verbouwen en renoveren van bestaande woningen en tuinonderhoud. Kortom: niet alleen goed nieuws voor aannemers en architecten, maar bijvoorbeeld ook voor hoveniers, die ook gebruik mogen blijven maken van het 6%-tarief.
-> Klik hier voor meer informatie over btw-tarieven

3. Lager tarief eerste schijf

Het tarief in de eerste schijf van de inkomstenbelasting zal in 2014 voor één jaar met 0,75 procent worden verlaagd. Deze maatregel komt ten goede aan de koopkracht van de belastingbetaler en is dan ook vooral bedoeld om bestedingen te stimuleren.

4. Lager box 2-tarief

Het box 2-tarief met betrekking tot een 'aanmerkelijk belang' zal in 2014 incidenteel worden verlaagd van 25 naar 22 procent.

5. Afbouw heffingskorting vierde schijf

De oorspronkelijk aangekondigde afbouw van de algemene heffingskorting in de vierde schijf is alsnog van tafel gegaan. Deze beslissing zal uiteindelijk vooral ten goede komen aan mensen met hogere inkomens en de nivellering verzachten.

6. Autobelasting

Als u voor uw werk vaak op de weg zit en dus veel gebruikmaakt van een (zakelijke) auto, moet u in 2014 rekening houden met een aantal wijzigingen op het gebied van wegenbelasting en bijtellingen. Zo gaat de geplande verlaging van de motorrijtuigenbelasting niet door en wordt de bovengrens van de BPM-vrijstelling voor zeer zuinige auto's volgend jaar nog verder aangescherpt. Dat kan betekenen dat u dit jaar nog in een zuinige auto rijdt die is vrijgesteld van BPM, maar dat u hiermee in 2014 niet meer in aanmerking zult komen voor een vrijstelling omdat uw wagen niet meer aan de aangescherpte eisen voldoet.
-> Lees alles over de wegenbelasting en bijtelling 2014

7. Ontslagrecht

Heeft u personeel in dienst of wilt u dit in de toekomst gaan doen? Dan is het goed om te weten dat de regels voor het ontslagrecht sneller dan verwacht gaan veranderen. In het Herfstakkoord staat namelijk dat de versoepeling van het ontslagrecht een half jaar eerder in werking zal treden, namelijk op 1 juli 2015 in plaats van in begin 2016. In het kort komt het erop neer dat het straks makkelijker wordt om iemand te ontslaan. Bedrijfseconomisch ontslag en ontslag vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid zal gaan via het UWV, terwijl bij ontslag om andere redenen de kantonrechter eraan te pas zal komen.

8. Stamrecht bv's

Het is vanaf volgend jaar niet meer mogelijk om eventuele ontslagvergoedingen onder te brengen in stamrecht-bv's. Heeft u uw ontslagvergoeding nu al in een stamrecht-bv ondergebracht? Dan mag u deze vergoeding in 2014 eenmalig laten uitbetalen tegen een voordelig fiscaal tarief. Over het vrijgekomen vermogen hoeft u dan slechts over tachtig procent van het totale bedrag belasting te betalen, mits u dit wel in 2014 (en niet later) doet.

9. Arbeidsgehandicapten

De regering heeft zich nu voorgenomen om eind 2015 - een jaar eerder dan eerst het geval was - te bepalen of er een quotum van vijf procent moet komen voor het in dienst nemen van arbeidsgehandicapten. Om een dergelijke verplichting te voorkomen, moeten werkgevers in 2014 al vijfduizend arbeidsgehandicapten aan het werk gaan helpen.

Advertorial ZEZA

Welk risico loop ik?

Ook als starter loop je zakelijk gezien risico, zoals op het gebied van transport, jouw voorraad of een auto van de zaak. Met Interpolis ZekerVanJeZaak dek je in één keer jouw belangrijkste bedrijfsrisico's af.

Lees meer over ZekerVanJeZaak

10. Werkbonus oudere werknemers

Als werkgever moet u mogelijk ook rekening houden met de gevolgen van het besluit om de werkbonus voor oudere werknemers (61 tot 64 jaar) per 1 januari 2015 af te schaffen voor nieuwe gevallen. De bedoeling is dat deze regeling daardoor in 2018 uiteindelijk helemaal zal komen te vervallen. Het kabinet heeft overigens in het herfstakkoord aangegeven dat er wordt gezocht naar nieuwe maatregelen die het langer doorwerken door 65-plussers verder kunnen stimuleren.

11. Accijnsverhoging

Vanaf 1 januari 2014 gaan de accijnstarieven van alle alcoholhoudende producten omhoog met 5,75 procent. Naast de jaarlijkse inflatiecorrectie wordt de accijns van diesel verhoogd met drie cent per liter. Daarnaast stijgt de accijns van LPG met zeven cent per liter.

Lees ook

Checklist: alles over de btw-aangifte
Btw terugvragen: hoe zit dat?
Wat u moet weten over de kleineondernemersregeling
5 belasting-apps voor tablet en smartphone
Wat u moet weten over de bewaarplicht
Zelfstandigenaftrek en startersaftrek: zo zit dat

Gepubliceerd op:
22-10-2013

Wat vind je van dit artikel?

x2
x7

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Belasting

Iedereen in Nederland betaalt belasting, maar voor ondernemers werkt het net even anders. 

De soort belastingen die jij straks moet betalen aan de fiscus, hangt onder meer af van het type bedrijf dat je start en of je wel of geen personeel inhuurt.

Als starter moet je in ieder geval de volgende zaken uitzoeken en regelen:

  1. Check jouw verplichtingen op belastinggebied
  2. Doe op tijd aangifte voor de inkomstenbelasting en btw.
  3. ​Profiteer waar mogelijk van fiscaal voordeel met aftrekposten.

​Lees meer over de  belastingaangifte voor ondernemers.
 

Handig: btw berekenen met de btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.653 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.