Prinsjesdag 2021 startende ondernemers

Prinsjesdag 2021 voor startende ondernemers

Op Prinsjesdag 2021 zijn weer plannen gepresenteerd uit het Belastingplan 2022. Wat verandert er komend jaar? Dit zijn de meest belangrijke maatregelen.

Aangezien het kabinet op dit moment demissionair is, gaven ze op Prinsjesdag 2021 aan geen grote beleidswijzigingen te doen. Maar er zijn nog steeds een aantal veranderingen en punten uit het Belastingsplan 2022 gepresenteerd. 

Zelfstandigenaftrek verlaagt verder

Niet echt een nieuwe maatregel, maar wel belangrijk voor starters: de zelfstandigenaftrek verlaagt ook in 2022. De zelfstandigenaftrek daalt sinds 2019 stapsgewijs en neemt dus volgend jaar ook weer een stap.

Deze aftrekpost mag je van je belastbaar inkomen aftrekken, zodat je over een lager bedrag inkomstenbelasting hoeft te betalen. De zelfstandigenaftrek ziet er de komende jaren zo uit:

Jaar Zelfstandigenaftrek
2021 € 6.670
2022 € 6.310
2023 € 5.950
2024 € 5.590
2025 € 5.230
2026 € 4.870
2027 € 4.510
2028 € 4.120

Na 2028 verlaagt de zelfstandigenaftrek met €110 per jaar, tot 2036. In dat jaar is de aftrek nog €3.240. 

Lees meer over de zelfstandigenaftrek

Inkomstenbelasting eerste schijf daalt 

Deze daling is wel positief, voor ondernemers met een eenmanszaak of vof. Het tarief van de eerste schijf van de inkomstenbelasting daalt namelijk van 37,1% naar 37,07%. Je betaalt dus voor je inkomsten tot €68.508 (de eerste schijf) iets minder belasting dan in 2021. 

Aandelenopties in plaats van loon

Als start-up ondernemer kun je medewerkers aandelenopties aanbieden in plaats van loon. Dit is bijvoorbeeld een mogelijkheid wanner je nog niet genoeg geld hebt om een passend salaris te betalen. Hier moet je belasting over betalen, aangezien het wel een vorm van loon is. 

Vanaf 1 januari 2022 wordt deze belasting pas geheven als de aandelen verhandelbaar zijn en er dus wel geld beschikbaar komt. Zo kun je de belasting dus uitstellen totdat je bedrijf meer geld verdient.

Meer geld voor klimaat

Het kabinet investeert komend jaar 6,8 miljard in klimaatmaatregelen. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat er meer geld gaat naar subsidies voor energiemaatregelen. Ook wordt er geïnvesteerd in de energie-infrastructuur. Het doel hiervan is het behalen van het Klimaatakkoord, maar ook voldoen aan de uitspraak van het Urgenda-vonnis. 

Verhoging investeringsregeling MIA

Daarnaast worden milieuvriendelijke investeringen gestimuleerd. Als je een duurzame investering doet, bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepanelen, kun je een deel van dit bedrag aftrekken via de Milieu-investeringsaftrek (MIA). 

De MIA bestaat uit drie percentages, die alle drie verhogen. Het hoogste percentage gaat van 36% naar 45%. Dit percentage van het investeringsbedrag kun je van je belastbare winst aftrekken, waardoor je minder belasting betaalt.

Lees meer over investeringsregelingen

Bijtelling elektrische auto

Wil je een elektrische auto kopen? Volgend jaar gaat de bijtelling omhoog. Je betaalt volgend jaar 16% als je je zakelijke auto ook privé gebruikt (meer dan 500 privé kilometers per jaar). Dit jaar is dat nog 12%. 

Dit percentage geldt alleen voor de cataloguswaarde tot €35.000. Daarboven betaal je - net als voor diesel- en benzinewagens - 22% bijtelling. 

Thuiswerkvergoeding voor personeel

Heb je personeel in dienst en werken ze ook na de coronacrisis regelmatig thuis? Je kunt je medewerkers vanaf volgend jaar makkelijker een vergoeding hiervoor geven. Je hoeft namelijk geen belasting te betalen over een thuiswerkvergoeding van maximaal €2 per dag. 

Geen beleidswijziging, wel belangrijk

Aangezien het kabinet op dit moment demissionair is, geven ze aan geen grote beleidswijzigingen te doen. Wel benoemen ze een aantal punten waar uitdagingen zijn, die dus belangrijk zijn voor het volgende kabinet:

Gepubliceerd op:
21-09-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Belasting

Iedereen in Nederland betaalt belasting, maar voor ondernemers werkt het net even anders. 

De soort belastingen die jij straks moet betalen aan de fiscus, hangt onder meer af van het type bedrijf dat je start en of je wel of geen personeel inhuurt.

Als starter moet je in ieder geval de volgende zaken uitzoeken en regelen:

  1. Check jouw verplichtingen op belastinggebied
  2. Doe op tijd aangifte voor de inkomstenbelasting en btw.
  3. ​Profiteer waar mogelijk van fiscaal voordeel met aftrekposten.

​Lees meer over de belastingaangifte voor ondernemers.
 

Handig: btw berekenen met de btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.