marieke

BTW terugkrijgen

Voor uw onderneming zult u goederen moeten inkopen, kosten maken en investeren. De leveranciers van deze goederen en diensten brengen u vrijwel altijd ook BTW in rekening. Deze BTW kunt u op uw aangifte omzetbelasting verrekenen met de BTW die u zelf aan uw afnemers in rekening brengt. Dat heet aftrek van voorbelasting.

em>Gemengd gebruik
In een aantal gevallen zult u bepaalde goederen en diensten niet alleen voor uw onderneming gebruiken, maar ook privé. Of u gebruikt goederen en diensten voor zowel belaste als ook vrijgestelde prestaties. In dat geval is er sprake van gemengd gebruik en gelden er speciale regels voor aftrek van voorbelasting.

Wat wel en wat niet?
In principe geldt de regel dat u alleen de BTW kunt aftrekken voor goederen of diensten die u ook gebruikt voor uw eigen leveringen en diensten die met BTW zijn belast. BTW op eten en drinken (ter plaatse) in een hotel, café, restaurant en dergelijke mag u niet aftrekken als voorbelasting. De voorbelasting op kosten voor logies en dergelijke kunt u wel aftrekken. Als u (zakelijk) in een hotel logeert, dan kunt u dus de BTW over de kosten voor logies wel als voorbelasting aftrekken, maar de kosten voor ontbijt en diner zijn niet aftrekbaar.
Ook bij reisbureaus gelden andere regels. Een reisbureau verricht diverse prestaties, zoals het bemiddelen bij de verkoop van reizen en het afsluiten van reis- en annuleringsverzekeringen. Er wordt BTW berekend over de bijdragen aan de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) en over de verkoop van reizen. De diensten die reisbureaus uitvoeren voor verzekeringen zijn echter vrijgesteld van BTW. Dit zogenoemd gemengd presteren heeft gevolgen voor de aftrek van voorbelasting.

Buitenlandse BTW terugvragen
De Nederlandse Belastingdienst geeft geen buitenlandse BTW terug. U kunt de buitenlandse BTW die u in rekening is gebracht, wel terugvragen in het betreffende EU-land. De teruggaaf vindt alleen plaats op verzoek. U moet dus zelf actie ondernemen.
 

Gepubliceerd op:
06-01-2010

Wat vind je van dit artikel?

x2
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Soorten belastingen

Van inkomstenbelasting tot omzetbelasting (btw-aangifte) en van btw-tarieven tot loonheffingen: als het om de fiscus gaat, zijn er verschillende belastingen waarmee je als ondernemer op zakelijk en persoonlijk gebied te maken kunt krijgen.

Op deze pagina's vind je informatie en artikelen over de voornaamste belastingen waarmee veruit de meeste ondernemers rekening moeten houden, te beginnen met:.

  1. Inkomstenbelasting
  2. Omzetbelasting (btw-aangifte)
  3. Vennootschapsbelasting
  4. Dividendbelasting
  5. Loonbelasting/premie volksverzekeringen

Btw berekenen voor je aangiftes? Zet hem in je favorieten of startscherm:

De btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.