marieke

Ondernemers besteden belastingzaken graag uit

Op de omzetbelasting na besteden ondernemers het overgrote deel van hun aangiften het liefst uit. Dat blijkt uit de Fiscale Monitor 2009 die Staatssecretaris De Jager van Financiën deze week bekendmaakte. De monitor, die jaarlijks verschijnt, wijst uit dat de rol van de fiscale adviseur steeds belangrijker wordt.

Opmerkelijk is dat de fiscaal adviseur in veel gevallen een negatiever oordeel velt over de Belastingdienst dan zijn klanten (de belastingplichtigen en toeslaggerechtigden). De Belastingdienst krijgt in 2009 een gemiddeld rapportcijfer krijgt van 6,7. Dit is 0,3 punt hoger dan vorig jaar.

De waardering van de snelheid waarmee een aangifte wordt beoordeeld is dit jaar, na een jarenlange daling, voor het eerst weer gestegen. Vorig jaar gaf nog zo’n 50% van de ondervraagden aan dat dit (zeer) snel gaat, dit jaar is dat bijna 60%.

De 'waarneembare bereikbaarheid' van de Belastingtelefoon is evenals voorgaande jaren weer gestegen, tot bijna 66% voor dit jaar. Ook is de algemene waardering voor de Belastingtelefoon gestegen. De website van de Belastingdienst blijft het favoriete medium om informatie te zoeken, zowel voor particulieren als voor ondernemers. De waardering voor de website stijgt met 0,2 punten tot een 6,8 en het zoeken wordt door rond 75% als (zeer) gemakkelijk ervaren. Dat is een stijging van 7%-punten.

De aangiftemiddelen (aangiftebiljet en –programma) worden, evenals brieven, door een grote meerderheid (87%) van alle ondervraagden (zeer) duidelijk gevonden. Ondernemers zijn hierover met 96 procent het meest te spreken.

Wilt u, voordat u start, weten met welke fiscale gevolgen u als ondernemer te maken krijgt, kijk dan eerst even hier.

De website van de Belastingdienst vindt u hier.

Gepubliceerd op:
12-11-2009

Wat vind je van dit artikel?

x1
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Soorten belastingen

Van inkomstenbelasting tot omzetbelasting (btw-aangifte) en van btw-tarieven tot loonheffingen: als het om de fiscus gaat, zijn er verschillende belastingen waarmee je als ondernemer op zakelijk en persoonlijk gebied te maken kunt krijgen.

Op deze pagina's vind je informatie en artikelen over de voornaamste belastingen waarmee veruit de meeste ondernemers rekening moeten houden, te beginnen met:.

  1. Inkomstenbelasting
  2. Omzetbelasting (btw-aangifte)
  3. Vennootschapsbelasting
  4. Dividendbelasting
  5. Loonbelasting/premie volksverzekeringen

Btw berekenen voor je aangiftes? Zet hem in je favorieten of startscherm:

De btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.