Prinsjesdag 2017

Miljoenennota 2019: 8 aandachtspunten voor ondernemers

Het kabinet-Rutte III maakte op Prinsjesdag de plannen en de begroting voor 2019 bekend. Dit zijn de 8 belangrijkste ontwikkelingen uit de Miljoenennota 2019 voor zzp’ers en ondernemers.

1. Dividendbelasting

De dividendbelasting wordt per 1 januari 2019 afgeschaft. De staat wil met deze maatregel het vestigingsklimaat aantrekkelijker maken voor buitenlandse bedrijven. 

De ophef en discussie gaat vooral om wie opdraait voor de rekening, die op kan lopen tot 2,5 miljard euro. Als je puur naar de cijfers kijkt, verandert er niets voor Nederlandse ondernemers.

De Nederlandse ondernemingen die dividend uitkeren, betalen nu nog 85 procent van de winstuitkering aan de aandeelhouders en 15 procent aan de Belastingdienst. Het belastingdeel vervalt, maar er verandert qua uitgaven niets: de onderneming keert nu 100 procent uit aan de aandeelhouders.  

2. Verandering belastingstelsel 

Het Belastingplan 2019 kondigt een grootscheepse hervorming van het belastingstelsel aan, dat gefaseerd vanaf 2019 in zal gaan en in 2021 definitief is. Het belangrijkste verschil is dat het aantal belastingschijven teruggebracht wordt naar twee.

Er komt een laag tarief van 37,05 procent  en een hoog tarief van 49,5 procent. Het hoge tarief gaat gelden voor inkomens boven de € 68.507.

3. Vennootschapsbelasting

De vennootschapsbelasting wordt tot 2021 stapsgewijs verlaagd (zie tabel hieronder). De tarieven binnen belastingschijven veranderen waardoor het voordeel van de verlaging van de vennootschapsbelasting minder kan worden. Zo stijgt het Box 2-tarief op aanmerkelijk belang van 25% naar 28,5%. 

Belastbaar bedrag Tarief 2018 Tarief 2019 Tarief 2020 Tarief 2021
Tot € 200.000 20% 19% 17,5% 16%
Meer dan
€ 200.000
25% 24% 22,5% 21%

4. Autobelastingen

Het bijtellingspercentage voor een volledig elektrische auto gaat in 2019 veranderen. De bijtelling blijft voor de eerste € 50.000 van de prijs op 4 procent staan. over het bedrag daarboven moet je 22 procent betalen. Voor de overige auto’s bedraagt het (algemene) bijtellingspercentage van 22 procent. Deze percentages gelden in ieder geval tot 2020.

5. Wet DBA

Geen nieuws over de wet DBA. De opschorting van de handhaving van de Wet DBA werd dit jaar al verlengd tot 1 januari 2020. In het najaar wordt een nadere uitwerking verwacht van minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 

6. Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek van 7.280 euro blijft gelijk, net als de startersaftrek (2.123 euro) en de MKB-winstvrijstelling (14 procent).  

Let op: in het Belastingplan is afgesproken dat aftrekposten in de inkomstenbelasting straks alleen nog maar tegen het laagste tarief afgetrokken mogen worden en niet, zoals nu, in het hoogste tarief. Vanaf 2020 zal dit in vier jaarlijkse stappen van 3 procentpunt verlaagd worden naar het tarief van 37,05 procent. 

Dit geldt voor de zelfstandigenaftrek, de MKB-winstvrijstelling, maar ook voor de hypotheekrenteaftrek en de AOV-premie.

7. Inkomensafhankelijke bijdrage (Zvw)

De inkomensafhankelijke bijdrage Zvw (Zorgverzekeringswet) voor ondernemers stijgt in 2019 van 5,65 procent naar 5,70 procent. Het percentage van de werkgeversheffing stijgt van 6,90 procent naar 6,95 procent.

8. Verhoging laag btw-tarief van 6% naar 9%

Het lage btw-tarief gaat met ingang van 1 januari 2019 omhoog van 6% naar 9%. Dit btw-tarief heeft betrekking op producten waarvan de overheid vindt dat ze betaalbaar moeten blijven of producten waarvan de overheid de aanschaf wil stimuleren. Kijk voor een uitgebreid overzicht van de betreffende producten en diensten op onze pagina: wanneer geldt het lage btw-tarief? 

Naschrift

Houd in het achterhoofd dat het vooralsnog plannen zijn van het kabinet, er kunnen de komende periode nog wijzigingen worden doorgevoerd. Kijk voor de actueelste cijfers op Rijksoverheid.nl, waar ook alle relevante begrotingen zijn te vinden.

Bijgewerkt op: 24-09-2018

Wat vind je van dit artikel?

x4
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Belasting

Iedereen in Nederland betaalt belasting, maar voor ondernemers werkt het net even anders. 

De soort belastingen die jij straks moet betalen aan de fiscus, hangt onder meer af van het type bedrijf dat je start en of je wel of geen personeel inhuurt.

Als starter moet je in ieder geval de volgende zaken uitzoeken en regelen:

  1. Check jouw verplichtingen op belastinggebied
  2. Doe op tijd aangifte voor de inkomstenbelasting en btw.
  3. ​Profiteer waar mogelijk van fiscaal voordeel met aftrekposten.

​Lees meer over de  belastingaangifte voor ondernemers.
 

Handig: btw berekenen met de btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.072 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.