marieke

Het nieuwe ontslagrecht: hoe zit dat?

Onlangs heeft de Minister van Sociale Zaken de nieuwe ontslagwet bij de Tweede Kamer ingediend. Voor zowel werkgevers als werknemers gaat in juli 2014 en 2015 het nodige veranderen. Zo hebben werknemers straks eerder recht op een vast contract, verdwijnt de proeftijd bij sommige tijdelijke contracten en is het opnemen van een concurrentiebeding niet meer altijd mogelijk.

Vanaf 1 juli 2014 heeft een nieuwe werknemer al na twee jaar (nu nog drie jaar) recht op een vast contract, mits deze arbeidskracht in deze twee jaar al drie tijdelijke contracten heeft gehad en er nu weer een nieuw contract wordt aangeboden. Alleen wanneer tussen ieder nieuw tijdelijk contract een periode zit van meer dan zes maanden - nu is dat nog drie maanden - kan het eerstvolgende arbeidscontract opnieuw een tijdelijk contract zijn.

Tijdelijke contracten

Startende ondernemers willen vaak niet direct vast personeel aannemen. Zij doen er wat mij betreft verstandiger aan om gedurende twee jaar maximaal drie tijdelijke contracten aan te bieden. En daarna? Dan is het helaas tijd om afscheid te nemen van de werknemer. Een andere oplossing voor starters is dat zij tijdelijke contracten kunnen aanbieden die pas ná een half jaar eventueel opnieuw worden verlengd.

Einddatum contract

Houd er wel rekening mee dat u bij tijdelijke arbeidscontracten met een looptijd van meer dan zes maanden als werkgever verplicht bent om één maand voor de afloop van het contract de werknemer te vertellen of zijn contract kan worden verlengd. U of uw personeelsafdeling moet de einddatum - en dan vooral de datum van de voorafgaande maand - van tijdelijke overeenkomsten dus zorgvuldig bijhouden.

Van proeftijd tot concurrentiebeding

Ook goed om te weten: na invoering van het nieuwe ontslagrecht mag u in sommige tijdelijke contracten geen proeftijd meer opnemen. Het gaat hierbij om contracten met een looptijd van zes maanden of korter. Vindt u een proeftijd echt noodzakelijk? Zorg dan ervoor dat de looptijd van de eerste overeenkomst net iets langer is dan een half jaar. Ook concurrentiebedingen gaan straks over het algemeen tot het verleden behoren. Voor startende ondernemers kan dat een probleem zijn. Immers: opgedane kennis en ervaring kan dan door de ex-werknemer relatief eenvoudig bij een directe of indirecte concurrent worden aangeboden in ruil voor een baan.

Vaststellingsovereenkomst

Ontslag met recht op WW kunt u regelen via een zogenaamde vaststellingsovereenkomst. Dit wordt ook wel 'ontslag met wederzijds goedvinden' genoemd. In de nieuwe wet heeft de werknemer het recht om binnen veertien dagen zonder opgave van reden terug te komen op de gesloten overeenkomst. Oftewel: een vaststellingsovereenkomst wordt voor een werkgever pas na veertien dagen definitief.

Ontslagvergoeding

Wilt u een vaste of tijdelijke medewerker van achttien jaar of ouder ontslaan die minimaal twee jaar bij u in dienst is en miniaal twaalf uur werkt? Dan moet u straks een zogenoemde transitievergoeding betalen. Dit bedrag is aanzienlijk lager dan de huidige vergoeding die door de Kantonrechter wordt opgelegd. Financieel gezien is dat voor ondernemers een voordeel. Een nadeel voor kleine ondernemers is echter dat alle werknemers die aan de gestelde voorwaarden voldoen hierop recht hebben. In het huidige systeem geldt deze regeling nog alleen voor mensen met een vast contract.

4 juridische tips voor starters

  1. Houd als (startende) ondernemer nu al rekening met de nieuwe wet en regelgeving voor tijdelijke arbeidscontracten.
  2. Registreer in al uw tijdelijke contracten de einddatum. Overweeg tijdig een verlenging als u niet het risico wilt lopen op een onbedoeld vast contract.
  3. Als u de vrijheid van een proeftijd' wilt behouden, moet u een tijdelijk contract afsluiten van iets meer dan zes maanden.
  4. Een concurrentiebeding kan voor sommige functies toch wenselijk zijn. Afwijken van het algemene verbod is in de toekomst nog bij hoge uitzondering mogelijk. Raadpleeg in dat geval op tijd een juridisch adviseur.
Gepubliceerd op:
10-12-2013

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x2
x5

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Juridisch

Als startende ondernemer moet je ook een aantal belangrijke juridische zaken regelen. Denk alleen al aan het opstellen van algemene voorwaarden en inkoop- of samenwerkingscontracten. Op deze pagina's vertellen we welke juridische kwesties gangbaar zijn en hoe jij je als startende ondernemer hiertegen kunt beschermen.

  1. Stel goede algemene voorwaarden op
  2. Onderzoek de mogelijkheden van merkbescherming
  3. Weet hoe jij je kunt wapenen tegen wanbetalers

Nu populair: juridisch en ondernemen gaat hand in hand met het opstellen van contracten.

Lees de tips in de checklist: hoe stel je een juridisch contract op?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.613 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.