marieke

Auto

Uw auto kan voor de inkomstenbelasting tot het beroepsvermogen worden gerekend of tot het privé-vermogen. De keuze is niet geheel vrij. De auto behoort verplicht tot het beroepsvermogen als hij voor meer dan negentig procent zakelijk wordt gebruikt. Wordt de auto voor meer dan negentig procent voor privédoeleinden gebruikt, dan behoort hij verplicht tot het privévermogen. In alle overige gevallen is de keuze aan u.

Behoort de auto tot het ondernemingsvermogen, dan kunt u in principe alle noodzakelijke autokosten van uw winst aftrekken. Tot aftrekbare kosten behoren de afschrijving op de aanschafprijs, de brandstofkosten, de motorrijtuigenbelasting, verzekeringspremies, APK, onderhouds- en reparatiekosten en overige kosten als parkeergeld, wasserette en tol. Ook kunt u de BTW als voorbelasting terugvorderen. Boetes zijn niet fiscaal aftrekbaar.

Privé

Behoort de auto tot het privévermogen, dan kunt u de gemaakte autokosten niet in rekening brengen van de onderneming en dus ook niet van uw winst aftrekken. Wel kunt u een bepaald bedrag per gereden zakelijke kilometer (momenteel nog steeds 0,19 eurocent) aftrekken van uw winst. Ga daarbij uit van de verhouding tussen het aantal zakelijke kilometers en het aantal verreden kilometers op jaarbasis. Houd er wel rekening mee dat alleen het deel dat u gebruikt voor belaste omzet aftrekbaar is.

Leaseauto

Natuurlijk kunt u ook kiezen voor een leaseauto op naam van uw bedrijf. Een leaseauto hoort niet tot het vermogen van uw onderneming. U en uw onderneming zijn immers geen eigenaar van de auto. Maar uw onderneming draagt wel de kosten, zoals leasetermijnen en brandstof. Verder gelden voor een leaseauto dezelfde regels als voor een gekochte auto. U mag de kosten aftrekken van de opbrengsten. Als u de leaseauto privé gebruikt, moet u uw privégebruik van de autokosten aftrekken. De leasemaatschappij brengt u BTW in rekening. Deze kunt u als voorbelasting aftrekken, voorzover u prestaties verricht die met BTW zijn belast.

Bestelauto of personenwagen

Niet elke auto die gebruikt wordt voor vervoer van goederen, is volgens de belastingdienst een bestelauto. Op de website van de Belastingdienst staat een schema op basis waarvan u kunt bepalen of uw auto voldoet aan de eisen voor bestelauto's. In dat geval gelden iets andere belastingregels dan voor personenauto's.

Gepubliceerd op:
06-01-2010

Wat vind je van dit artikel?

x1
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Soorten belastingen

Van inkomstenbelasting tot omzetbelasting (btw-aangifte) en van btw-tarieven tot loonheffingen: als het om de fiscus gaat, zijn er verschillende belastingen waarmee je als ondernemer op zakelijk en persoonlijk gebied te maken kunt krijgen.

Op deze pagina's vind je informatie en artikelen over de voornaamste belastingen waarmee veruit de meeste ondernemers rekening moeten houden, te beginnen met:.

  1. Inkomstenbelasting
  2. Omzetbelasting (btw-aangifte)
  3. Vennootschapsbelasting
  4. Dividendbelasting
  5. Loonbelasting/premie volksverzekeringen

Btw berekenen voor je aangiftes? Zet hem in je favorieten of startscherm:

De btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.