marieke

'Aantal faillissementen in bouwsector gestagneerd'

De tijdelijke verlaging van de btw van 21 naar zes procent heeft een positief effect op het aantal opdrachten in de bouw. Dat heeft Bouwend Nederland eerder deze week laten weten aan NUzakelijk. Hoewel nog steeds relatief veel bedrijven over de kop gaan, lijkt volgens de branchevereniging het aantal faillissementen in de bouwsector te stagneren.

Het lagere btw-tarief van zes procent, dat inging op 1 maart jl., kan een jaar lang worden toegepast op de arbeidskosten bij renovatie, herstel en tuinonderhoud van woningen. Vooral het kleinbedrijf plukt de vruchten van dit tijdelijke belastingvoordeel.

Particulieren vroegen in het eerste half jaar elf procent meer offertes aan ten opzichte van dezelfde periode in 2012, aldus Bouwend Nederland naar aanleiding van een recent onderzoek.

Faillissementen

De toename van offertes resulteerde in 6,2 procent meer opdrachten. De gemiddelde omzet steeg bij bouwbedrijven met 3,2 procent. Dat wil volgens de branchevereniging overigens niet zeggen dat de crisis voor de bouw inmiddels achterwege is.

"In het eerste halfjaar is ten opzichte van vorig jaar nog steeds sprake van een toename van het aantal faillissementen", aldus Bouwend Nederland. Om het werk in de bouw verder te stimuleren stelt de organisatie dat de overheid het geld (dat al is gereserveerd voor bouwprojecten) sneller daadwerkelijk zou moeten investeren.

Lees het oorspronkelijke artikel op NUzakelijk.

Gepubliceerd op:
15-08-2013

Wat vind je van dit artikel?

x3
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Soorten belastingen

Van inkomstenbelasting tot omzetbelasting (btw-aangifte) en van btw-tarieven tot loonheffingen: als het om de fiscus gaat, zijn er verschillende belastingen waarmee je als ondernemer op zakelijk en persoonlijk gebied te maken kunt krijgen.

Op deze pagina's vind je informatie en artikelen over de voornaamste belastingen waarmee veruit de meeste ondernemers rekening moeten houden, te beginnen met:.

  1. Inkomstenbelasting
  2. Omzetbelasting (btw-aangifte)
  3. Vennootschapsbelasting
  4. Dividendbelasting
  5. Loonbelasting/premie volksverzekeringen

Btw berekenen voor je aangiftes? Zet hem in je favorieten of startscherm:

De btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.653 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.