marieke

Horecasector wil graag naar één BTW-tarief

Als het aan Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ligt, komt er in Nederland één BTW-tarief voor "alles en iedereen" behalve de zorg- en sportbranche. Dat gemeenschappelijke tarief zou in dat geval uitkomen op zestien procent. Een hoger tarief voor alleen de horeca is in ieder geval niet de oplossing, aldus KHN-directeur Lodewijk van der Grinten in zijn blog.

De brancheorganisatie stelt dat consumenten niet snel meer geld zullen uitgeven in de horeca, en dat een belastingverhoging voor deze sector alleen maar omzetverlies zal opleveren. Dit zou volgens Grinten ten koste gaan van het aantal horecabanen en oplopen tot een verlies van 24.000 arbeidsplaatsen.

Consumptiepatroon

Een hogere BTW op horecaproducten zal leiden tot hogere prijzen op de menu's en dat kan volgens de brancheorganisatie niet de bedoening zijn. Grinten: "De consument moet dan gewoon meer betalen voor hetzelfde. De consument heeft niet meer geld, dus koopt hij minder." KHN becijferde ook wat dat betekent bij een gelijkblijvend consumptiepatroon. "Dat komt neer op 800 miljoen euro minder effectieve omzet."

Lees het oorspronkelijke artikel op NUzakelijk.

Gepubliceerd op:
06-02-2012

Wat vind je van dit artikel?

x5
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Horeca

Droom jij al jaren van een eigen restaurant, hotel, bed & breakfast, foodtruck, koffietentje of café? De Rabobank helpt startende horecaondernemers graag op weg. Op deze site vind je alles om de volgende stap te zetten naar een goede start van jouw horecabedrijf:

  1. Stappenplan 1: een eigen horecabedrijf in 12 stappen
  2. ​​Stappenplan 2: een eigen bed & breakfast in 13 stappen
  3. Checklist: een foodtruck beginnen doe je zo

Moet jij eerst nog een bedrijfsplan schrijven? Met deze tips schrijf je een goed ondernemingsplan voor de horeca. En ken je onze gratis tool voor een sterke start al? Ga aan de slag met de Startversterker.

Tip! Hier vind je actuele cijfers en trends over de horecabranche.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.