marieke

MKB-Nederland waarschuwt voor lastenverzwaring MKB

MKB-Nederland heeft eind vorige week bezorgd gereageerd op de aangekondigde stijging van gemeentelijke heffingen voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Dergelijke lokale lastenverzwaringen, bovenop landelijke aanslagen, zal volgens de ondernemersorganisatie voor sommige bedrijven de spreekwoordelijke druppel zijn die de emmer doet overlopen.

Uit recente gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat ondernemers dit jaar weer rekening moeten houden met hogere gemeentelijke heffingen; zo zal de opbrengst van de precariobelasting, die ondernemers moeten betalen wanneer zij gebruikmaken van de openbare grond (zoals het plaatsen van een bankje voor de etalage van een ijssalon), stijgen met 14,9 procent. MKB-Nederland waarschuwt dat deze extra lastenverzwaringen voor sommige ondernemers "de spreekwoordelijke druppel zou kunnen betekenen".

Onroerendezaakbelasting

Afgezien van de gestegen precarioheffing krijgen ondernemers ook te maken met een hogere toeristenbelasting. Lokale overheden verwachten hiermee 4,5 procent meer geld binnen te halen dan in 2013. Ook de onroerendezaakbelasting (OZB) valt hoger uit dan vorig jaar; hier zal sprake zijn van een stijging met 3,4 procent. Een hogere toename dan eerder dan is afgesproken tussen het Rijk en de gemeenten, zo stelt MKB-Nederland. Vorig jaar riep de brancheorganisatie gemeenten nog op om de OZB voor 2014 met niet meer dan de inflatie te verhogen. Slechts een kwart heeft dit toegezegd, aldus MKB Nederland.

Bron: MKB Nederland

Gepubliceerd op:
27-01-2014

Wat vind je van dit artikel?

x2
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Soorten belastingen

Van inkomstenbelasting tot omzetbelasting (btw-aangifte) en van btw-tarieven tot loonheffingen: als het om de fiscus gaat, zijn er verschillende belastingen waarmee je als ondernemer op zakelijk en persoonlijk gebied te maken kunt krijgen.

Op deze pagina's vind je informatie en artikelen over de voornaamste belastingen waarmee veruit de meeste ondernemers rekening moeten houden, te beginnen met:.

  1. Inkomstenbelasting
  2. Omzetbelasting (btw-aangifte)
  3. Vennootschapsbelasting
  4. Dividendbelasting
  5. Loonbelasting/premie volksverzekeringen

Btw berekenen voor je aangiftes? Zet hem in je favorieten of startscherm:

De btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.653 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.