marieke

Van huis uit werken: wat zijn de consequenties?

ZZP'ers en kleine ondernemers kiezen er, zeker in het begin, vaak voor om te starten vanuit hun eigen huis. Dat heeft zo zijn voordelen. U hoeft niet direct een pand te huren of kopen en u bespaart veel reistijd.

Er zijn wel wat regels waar u rekening mee dient te houden. Zo is er een verschil tussen het gebruik van een huurwoning als werkruimte en dat van een koopwoning.

Huurwoning:
Als u een pand huurt voor bewoning, wilt u misschien een deel ervan voor uw onderneming gaan gebruiken. U richt een klein gedeelte, bijvoorbeeld een zolderkamer, in als atelierruimte of kantoor. Of u gaat de garage gebruiken als werkplaats. Het deel van de woning dat u voor de onderneming gebruikt, is voor de inkomstenbelasting werkruimte. Voor de aftrek van kosten van werkruimte gelden speciale regels.

Als het in uw situatie mogelijk is de kosten van werkruimte af te trekken, stelt u eerst vast welk deel van de huur, verlichting, verwarming, inrichting en dergelijke voor uw woning is, en welk deel voor de werkruimte. Het deel voor de werkruimte kunt u als ondernemingskosten opvoeren en aftrekken van de opbrengsten van de onderneming. Als u over deze kosten ook BTW hebt betaald, kunt u deze BTW aftrekken als voorbelasting. Tot de aftrekbare kosten horen onder meer:

* een evenredig deel van de huur (u kunt hiervoor meestal uitgaan van het vloeroppervlak van de werkruimte)
* de energiekosten, verzekeringskosten, schoonmaakkosten en dergelijke die u maakt voor de werkruimte
* de inrichtingskosten van de werkruimte, bijvoorbeeld voor vloerbedekking, behang, bureau(s) en kastruimte (over deze kosten moet u mogelijk afschrijven)

Eigen woning:
Als u eigenaar bent van een pand dat u deels als woning en deels als bedrijfsruimte gebruikt, moet u voor uzelf een aantal vragen beantwoorden. Bijvoorbeeld die of het pand bouwkundig kan worden gesplitst in een woongedeelte en een bedrijfsgedeelte.

Als een bouwkundige splitsing niet mogelijk is, moet het pand dan worden gerekend tot uw privévermogen of tot het ondernemingsvermogen, of moet het administratief worden verdeeld in een privédeel en een zakelijk deel? Voor de aftrek van BTW is het werkelijke gebruik bepalend. Het is verstandig om voor deze materie een belastingadviseur te raadplegen.

Gepubliceerd op:
23-02-2011

Wat vind je van dit artikel?

x11
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Belasting

Iedereen in Nederland betaalt belasting, maar voor ondernemers werkt het net even anders. 

De soort belastingen die jij straks moet betalen aan de fiscus, hangt onder meer af van het type bedrijf dat je start en of je wel of geen personeel inhuurt.

Als starter moet je in ieder geval de volgende zaken uitzoeken en regelen:

  1. Check jouw verplichtingen op belastinggebied
  2. Doe op tijd aangifte voor de inkomstenbelasting en btw.
  3. ​Profiteer waar mogelijk van fiscaal voordeel met aftrekposten.

​Lees meer over de  belastingaangifte voor ondernemers.
 

Handig: btw berekenen met de btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.072 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.