marieke

Vooraf ingevulde gegevens belastingaangifte niet altijd correct

Het gebeurt steeds vaker dat de Belastingdienst vooraf gegevens invult op belastingaangiftes. Een aardig gebaar naar de belastingbetaler, maar uit eerder onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat deze gegevens niet altijd kloppen. Als u bij het invullen van de aangifte deze fouten niet corrigeert, bent u zelf verantwoordelijk voor de gevolgen.

De gegevens die de fiscus vooraf automatisch invult op belastingaangiftes kunnen onder meer betrekking hebben op het saldo op uw bankrekening, uw gespaarde pensioen of de waarde van uw beleggingen. Uit het onderzoek van de Consumentenbond kwam onder andere naar voren dat één op de tien aanslagen die door de Belastingdienst zijn ingevuld niet kloppen.

Fouten

"Het kan gaan om fouten in het inkomen, bijvoorbeeld omdat er gegevens ontbreken", aldus woordvoerder Sybren Visser op BNR. "ls iemand in de loop van het jaar van baan is gewisseld en dat is nog niet bij de Belastingdienst bekend, dan komen die gegevens dus nog niet terug in die in de vooringevulde aangifte. Maar het kan ook gaan om een niet correcte WOZ-waarde van de woning."

Visser benadrukt dat de belastingplichtige de foute gegevens zelf moet rechtzetten om boetes te voorkomen. Een ander aandachtspunt voor de belastingbetaler is het saldo op eventuele buitenlandse rekeningen. Vanaf 1 maart aanstaande gaat de fiscus de bedragen op die rekeningen namelijk ook zelf invullen op de belastingaangifte.

Schriftelijk antwoord

Indien er foute gegevens worden geconstateerd op de aangifte, moet de belastingplichtige zelf contact opnemen met de Belastingdienst. Volgens de Consumentenbond is het plegen van een telefoontje echter niet altijd de beste optie. De bond belde bij wijze van proef enkele keren met de BelastingTelefoon en kreeg uiteenlopende antwoorden op dezelfde vraag. Daarom heeft de Consumentenbond voor belastingbetalers het volgende advies: "Of je moet vragen of de belastinginspecteur je terugbelt, of je moet je vragen schriftelijk vragen. Op die manier krijg je het antwoord zwart op wit."

Lees het hele artikel en luister naar het fragment op BNR.nl.

Gepubliceerd op:
27-02-2013

Wat vind je van dit artikel?

x2
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Voor het zevende jaar op rij verwacht de regering economische groei in 2020. Profiteert jouw bedrijf daar ook van? Je leest het in dit overzicht, met 6 belangrijke Prinsjesdag-maatregelen voor starters, zzp'ers en mkb'ers.

Prinsjesdag 2019
Prinsjesdag 2019

Belasting

Iedereen in Nederland betaalt belasting, maar voor ondernemers werkt het net even anders. 

De soort belastingen die jij straks moet betalen aan de fiscus, hangt onder meer af van het type bedrijf dat je start en of je wel of geen personeel inhuurt.

Als starter moet je in ieder geval de volgende zaken uitzoeken en regelen:

  1. Check jouw verplichtingen op belastinggebied
  2. Doe op tijd aangifte voor de inkomstenbelasting en btw.
  3. ​Profiteer waar mogelijk van fiscaal voordeel met aftrekposten.

​Lees meer over de  belastingaangifte voor ondernemers.
 

Handig: btw berekenen met de btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.747 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.