marieke

Vennootschapsbelasting

Of u vennootschapsbelasting gaat betalen, is afhankelijk van de rechtsvorm die u kiest. Als u als ZZP'er start als eenmanszaak, wat veel ZZP'ers doen, dan is de vennootschapsbelasting voor u niet relevant. Maar start u een BV of NV, dan moet u wel vennootschapsbelasting gaan betalen.

em>Lichaam
De Belastingdienst ziet een BV, een NV, maar ook een stichting of vereniging namelijk als een 'lichaam', in tegenstelling tot een 'natuurlijk persoon', wat u bent als loondienstmedewerker of eenmanszaak. Natuurlijke personen doen aangifte voor de inkomstenbelasting, terwijl lichamen (bedrijven en organisaties) aangifte doen voor de vennootschapsbelasting (vpb). 

Winst
Lichamen betalen vennootschapsbelasting over het belastbare bedrag. Hiermee wordt bedoeld de belastbare winst in een bepaald jaar, verminderd met de aftrekbare verliezen. Ook stichtingen en verenigingen moeten soms aangifte vennootschapsbelasting doen, namelijk als zij een onderneming drijven.

Binnen- of buitenland
Lichamen die in Nederland zitten, zijn binnenlandse belastingplichtigen. Buitenlandse belastingplichtigen zijn lichamen die uit Nederland inkomen krijgen, maar in het buitenland zijn gevestigd. Of een onderneming voor de belasting in Nederland is gevestigd, hangt af van de plaats waar de leiding is gevestigd, de plaats van het hoofdkantoor en de plaats waar de aandeelhoudersvergadering plaatsvindt. Lichamen opgericht naar Nederlands recht worden volgens de Wet op de vennootschapsbelasting geacht in Nederland te zijn gevestigd.

Tarieven
Voor het deel van de belastbare winst dat meer is dan €0,-, maar niet meer dan € 200.000,- betaalt de onderneming een tarief van 20 procent vennootschapsbelasting. Voor alles boven de € 200.000,- geldt een tarief van 25,5 procent.
 

Gepubliceerd op:
06-01-2010

Wat vind je van dit artikel?

x1
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Voor het zevende jaar op rij verwacht de regering economische groei in 2020. Profiteert jouw bedrijf daar ook van? Je leest het in dit overzicht, met 6 belangrijke Prinsjesdag-maatregelen voor starters, zzp'ers en mkb'ers.

Prinsjesdag 2019
Prinsjesdag 2019

Belasting

Iedereen in Nederland betaalt belasting, maar voor ondernemers werkt het net even anders. 

De soort belastingen die jij straks moet betalen aan de fiscus, hangt onder meer af van het type bedrijf dat je start en of je wel of geen personeel inhuurt.

Als starter moet je in ieder geval de volgende zaken uitzoeken en regelen:

  1. Check jouw verplichtingen op belastinggebied
  2. Doe op tijd aangifte voor de inkomstenbelasting en btw.
  3. ​Profiteer waar mogelijk van fiscaal voordeel met aftrekposten.

​Lees meer over de  belastingaangifte voor ondernemers.
 

Handig: btw berekenen met de btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 4.748 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.