marieke

Wat te doen met de auto?

Ook als ZZP'er zult u in veel gevallen een auto nodig hebben voor uw werkzaamheden. Er zijn diverse mogelijkheden. Uw auto kan voor de inkomstenbelasting tot het beroepsvermogen worden gerekend of tot het privé-vermogen.

De keuze is niet geheel vrij. De auto behoort verplicht tot het beroepsvermogen als hij voor meer dan 90% zakelijk wordt gebruikt. Wordt de auto voor meer dan 90% voor privé-doeleinden gebruikt, dan behoort hij verplicht tot het privé-vermogen. In alle overige gevallen is de keuze aan u.

Zakelijk
Behoort de auto tot het ondernemingsvermogen, dan kunt u in principe alle noodzakelijke autokosten van uw winst aftrekken. Tot aftrekbare kosten behoren de afschrijving op de aanschafprijs, de brandstofkosten, de motorrijtuigenbelasting, verzekeringspremies, APK, onderhouds- en reparatiekosten en overige kosten als parkeergeld, wasserette en tol. Ook kunt u de BTW als voorbelasting terugvorderen. Boetes zijn niet fiscaal aftrekbaar.

Privé
Behoort de auto tot het privé-vermogen, dan kunt u de gemaakte autokosten niet in rekening brengen van de onderneming en dus ook niet van uw winst aftrekken. Wel kunt u een bepaald bedrag per gereden zakelijke kilometer (€ 0,19 in 2009) aftrekken van uw winst. Hoe meer kilometers u rijdt, des te hoger dus de aftrekpost. Woon-werkverkeer behoort overigens ook tot de zakelijke kilometers.

Lease-auto
Natuurlijk kunt u ook kiezen voor een lease-auto op naam van uw bedrijf. Een leaseauto hoort niet tot het vermogen van uw onderneming. U en uw onderneming zijn immers geen eigenaar van de auto. Maar uw onderneming draagt wel de kosten, zoals leasetermijnen en brandstof. Verder gelden voor een leaseauto dezelfde regels als voor een gekochte auto. U mag de kosten aftrekken van de opbrengsten. Als u de leaseauto privé gebruikt, moet u uw privégebruik van de autokosten aftrekken. De leasemaatschappij brengt u BTW in rekening. Deze kunt u als voorbelasting aftrekken, voorzover u prestaties verricht die met BTW zijn belast.

Bestelauto of personenwagen
Niet elke auto die gebruikt wordt voor vervoer van goederen, is volgens de belastingdienst een bestelauto. Op de website van de Belastingdienst staat een schema op basis waarvan u kunt bepalen of uw auto voldoet aan de eisen voor bestelauto's. In dat geval gelden iets andere belastingregels dan voor personenauto's.

 

 

Gepubliceerd op:
06-01-2010

Wat vind je van dit artikel?

x2
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Voor het zevende jaar op rij verwacht de regering economische groei in 2020. Profiteert jouw bedrijf daar ook van? Je leest het in dit overzicht, met 6 belangrijke Prinsjesdag-maatregelen voor starters, zzp'ers en mkb'ers.

Prinsjesdag 2019
Prinsjesdag 2019

Belasting

Iedereen in Nederland betaalt belasting, maar voor ondernemers werkt het net even anders. 

De soort belastingen die jij straks moet betalen aan de fiscus, hangt onder meer af van het type bedrijf dat je start en of je wel of geen personeel inhuurt.

Als starter moet je in ieder geval de volgende zaken uitzoeken en regelen:

  1. Check jouw verplichtingen op belastinggebied
  2. Doe op tijd aangifte voor de inkomstenbelasting en btw.
  3. ​Profiteer waar mogelijk van fiscaal voordeel met aftrekposten.

​Lees meer over de  belastingaangifte voor ondernemers.
 

Handig: btw berekenen met de btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 4.748 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.