De kleine ondernemersregeling: klein bedrijf betaalt minder BTW

2 min  leestijd
5363
Image

Ondernemers met een klein bedrijf, die dus weinig met BTW belaste diensten verrichten of producten verkopen, kunnen in aanmerking komen voor de kleine ondernemersregeling (KOR). Hierdoor betalen zij minder omzetbelasting aan de Belastingdienst en hoeven ze in sommige gevallen zelfs helemaal geen BTW meer af te dragen. In dat laatste geval vervalt ook de verplichting om periodiek aangifte te doen voor de omzetbelasting.

Om in aanmerking te komen voor de kleine ondernemingsregeling moet u aan de volgende vier voorwaarden voldoen:

  1. U hebt een eenmanszaak of u maakt deel uit van een samenwerkingsverband, zoals een maatschap of vennootschap onder firma. Bij een samenwerkingsverband geldt dat de deelnemers geen rechtspersonen mogen zijn.
  2. U betaalt, na aftrek van de voorbelasting, in een jaar € 1.883 of minder BTW.
  3. U voldoet aan uw administratieve verplichtingen voor de BTW, zoals het regelmatig boeken van de ontvangsten en het bewaren van uw facturen.
  4. Uw onderneming is in Nederland gevestigd (deze voorwaarde geldt niet als u als buitenlandse ondernemer uitsluitend in Nederland prestaties verricht).

Als u in een jaar € 1.345 of minder aan BTW hoeft te voldoen, wordt u conform de KOR volledig vrijgesteld van BTW. U kunt dan bij de Belastingdienst schriftelijk een ontheffing aanvragen voor de administratieve verplichtingen die horen bij een BTW-administratie.

Als u in een jaar minder dan € 1.883 maar meer dan € 1.345 aan BTW moet betalen, heeft u recht op een gedeeltelijke vermindering. Deze vermindering bedraagt 2,5 maal het verschil tussen € 1.883 en het bedrag dat u aan BTW zou moeten betalen.
Is het bedrag dat u na vooraftrek aan BTW moet betalen bijvoorbeeld € 1.500,-, dat mag u daar vanaf trekken 2,5 x (1.883-1.500) = € 957,50.

U past de vermindering toe op de laatste aangifte van het jaar, of op de eerste aangifte van het volgende jaar. Een ontheffing van de administratieve verplichtingen voor de BTW vraagt u schriftelijk aan bij de Belastingdienst. U moet wel altijd uw facturen bewaren voor een eventuele controle.

Wanneer u uw aangifte inkomstenbelasting invult, moet u uw voordeel als gevolg van de belastingvermindering voor kleine ondernemers bij uw winst optellen.

Op de website van de Belastingdienst leest u alles over de KOR. U kunt er ook een brochure downloaden over dit onderwerp.

Image
zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

 

Meer over belasting

Meer over belasting

Elke week handige tips in je mailbox?

Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van IkGaStarten en mis geen praktische handvatten om van jouw start een succes te maken!

Sluiten