starter startup alleen op kantoor

Hoe kies je de juiste bedrijfsnaam?

Als ondernemer moet uw bedrijf in de markt zo onderscheidend, gemakkelijk herkenbaar en goed vindbaar mogelijk zijn. Aan die eisen kan worden voldaan door een pakkende bedrijfsnaam - ook wel handelsnaam genaamd - te bedenken die ook goed blijft hangen bij uw doelgroep.

Bij het kiezen van een handelsnaam zijn er ook juridische eisen waarmee u rekening moet houden. Wet en regelgeving stellen eisen aan een juridisch verantwoorde handelsnaam. Hieronder zet ik de belangrijkste voorwaarden voor u op een rij:

De naam mag niet verwarrend zijn voor het publiek

Verwarring wordt juridisch snel aangenomen. De naamgeving van twee bedrijven kan in principe wezenlijk van elkaar verschillen, maar kan door een verkeerde beeldvorming bij klanten toch voor verwarring zorgen.

Ter illustratie: Stopshop Fastfood en Stop and Go Fastfood is in naamgeving verschillend, maar klanten kunnen beide handelsnamen opvatten als één verkoopformule van één bedrijf. In zo'n situatie is alleen de handelsnaam die het eerst in het economisch verkeer werd gebruikt en is ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel toegestaan.

De naam mag niet misleidend zijn

Van misleiding is sprake als u in de naamgeving iets vermeldt dat niet in overeenstemming is met de werkelijkheid. Bijvoorbeeld door als kleine zelfstandige een term als 'Megastores' achter uw naam te vermelden. Of door ten onrechte een beschermde titel te gebruiken, waaronder die van 'advocaat' als u (nog) niet officieel als advocaat bent beëdigd.

Ook het vermelden van een onjuiste rechtsvorm is een vorm van misleiding. Bijvoorbeeld achter uw bedrijfsnaam BV vermelden, terwijl uw bedrijf in werkelijkheid een eenmanszaak is.

De naam mag geen inbreuk zijn op rechten van anderen

Bij het kiezen van een handelsnaam moet ook worden gelet op rechten van merkhouders, licentierechten en andere rechten van intellectuele en industriële eigendom van derden. Een inbreuk op die rechten kan gekwalificeerd worden als een onrechtmatige daad. En dat kan tot een verplichting tot schadevergoeding leiden als het onrechtmatig gebruik van de handelsnaam niet wordt gestopt.

6 tips voor het vinden van de juiste bedrijfsnaam

 1. Kies altijd een bedrijfsnaam of handelsnaam waardoor u onderscheidend en herkenbaar bent in de markt
 2. Een 'goede vindbaarheid' en 'gemakkelijk te onthouden' zijn essentiële aspecten van een goede handelsnaam
 3. Controleer van tevoren altijd via de Kamer van Koophandel of uw handelsnaam al is ingeschreven
 4. Check online in het merkenregister van het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) of uw handelsnaam op een bestaand merk lijkt
 5. Registreer uw handelsnaam ook altijd als domeinnaam
 6. Registreer een sterke handelsnaam ook direct als merk. Dan bent u verzekerd van de best denkbare bescherming van uw handelsnaam!

-Antonie Kerstholt

Gepubliceerd op:
18-09-2012

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x2
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bedrijfsnaam

Een bedrijfsnaam verzinnen: sommige startende ondernemers weten het binnen een seconde, terwijl de twijfelaars onder ons er een paar nachten van wakker kunnen liggen. Wat belangrijk is om te weten, is dat een goede merk- of handelsnaam aan een aantal eisen moet voldoen. Daarnaast moet je een aantal zaken goed regelen, zoals:

 1. Schrijf jouw bedrijf(snaam) in bij de KvK
 2. Bekijk of officiële merkbescherming nodig is
 3. Maak jouw handelsnaam voldoende onderscheidend

Tip! Gratis PDF: een pakkende bedrijfsnaam

Hoe vind je de naam die écht bij jou past en aan alle regels voldoet? Download hier de gratis whitepaper over bedrijfsnamen en ontvang onze tips direct in je mailbox.

Download gratis PDF

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.