Btw percentages en tarieven ondernemers

5 vragen en antwoorden over btw-tarieven en vrijstellingen

Als startende ondernemer of zzp'er moet je in veel gevallen direct rekening houden met de btw-aangifte of omzetbelasting, zoals deze aangifte ook wel wordt genoemd. In Nederland gelden tarieven van 21%, 9% of 0%. Sommige producten of diensten worden volledig vrijgesteld van btw.

Let op: De informatie op deze pagina is verouderd.  Op deze pagina lees je actuele informatie over de btw.

1. Welke btw-tarieven zijn er?

Volgens de Europese richtlijnen mag het algemene btw-tarief niet lager zijn dan 15%, maar in Nederland geldt sinds 1 oktober 2012 een algemeen tarief van 21 procent. De overheid heeft deze verhoging doorgevoerd om extra belastinginkomsten te kunnen genereren.

Het btw-tarief van 6% (inmiddels 9%) is daarnaast van toepassing op:

 • Eerste levensbehoeften zoals voedingsmiddelen, water en geneesmiddelen
 • Arbeidsintensieve diensten zoals reparatie van schoenen, kleding en fietsen en kappersdiensten
 • Werkzaamheden aan woningen, zoals schilderen, stukadoren, behangen, schoonmaken en isoleren van woningen die ouder zijn dan twee jaar
 • Digitale educatieve informatie die is bestemd voor het onderwijs;
 • Openbaar vervoer en andere vormen van personenvervoer [bron: Rijksoverheid]

Let op:  vanaf 01-01-2019 heeft het Kabinet-Rutte III dit btw-tarief verhoogd van 6% naar 9%. In dit artikel lees je alles over deze wijziging van het btw-tarief.

Tot slot kennen wij in Nederland ook een btw-tarief van 0%. Dit tarief geldt voor ondernemers die zakendoen met het buitenland en is van toepassing op bepaalde grensoverschrijdende transacties. Daarbij moet je denken aan de uitvoer van goederen naar een land buiten de Europese Unie (EU). Maar je krijgt ook te maken met het 0%-tarief wanneer je goederen levert aan andere ondernemers binnen de EU of als je diensten levert voor exportleveringen. Klik hier voor een volledig overzicht van goederen die in aanmerking komen voor het 9%-tarief en 0%-tarief.

2. Wanneer kom ik in aanmerking voor belastingvermindering?

Het kan zijn dat je als starter op jaarbasis nog dermate weinig btw moet betalen dat je recht hebt op de Kleineondernemersregeling. Deze regeling is van toepassing op kleine ondernemers die in een jaar niet meer dan € 1.883 betalen aan btw, mits je aan de gestelde voorwaarden kunt voldoen.

Zo moet je onderneming qua rechtsvorm een natuurlijke persoon (of een combinatie van personen) zijn, zoals een eenmanszaak, maatschap of vof. Daarnaast moet je voldoen aan de administratieve verplichtingen van de Belastingdienst en betaal je - na aftrek van de voorbelasting - minder dan € 1.883 aan btw.

Let op: ben je in een jaar minder € 1.345 kwijt aan btw? Dan word je voor die periode hiervan vrijgesteld. Verwacht je echter dat dit ook de komende jaren het geval zal zijn? Dan is het raadzaam om bij de fiscus ontheffing aan te vragen voor de administratieve verplichtingen. Eenmaal toegewezen hoef je geen btw-aangifte meer te doen. Houd er echter rekening mee dat je omstandigheden ieder moment weer kunnen veranderen en dat de ontheffing dan niet meer geldig is. De Belastingdienst controleert dit ieder jaar, maar het gaat sneller als je de ontheffing bij eventuele wijzigingen zelf tijdig opzegt. 

Let op: de kleineondernemersregeling (KOR) is per 1 januari 2020 veranderd. In dit artikel lees je alles over de nieuwe KOR in 2020

In plaats van een belastingvermindering geldt er nu een btw-vrijstelling. Verwacht je een maximale omzet van € 20.000 per jaar, dan mag je gebruikmaken van de nieuwe KOR. Als je in 2019 minder dan € 1.883 aan btw betaalt, kom je nog in aanmerking voor de oude KOR en hoef je minder (of helemaal geen) btw af te dragen.

Ontheffing administratieve verplichtingen

Als je voor 2020 al gebruikmaakt van de KOR, heb je vanaf komend jaar niet meer automatisch recht op btw-vrijstelling of vermindering. Om toch gebruik te kunnen maken van de voordelen, moet je je bedrijf aanmelden voor de nieuwe KOR.

De ontheffers van administratieve verplichtingen (vrijgestelden) worden automatisch omgezet en zijn inmiddels per brief geïnformeerd door de Belastingdienst.

3. Wat is het verschil tussen het 0%-tarief en vrijgesteld zijn van btw?

Het 0%-tarief heeft betrekking op producten of diensten die binnen Nederland belast zijn met btw. Het verschil tussen dit tarief en de vrijstelling van btw, die onder meer van toepassing is op de gezondheidszorg, het onderwijs en sociaal-culturele instellingen, heeft te maken met de aftrek van voorbelasting.

Als je producten of diensten onder het 0%-tarief vallen, heb je recht op aftrek van voorbelasting. Wanneer je producten of diensten zijn vrijgesteld van btw, is dat niet het geval. Het btw-tarief van 0% is dus niet hetzelfde als worden vrijgesteld van btw.

4. Wat mag in mijn administratie voor de btw niet ontbreken?

Hoe overzichtelijker je administratie, des te makkelijker en sneller je btw-aangifte kunt doen. Per aangiftevak moet je in ieder geval overzichten bijhouden van:

 • Uitgaande facturen (als je het factuurstelsel toepast)
 • Inkomsten (als je het kasstelsel toepast)
 • Ontvangen facturen
 • Privégebruik van goederen en diensten

5. Hoe weet ik zeker dat de btw-nummers van mijn klanten of opdrachtgevers kloppen?

Heb je een factuur ontvangen waarvan de afzender niet direct duidelijk is of vertrouw je het niet helemaal? Dan is het goed om te weten dat je bij binnenlandse klanten zelfstandig het btw-nummer van klanten of opdrachtgevers kunt controleren. Dat kun je doen op deze website van de Europese Commissie.

Hier vind je dan ook direct de juiste naam- en adresgegevens van je afnemer. Indien deze gegevens onbekend zijn of niet overeenkomen met wat er op je factuur staat, kun je het beste zelf contact opnemen met de afnemer in kwestie. Het kan zijn dat er slechts sprake is van een tikfoutje op de factuur, maar dan heeft u in ieder geval wel gecheckt of er niet iets meer aan de hand is.

Bijgewerkt op: 22-01-2020

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Soorten belastingen

Van inkomstenbelasting tot omzetbelasting (btw-aangifte) en van btw-tarieven tot loonheffingen: als het om de fiscus gaat, zijn er verschillende belastingen waarmee je als ondernemer op zakelijk en persoonlijk gebied te maken kunt krijgen.

Op deze pagina's vind je informatie en artikelen over de voornaamste belastingen waarmee veruit de meeste ondernemers rekening moeten houden, te beginnen met:.

 1. Inkomstenbelasting
 2. Omzetbelasting (btw-aangifte)
 3. Vennootschapsbelasting
 4. Dividendbelasting
 5. Loonbelasting/premie volksverzekeringen

Btw berekenen voor je aangiftes? Zet hem in je favorieten of startscherm:

De btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.