Zo bespaar je op je arbeidsongeschiktheidsverzekering - home

Zo bespaar je op je arbeidsongeschiktheidsverzekering

Veel ondernemers nemen niet eens de moeite om zich te verdiepen in een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), want: 'Die is toch veel te duur.' Terwijl ze wel zonder aarzelen een dure all-riskverzekering voor hun auto afsluiten, píekeren ze niet over een verzekering voor hun eigen lijf. Dat begrijp ik niet. Het gaat toch om het voortbestaan van je bedrijf?

Wie slim is, kan gelukkig best wat geld besparen op zijn AOV-premie. Deze handige besparingstips wil ik in dit artikel graag met je delen. 

Kaartenhuis

Als het gaat om het voortbestaan van je bedrijf, kan een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan het verschil maken. De risico's zijn groot. Juist voor starters. Als je een tijdje uit de roulatie bent, stort je prille bedrijf als een kaartenhuis in elkaar.

En als je weer beter bent, moet je helemaal opnieuw beginnen. Terwijl de bodem van je spaarpot dan waarschijnlijk al aardig in zicht komt. 

Kosten AOV voor ondernemers

De premies voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering lopen uiteen van 150 tot 800 euro per maand. Een hoop geld, dat klopt.

Waarom is een AOV-verzekering eigenlijk zo duur? Simpel. Met een AOV krijg je inkomen wanneer je dat geld zelf door ziekte niet meer kunt verdienen. 

'Met een eigenrisicoperiode van zes maanden in plaats van één maand is je AOV-premie al snel acht procent voordeliger.'

Stel dat je een bedrag van 25.000 euro verzekert tot je 67e en op je 40e blijvend arbeidsongeschikt raakt. Dan krijg je jaarlijks een uitkering van 25.000. En dat wel 27 jaar lang! Als je het zo bekijkt, valt die premie van een paar honderd euro per maand wel weer mee. 

Houd er rekening mee dat de premie voor iedereen anders is. Jouw leeftijd, beroep en het risico dat je tijdens het werk loopt spelen een rol, maar ook de keuzes die je zelf maakt hebben invloed op de prijs. Hoe kun jij op een slimme manier besparen op jouw premie? 

Besparingstip #1: verzeker alleen wat je nodig hebt

Wil je bij ziekte hetzelfde inkomen ontvangen als nu? Of wil je voldoende hebben om rond te kunnen komen? Met een buffer achter de hand of een partner met een stabiel inkomen kun je misschien een lager bedrag verzekeren. Zo bespaar je op je premie.  

Besparingstip #2: bereken je financiële plaatje nauwkeurig

Bereken welke periode je zelf kunt overbruggen als je ziek wordt. Met een eigenrisicoperiode van zes maanden in plaats van één maand is je premie zo'n acht procent voordeliger.

En kijk ook (ver) vooruit: hoe hoog zijn jouw vaste lasten na je zestigste? Met een eindleeftijd van zestig in plaats van 67 jaar bespaar je zo'n negentien procent. 

Bonus: AOV-premie is fiscaal aftrekbaar

De Belastingdienst betaalt mee aan de AOV-premie, dus dat scheelt weer. Let op: dat betekent natuurlijk ook dat je over een eventuele uitkering wél belasting betaalt.

'Weetje: de kosten van een AOV-verzekering zijn fiscaal aftrekbaar.'

Hoeveel risico loop jij?

Verzekeraars krijgen jaarlijks maar liefst tienduizenden claims. Bij zo'n vijf tot tien procent gaat het dan om blijvende arbeidsongeschiktheid. Gelukkig zijn de meeste ondernemers maar een half jaar tot een jaar uit de running.

Wil je een beter beeld krijgen van jouw risico's? De Arbeidsongeschiktheidstool van Interpolis geeft inzicht én praktische preventietips. Zoals deze:

Tip #1: durf te vragen

Vaak zijn ondernemers ontzettend goed in hun vak, maar krijgen ze stress van het ondernemerschap. De boekhouding, juridisch getouwtrek, kortom: het gedoe eromheen. Stress is ziekteoorzaak nummer 1. Vraag collega-ondernemers tijdig om hulp, dat geeft zoveel rust.

Tip #2: zorg voor een plan B

Ik merk dat maar weinig ondernemers dit doen, terwijl het voor hun bedrijf van levensbelang is. Weet jij wat er gebeurt als je morgen uitvalt? Hoe je voorkomt dat je klanten kwijtraakt? En hoe je tijdens je ziekte in beeld blijft bij je klantenkring?

Heb jij in beeld wat je dan allemaal moet regelen en wie jou daarbij kan helpen?

Als je hier nu goede voorbereidingen voor treft, heb je daar straks bij ziekte geen zorgen over. En zijn ook de risico's voor je bedrijf stukken kleiner. 

Wil je meer weten?

Meer interessante inzichten over risico's op arbeidsongeschiktheid die je als ZZP'er loopt, lees je op deze AOV-themapagina van Interpolis.
 


Profielfoto AartOver deze auteur

Aart van Wolfswinkel is propositiemanager bij Interpolis. Hij ontwikkelt AOV-producten en -diensten voor ondernemers. Samen met zijn collega’s deelt hij online zijn kennis over risico's en preventie. Vragen? Mail Aart via preventiedesk@interpolis.nlVolg Interpolis ook via:

Bijgewerkt op: 01-06-2017 Gepubliceerd op:
09-11-2016

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x6
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Persoonlijke verzekeringen

Wanneer je van start gaat als zelfstandig ondernemer, is het goed om te weten dat je vanaf dat moment zelf verantwoordelijk bent voor het afdekken van eventuele persoonlijke arbeidsrisico's en het opbouwen van pensioen.

Of jij hier qua verzekeringen iets mee wilt doen is uiteraard helemaal aan jou, maar wij raden je wel aan om in ieder geval serieus te kijken naar de mogelijkheden voor starters op het gebied van arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid.

  1. Arbeidsongeschiktheid
  2. Beroepsaansprakelijkheid
  3. Pensioen
  4. Overlijden

Verzeker je graag alles in een keer? Stel dan een pakket samen met Interpolis ZekerVanJeZaak.

Zzp verzekeringen

Ga jij starten als zelfstandige professional of freelancer? Dan hoef je vaak minder te verzekeren dan met een grotere onderneming. De totale premie kan dan lager uitvallen. Lees hier welke verzekeringen voor zzp'ers relevant zijn.

Verzekeringen voor personeel

Heb je juist wel personeel in dienst? Dan heb je een aantal extra verzekeringen nodig. Denk hierbij aan het verzekeren op het gebied van verzuim en personeel. Lees hier meer over verzekeringen voor personeel.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.455 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.