Inkomstenbelasting: hoe zit het?

Bijgewerkt op 20 januari 2022
9 min  leestijd
212.045
Image
Inkomstenbelasting 2021 zzp

Als zzp'er met een eenmanszaak moet je inkomstenbelasting (IB) betalen over jouw bedrijfswinst (de omzet min de kosten). Voor een ondernemer werkt de inkomstenbelasting anders dan wanneer je in loondienst bent.

Inkomstenbelasting (IB) betalen over bedrijfswinst

Als werknemer is het vrij simpel. Je ontvangt je salaris netto omdat de loonbelasting is al ingehouden door de werkgever. Het bedrag op je rekening is dan ook direct het besteedbare inkomen.

Als zelfstandige professional wordt je inkomen bruto betaald door je klanten en opdrachtgevers. De Belastingdienst heeft recht op een deel van dat geld. Over je bedrijfswinst betaal je inkomstenbelasting. 

Een van de belangrijkste stelregels luidt: omzet is geen winst! 

Voordat je de inkomstenbelasting gaat betalen, moet je eerst nog btw-aangifte doen. Je zal niet de eerste startende ondernemer zijn die vergeet om geld opzij te zetten voor de omzetbelasting.

Btw betalen

Over de omzet moet je in eerste instantie btw afdragen (21% of 9%). Jij brengt btw in rekening bij je klanten en opdrachtgevers, maar deze btw moet je ook weer afdragen. Dit doe je periodiek (meestal per kwartaal) bij de btw-aangifte

Btw is geen onderdeel van je omzet, het is belasting over je omzet - een ander woord voor btw is dan ook omzetbelasting.

Nog een belangrijke stelregel: zet je ontvangen btw direct apart op je zakelijke spaarrekening.

Het mooie aan ondernemen is dat je de btw van de zakelijke kosten die je maakt, kunt terugvragen. Deze vul je in bij voorbelasting

Waar betaal ik inkomstenbelasting over als ondernemer?

De omzet van een zzp'er met een eenmanszaak is simpel uit te rekenen.

  • Lever je diensten, dan tel je het aantal declarabele uren maal het uurtarief.
  • Lever je producten, dan reken je het bedrag waarvoor je het product hebt verkocht.

Haal hier vervolgens in beide gevallen, zoals hierboven al genoemd, de btw vanaf. Deze btw zet je opzij en betaal je later terug aan de Belastingdienst bij de btw-aangifte.

Winst voor belasting

De winst vóór belasting is de omzet minus de bedrijfskosten. Bij het betalen van de inkomstenbelasting over de winst heb je als ondernemer recht op diverse extra aftrekposten. Dit geldt zeker voor startende ondernemers

Fiscale aftrekposten

Veel voorkomende belastingvoordelen zijn:

Let op! Je hebt alleen recht op deze aftrekposten als je door de Belastingdienst wordt gezien als ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Heb jij jouw verzekeringen voor 2023 goed geregeld?

Choices

Inkomstenbelasting en corona

Als je de aangifte van de inkomstenbelasting over 2020 of 2021 gaat invullen kun je te maken krijgen met een van de volgende situaties:

  1. Je kunt een betaalpauze van je hypotheek hebben gekregen.
  2. Om recht te hebben op bepaalde aftrekposten, moet je voldoen aan het urencriterium. Deze is in 2020 en 2021 tijdelijk aangepast.
  3. Als je het te betalen bedrag in één keer betaalt, krijg je een lagere betalingskorting dan eerst. Deze korting is verlaagd naar 0,01%.

Ontdek welke maatregelen voor ondernemers en zzp'ers er nog meer zijn genomen in coronatijd.

Ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Veel starters maken de fout te denken dat als je btw afdraagt, je direct ook ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Ook een KvK-inschrijving geeft geen garantie op het label 'ondernemer voor de inkomstenbelasting'.

Ondernemerscheck

Om van tevoren in te schatten of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, is het slim de Ondernemerscheck te doen van de Belastingdienst.

Zo vraagt de Belastingdienst of je genoeg klanten hebt en onafhankelijk genoeg bent. Daarnaast moet je aan het urencriterium voldoen.

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips!

Download gratis PDF

Belastingaangifte doen, ondernemer of niet?

Bij het jaarlijks invullen van je aangifte inkomstenbelasting, kun je kiezen voor inkomsten uit onderneming, als freelancer en inkomsten uit overig werk.

Als je wil, kun je de Belastingdienst vragen extra te kijken naar je aangifte. Zo weet je relatief snel of je wel of geen ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.

Inkomsten uit overig werk

Ben je op basis van de ondernemerscheck geen ondernemer, maar ben je ook niet in loondienst? Dan vallen je verdiensten onder 'inkomsten uit overig werk'. Dit gebeurt veel bij parttime ondernemers en mensen die halverwege het jaar beginnen. Dan wordt het namelijk erg moeilijk het urencriterium te halen.

Inkomsten uit overig werk

Het label 'inkomsten uit overig werk' is belastingtechnisch ongunstig. Je betaalt namelijk evenveel belasting als je ondernemerscollega's, maar kunt geen aftrekposten gebruiken. Zo betaal je ineens een stuk meer belasting dan je misschien verwacht.

Freelancer of niet?

Bij het invullen van je inkomstenbelasting vraagt de Belastingdienst of je freelancer bent. Als je dit aanvinkt, worden je inkomsten automatisch geschaard onder 'inkomsten uit overig werk'.

Maar let op: je kunt prima freelancer zijn en tóch ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting.

Zorg dus dat je niet zomaar 'freelancer' aanvinkt omdat je jezelf in het werkveld meestal zo noemt.

