marieke

Oproep om rekening te houden met ZZP'ers in het hbo

Het is bekend dat de overheid eventuele schijnzelfstandigen dit jaar harder wil gaan aanpakken. Maar als het aan de Vereniging Hogescholen ligt, houdt het kabinet daarbij straks op de een of andere manier wel speciaal rekening met zelfstandige professionelen die wel eens lesgeven in het hoger onderwijs.

De branchevereniging heeft het kabinet hiertoe eind vorige week opgeroepen in een brief. Vereniging Hogescholen vreest namelijk dat het aanpakken van schijnconstructies onder ZZP'ers door de Belastingdienst ten koste zal gaan van echte zelfstandigen die incidenteel les geven in het hbo. Deze ZZP'ers zijn volgens de vereniging een belangrijke aanvulling op het opleiden van beroepsprofessionals.

Schijnconstructies

De vereniging benadrukt op haar website voorstander te zijn van de aanpak van schijnconstructies. Maar naar aanleiding van recente gesprekken met de fiscus spreekt de hbo-organisatie haar zorgen uit over de mogelijke gevolgen voor ZZP'ers in het hbo. "Het huidige formeel-juridische kader van de Belastingdienst dreigt namelijk voorbij te gaan aan de realiteit van hogescholen, waarbij studenten goed onderwijs vragen, onderwijsinstellingen daarvoor gebruik willen maken van actuele kennis uit de praktijk en zelfstandigen hun specifieke beroepskennis graag vanuit ondernemerschap willen overdragen."

Meerwaarde

Volgens Vereniging Hogescholen zijn ervaren zelfstandige professionals die branchegerichte kennis delen een grote meerwaarde voor het beroepsonderwijs: "In het belang van de kwaliteit van het onderwijs verzoekt de Vereniging Hogescholen het kabinet om in de wet- en regelgeving dan ook om met de specifieke positie van deze groep 'docenten' rekening te houden."

Gepubliceerd op:
16-05-2014

Wat vind je van dit artikel?

x2
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Belasting

Iedereen in Nederland betaalt belasting, maar voor ondernemers werkt het net even anders. 

De soort belastingen die jij straks moet betalen aan de fiscus, hangt onder meer af van het type bedrijf dat je start en of je wel of geen personeel inhuurt.

Als starter moet je in ieder geval de volgende zaken uitzoeken en regelen:

  1. Check jouw verplichtingen op belastinggebied
  2. Doe op tijd aangifte voor de inkomstenbelasting en btw.
  3. ​Profiteer waar mogelijk van fiscaal voordeel met aftrekposten.

​Lees meer over de  belastingaangifte voor ondernemers.
 

Handig: btw berekenen met de btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.613 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.