5 vragen en antwoorden over btw-tarieven en vrijstellingen

Bijgewerkt op 28 maart 2022
5 min  leestijd
0
Image
Btw percentages en tarieven ondernemers

Als startende ondernemer of zzp'er moet je in veel gevallen direct rekening houden met de btw-aangifte of omzetbelasting, zoals deze aangifte ook wel wordt genoemd. In Nederland gelden tarieven van 21%, 9% of 0% Sommige producten of diensten worden volledig vrijgesteld van btw.

1. Welke btw-tarieven zijn er?

In Nederland geldt sinds 1 oktober 2012 een algemeen tarief van 21 procent. Dat geldt voor de meeste goederen en diensten. Daarnaast is er een verlaagd tarief: het btw-tarief van 9% is van toepassing op:

 • Eerste levensbehoeften zoals voedingsmiddelen, water en geneesmiddelen
 • Arbeidsintensieve diensten zoals reparatie van schoenen, kleding en fietsen en kappersdiensten
 • Werkzaamheden aan woningen, zoals schilderen, stukadoren, behangen, schoonmaken en isoleren van woningen die ouder zijn dan twee jaar
 • Digitale educatieve informatie die is bestemd voor het onderwijs;
 • Openbaar vervoer en andere vormen van personenvervoer [bron: Rijksoverheid]

Tot slot kennen wij in Nederland ook een btw-tarief van 0%. Dit tarief geldt voor ondernemers die zakendoen met het buitenland en is van toepassing op bepaalde grensoverschrijdende transacties. Daarbij moet je denken aan de uitvoer van goederen naar een land buiten de Europese Unie (EU).

Je krijgt ook te maken met het 0%-tarief wanneer je goederen levert aan andere ondernemers binnen de EU of als je diensten levert voor exportleveringen.

2. Wanneer kom ik in aanmerking voor belastingvermindering?

Het kan zijn dat je als starter op jaarbasis nog zo weinig omzet draait, dat je recht hebt op de Kleineondernemersregeling. Je hoeft dan geen btw meer in rekening te brengen, of af te dragen. Zelf mag je ook geen btw meer aftrekken.

Deze regeling is van toepassing op kleine ondernemers die in een jaar niet meer dan € 20.000 aan omzet draaien, mits je aan de gestelde voorwaarden kunt voldoen. Zo moet je onderneming qua rechtsvorm een natuurlijke persoon (of een combinatie van personen) zijn, zoals een eenmanszaak, maatschap of vof.

Let op: de kleineondernemersregeling (KOR) is per 1 januari 2020 veranderd. In de oude variant kwam je in aanmerking wanneer je jaarlijks minder dan € 1.883 aan btw betaalde. Lees hier meer over deze verandering.

Wil je je graag aanmelden voor de Kleineondernemersregeling? Dat kan via dit formulier.

Ontheffing administratieve verplichtingen

Als je voor 2020 al gebruikmaakt van de KOR, heb je vanaf komend jaar niet meer automatisch recht op btw-vrijstelling of vermindering. Om toch gebruik te kunnen maken van de voordelen, moet je je bedrijf aanmelden voor de nieuwe KOR.

De ontheffers van administratieve verplichtingen (vrijgestelden) worden automatisch omgezet en zijn inmiddels per brief geïnformeerd door de Belastingdienst.

Cijfers trends detailhandel

Hoe ziet mijn markt eruit?

Het gat in de markt gevonden? Bekijk hoe jouw markt er op dit moment voor staat. Recente kennis en cijfers over branches en sectoren vind je op de site van de Rabobank.

Cijfers over mijn branche

3. Wat is het verschil tussen het 0%-tarief en vrijgesteld zijn van btw?

Het 0%-tarief heeft betrekking op producten of diensten die binnen Nederland belast zijn met btw. Het verschil tussen dit tarief en de vrijstelling van btw, die onder meer van toepassing is op de gezondheidszorg, het onderwijs en sociaal-culturele instellingen, heeft te maken met de aftrek van voorbelasting.

Als je producten of diensten onder het 0%-tarief vallen, heb je recht op aftrek van voorbelasting. Wanneer je producten of diensten zijn vrijgesteld van btw, is dat niet het geval. Het btw-tarief van 0% is dus niet hetzelfde als worden vrijgesteld van btw.

4. Wat mag in mijn administratie voor de btw niet ontbreken?

Hoe overzichtelijker je administratie, des te makkelijker en sneller je btw-aangifte kunt doen. Per aangiftevak moet je in ieder geval overzichten bijhouden van:

 • Uitgaande facturen (als je het factuurstelsel toepast)
 • Inkomsten (als je het kasstelsel toepast)
 • Ontvangen facturen
 • Privégebruik van goederen en diensten

Tip: een zakelijke rekening en administratiesoftware zijn onmisbaar om een strakke administratie op te zetten. Deze geven je helder inzicht in hoe je onderneming ervoor staat.

5. Hoe weet ik zeker dat de btw-nummers van mijn klanten of opdrachtgevers kloppen?

Heb je een factuur ontvangen waarvan de afzender niet direct duidelijk is of vertrouw je het niet helemaal? Dan is het goed om te weten dat je bij binnenlandse klanten zelfstandig het btw-nummer van klanten of opdrachtgevers kunt controleren. Dat kun je doen op deze website van de Europese Commissie.

Hier vind je dan ook direct de juiste naam- en adresgegevens van je afnemer. Indien deze gegevens onbekend zijn of niet overeenkomen met wat er op je factuur staat, kun je het beste zelf contact opnemen met de afnemer in kwestie.

Het kan zijn dat je klant een tikfoutje heeft gemaakt, maar dan heb je in ieder geval gecheckt of er niet meer aan de hand is.

Veelgestelde vragen over btw-tarieven en vrijstellingen

 • Welke btw-tarieven zijn er allemaal?
  Het standaard btw-tarief is in Nederland 21%. De meeste goederen en diensten vallen hieronder. Daarnaast is er het verlaagde 9%-tarief (was eerst 6%), en het 0%-tarief. Lees hier meer over btw-tarieven en vrijstellingen.
 • Wanneer kom ik in aanmerking tot vrijstelling van de btw?
  Als je jaarlijks maximaal € 20.000 aan omzet draait, kun je gebruik maken van de Kleineondernemersregeling (KOR). Je hoeft dan geen btw meer te innen of af te dragen, en hoeft in bepaalde gevallen ook geen aangifte meer te doen. 
 • zakelijke rekening afbeelding

  Zakelijke rekening nodig?

  Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

  1e halfjaar € 0,00

Meer over belasting

Meer over belasting
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? De Rabobank heeft voorbeelden van meerdere ondernemersplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Downloaden is gratis.

Sluiten