bedrijfsuitje

De lusten (en lasten) van bedrijfsuitjes

Leuk zo'n bedrijfsuitje! Een prima manier om de onderlinge band met jouw werknemers te versterken. Maar dit feestje kan voor jou als werkgever onbedoeld nare gevolgen hebben. Lijdt een werknemer als gevolg van zo'n uitje (letsel)schade? Dan kun jij hiervoor wellicht aansprakelijk worden gesteld, ook al betreffen die evenementen niet de directe werkzaamheden van de betrokken werknemer.

Een praktijkvoorbeeld: werkgever X organiseert een personeelsdag, waarbij zijn personeel aan een speedboottocht mag deelnemen. Voor de organisatie heeft de werkgever een professioneel evenementenbureau ingehuurd. Tijdens de speedboottocht gaat de bemanning steeds harder varen en wordt er onderling een strijd gevoerd om uit te vinden welke speedboot het beste over de golven van een andere boot kan springen. Dan gaat er iets mis, waarbij werkneemster Y gewond raakt. Zij stelt de werkgever vervolgens aansprakelijk voor haar schade.

Wel of niet aansprakelijk?

Over het algemeen ben jij als werkgever aansprakelijk voor de schade die een werknemer lijdt bij het uitoefenen van zijn werkzaamheden. Jij hebt dus een zogenoemde zorgplicht voor jouw werknemers. Zij moeten hun werk veilig kunnen uitvoeren. Als werkgever kun jij je alleen aan aansprakelijkheid onttrekken wanneer de schade is veroorzaakt door opzet of bewuste roekeloosheid van de arbeidskracht in kwestie. De rechtspraak leert ons echter dat rechters dat laatste alleen bij hoge uitzondering zullen aannemen.

Bedrijfsuitje

In het voorbeeld dat ik hierboven heb uitgelicht, oordeelde de rechter dat door het verplichte karakter van de personeelsdag de speedboottocht onder de uitoefening van werkzaamheden viel en dat de werkgever aansprakelijk was voor de ontstane schade. Maar hoe zit het nou als dat nauwe verband tussen normale werkzaamheden en bedrijfsuitjes niet zo duidelijk is? Bijvoorbeeld wanneer er geen sprake is van een verplichte deelname.

'Goed werkgeverschap'

Op de wettelijke grond van 'goed werkgeverschap' kun je als werkgever ook in die laatste situatie aansprakelijk worden gesteld. Bijvoorbeeld als de werknemer aangeeft een sociale druk te hebben ervaren om toch deel te nemen aan het uitje. In dat geval zal de vraag of de werkgever (enige) zeggenschap heeft gehad in de organisatie van het bedrijfsuitje de doorslag geven. Wanneer dit geheel buiten hem om is gebeurd, kan hij niet aansprakelijk worden gehouden voor de ontstane schade.

Preventieplicht

Als werkgever heb je dus een wettelijke 'zorg en preventieplicht', zodat jouw personeel de werkzaamheden kunnen verrichten. Overweeg jij om namens jouw bedrijf een leuk bedrijfsuitje of feestje te organiseren? Dan raad ik je aan om in ieder geval eerst goed na te gaan of en zo ja, welke risico's hieraan verbonden zijn. Indien nodig kun je ervoor kiezen om een schadeverzekering af te sluiten en zo invulling te geven aan de zorgplicht van 'goed werkgeverschap'.

4 extra tips voor werkgevers

  1. Als werkgever kun je naar aanleiding van bedrijfsuitjes en personeelsfeestjes dus snel aansprakelijk worden gesteld voor de schade die jouw werknemers hierbij hebben opgelopen.
  2. Inventariseer daarom voorafgaand aan het uitje de risico's.
  3. Dek deze risico's indien nodig tijd af door een zakelijke schade- of ongevallenverzekering af te sluiten.
  4. Besteed je de organisatie van het bedrijfsuitje liever uit aan een derde partij? Regel dan contractueel een vrijwaring voor eventuele schadeclaims en check van tevoren ook altijd de polis van hun aansprakelijkheidsverzekering.

-Antonie Kerstholt

Gepubliceerd op:
13-05-2014

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x3
x5

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Personeel

Als starter kun je natuurlijk in je eentje van start gaan met het bedrijf, maar het kan zijn dat je al direct op zoek moet naar geschikt personeel. Maar de ene werknemer is de andere natuurlijk niet. En met welke wettelijke regels (denk aan verzekeringen, loonheffingen etc.) moet je allemaal rekening houden? Hieronder beantwoorden we veel voorkomende vragen over personeel aannemen, waaronder:

  1. Personeel aannemen: waarop moet je letten?
  2. Hoe stel je een contract op?
  3. Kun je als zelfstandige ook personeel aannemen?


Heb je jouw eerste medewerker gevonden? Houd dan ook rekening met de verzekeringen die je hiervoor moet gaan afsluiten. In dit artikel lees je er alles over: hoe verzeker je jouw personeel?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.