Hoeveel geld apart zetten voor de inkomstenbelasting?

Omdat je als zzp'er achteraf belasting betaalt, is dit een van de meest gestelde vragen: hoeveel geld moet ik apart zetten voor de belastingaanslag? 

Het is tegelijkertijd ook een van de moeilijkste vragen om te beantwoorden. Niet omdat de belastingtarieven onbekend zijn, maar omdat iedere zzp'er een andere situatie heeft. Deze variabelen zijn allemaal van invloed op de belasting die je moet betalen: 

Zeker voor startende ondernemers is het vaak erg lastig om te voorspellen wat de omzet en de kosten zullen zijn. Je kunt immers niet in de toekomst kijken.

Rekenvoorbeeld startende ondernemer

In het artikel hoeveel moet ik opzij zetten voor alle belastingen leggen we uitgebreid uit waar je overal rekening mee moet houden. Onderstaande tabel, met rekenvoorbeeld, komt ook uit dit artikel en geeft een indicatie voor de aangifte inkomstenbelasting voor startende ondernemers met een omzet van € 50.000.

Rekenvoorbeeld startende ondernemer in jaar 1*

Omzet 50.000
Zakelijke kosten -7.000
Zelfstandigenaftrek + startersaftrek -8.793
Mkb-winstvrijstelling -4.789
Inkomen box 1 29.418
   
Belasting box 1 10.914
Algemene heffingskorting -2.337
Arbeidskorting -3.765
Inkomstenbelasting 4.812

Het exacte bedrag is afhankelijk van jouw persoonlijke omstandigheden, bijvoorbeeld of je een eigen huis hebt of een AOV.

Je moet nog wel altijd de bijdrage Zvw betalen. Die is bij bovenstaand voorbeeld € 1.691 in 2021.

Bron: belastingdruktool van Wijzer in Geldzaken

Geld opzij zetten voor de aangifte inkomstenbelasting

Dit is één voorbeeld, er zijn tal van situaties denkbaar en daarom zijn er ook een aantal vuistregels die je kunt hanteren bij het opzij zetten van geld voor de inkomstenbelasting.

Zet dit geld ook echt maandelijks opzij, anders moet je achteraf wellicht duizenden euro's betalen. Tip: open daarvoor een aparte spaarrekening

  • Met een inkomen uit onderneming (dus de omzet min de kosten) tot € 50.000 per jaar is het doorgaans voldoende om 25% tot 30% van de omzet te reserveren voor bedrijfskosten, eventuele calamiteiten of tegenvallende perioden en belastingen.
     
  • Voor een inkomen van € 50.000 tot € 100.000 doe je er goed aan iets meer apart te zetten. Je bedrijfskosten zijn waarschijnlijk een stuk hoger. Daarnaast kom je met een deel van je omzet waarschijnlijk in de hoogste belastingschijf van 49,5% terecht (tarief 2020 en 2021).

Houd 30% van je bruto-inkomen apart voor de inkomstenbelasting. Dat is het advies voor startende kleine ondernemers en zzp’ers (bron: Rabobank)

Bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw)

Bij je aangifte inkomstenbelasting krijg je ook direct te maken met de bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw). Iedereen in Nederland moet deze inkomensafhankelijke bijdrage betalen. In loondienst is dit de taak van de werkgever, maar jij als ondernemer betaalt dit zelf.

Je betaalt hierbij een percentage van je winst, over een maximumbedrag. Dit is in 2021 een percentage van 5,75% met een maximumbedrag van € 3.352.

Wanneer moet ik aangifte inkomstenbelasting doen?

Ondernemers moeten voor 1 mei de belastingaangifte doen. Wil je meer tijd hebben of gewoon geen risico lopen dat je de boekhouding te laat inlevert?

Uitstel belastingaangifte aanvragen

Vraag dan uitstel aan bij de Belastingdienst. Heb je een boekhouder of accountant, laat deze persoon dit dan doen, via de Uitstelregel belastingconsulenten. Dan hoef je verder niets te doen. 

Zelf belastingaangifte doen of uitbesteden?

Als je het lastig vindt om zelf de administratie te doen, kun je overwegen om de belastingaangifte uit te besteden aan een accountant of boekhouder. 

Dan weet je altijd dat de belastingaangifte correct is ingevuld en je geen fiscale voordelen misloopt.

Voorlopige aanslag betalen als startende ondernemer

Laat je in je tweede jaar als ondernemer niet verrassen door de voorlopige aanslag inkomstenbelasting en bijdrage Zvw. Deze wordt berekend op basis van het vorige jaar en komt elk jaar in januari of februari. 

Het is slim om de winst van vorig jaar goed te vergelijken met je verwachte winst van dit jaar. Als die veel hoger of lager is, kun je beter een nieuwe voorlopige aanslag aanvragen via de website van de Belastingdienst. Zo betaal je niet te veel of te weinig.

Gespreid betalen

Je krijgt dus een aanslag voor het komende jaar, en die dien je (gespreid) te betalen. Dat mag je direct doen, dan krijg je een korting (al is deze inmiddels verlaagd naar 0,01%). De meeste ondernemers betalen echter in termijnen. 

Let op: Alleen de voorlopige belastingaanslag kun je gespreid betalen. De definitieve aanslag (achteraf) moet in één keer betaald worden 

Bv of nv en inkomstenbelasting

Heb je een bv of nv? Dan betaal je inkomstenbelasting zoals een werknemer. Je bent namelijk 'in dienst' van de bv. Vanuit de bv moet je vervolgens vennootschapsbelasting betalen.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Meer over zzp

Meer over zzp
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2023

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten