Nadelen zzp: welke risico’s loop je als ondernemer?

Bijgewerkt op 29 december 2022
6 min  leestijd
1.601
Auteur: Redactie
animatie van drukke administratie van een zzp'er op een bureau

Een eigen bedrijf beginnen is avontuurlijk, maar ook onzeker. Hoe ga je hiermee om? Wat zijn de belangrijkste risico’s die je als ondernemer loopt? Kun je deze mogelijke gevaren voorkomen door verzekeringen af te sluiten? In dit artikel lees je alles over de nadelen van een bestaan als zzp'er.

Voor- en nadelen zzp

Er zitten veel voordelen aan het starten van een eigen bedrijf. Je kunt je eigen tijd indelen, werken waar en wanneer je maar wilt, je eigen ideeën op geheel eigen wijze vormgeven en je hebt geen baas die bepaalt hoeveel vakantiedagen je per jaar krijgt.

Maar ondernemen heeft ook nadelen. Je krijgt geen vakantiegeld of kerstpakket én je kunt als zzp’er of ondernemer te maken krijgen met verschillende risico’s. Je loopt bijvoorbeeld financieel risico, risico op een conflict met een opdrachtgever, risico op arbeidsongeschiktheid of het risico dat je bedrijf stil komt te liggen door brand- of waterschade.

In vijf hoofdstukken gaan we dieper in op de grootste nadelen van zzp’er worden. Direct naar een hoofdstuk? Klik dan op één van de links hieronder.

Nadelen zzp

  1. Financiële onzekerheid
  2. Je bent zelf verantwoordelijk voor risico’s
  3. Gevolgen arbeidsongeschiktheid moet je zelf opvangen
  4. Je moet zelf pensioen opbouwen
  5. Je moet je administratie bijhouden

1. Financiële onzekerheid

Als ondernemer of zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor je inkomsten. In loondienst heb je financiële zekerheid. Je krijgt elke maand een vast salaris. En als je geluk hebt ontvang je ook nog een bonus aan het einde van een jaar. Als kersverse zzp’er moet je je eigen boontjes zien te doppen.

Het bestaan als ondernemer is onzeker. Dat is spannend en avontuurlijk, maar het kan ook voor veel stress zorgen. Vooral als je elke maand netjes je hypotheek en andere vaste lasten moet betalen.

Hoe ga je als zzp’er om met deze financiële onzekerheid? Je kunt een parttime baan combineren met ondernemen, zodat je in ieder geval elke maand een vast salaris ontvangt. Ook kun je overwegen om je bedrijf te verzekeren tegen financieel verlies door bijvoorbeeld een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering of een inkomensverzekering voor zelfstandigen af te sluiten.

2. Je bent zelf verantwoordelijk voor risico’s

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor belangrijke risico’s die je loopt. Je kunt bijvoorbeeld aansprakelijk worden gesteld als ondernemer voor schade aan spullen, er kan een zakelijk conflict met een klant of opdrachtgever ontstaan, je kostbare inboedel kan gestolen worden of je webshop kan gehackt worden.

Wil je als zzp’er slapeloze nachten voorkomen? Bedenk dan voor jezelf welke risico’s je voor jezelf wilt afdekken door verzekeringen af te sluiten. Kies bijvoorbeeld voor een aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandsverzekering, inventarisverzekering of cyberverzekering. Of zorg voor een flinke buffer waarmee je bepaalde risico’s kunt afdekken.

Lees meer over het afsluiten van verzekeringen voor zzp’ers.

Aansprakelijkheid

Alles over aansprakelijkheid

Wanneer word ik aansprakelijk gesteld? Welke vormen? Wat kost het? Bekijk de antwoorden op veelgestelde vragen van ondernemers.

Beperk je risico's

3. Gevolgen van arbeidsongeschiktheid moet je zelf opvangen

Als zzp’er moet je er zelf voor zorgen dat je elke maand je vaste lasten kunt betalen. Wanneer alles goed gaat, is dat natuurlijk geen probleem. Maar wat doe je als je tijdelijk niet kunt werken? Heb je een buffer opgebouwd waarvan je een periode kunt leven? Je hebt immers geen recht op een uitkering als je niet langer in loondienst voor een werkgever werkt.

Je kunt het risico op arbeidsongeschiktheid als zzp’er zoveel mogelijk afdekken door goed voor jezelf te zorgen en een financiële buffer op te bouwen van minstens 3 maanden. Daarnaast kun je onderzoeken welke extra maatregelen je eventueel wilt nemen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor deelname aan een broodfonds of je kunt een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten als zzp’er.

Lees meer over arbeidsongeschiktheid.

4. Zelf pensioen opbouwen

Nog een belangrijk nadeel van zzp’er zijn: je moet zelf een pensioen opbouwen. Je pensioen bestaat uit maar liefst 4 verschillende onderdelen, namelijk:

  • AOW
  • Pensioen opgebouwd bij werkgevers
  • Zelf opgebouwd pensioen
  • Privévermogen

Welke mogelijkheden heb je als zzp’er om zelfstandig pensioen op te bouwen? Je kunt zelf geld sparen door geld opzij te zetten op een aparte spaarrekening. Daarnaast kun je banksparen, meedoen aan het ZZP-Pensioenfonds of een lijfrenteverzekering afsluiten.

Pensioen opbouwen als zzp’er? In dit artikel lees je er meer over.

5. Administratie bijhouden

Hoeveel vrijheid je ook hebt als zzp’er, je komt er helaas niet onderuit om je administratie op te zetten. Zo moet je bijvoorbeeld je uren bijhouden om in aanmerking te komen voor aantrekkelijke aftrekposten, en je bent wettelijk verplicht om je administratie zeven jaar te bewaren voor de Belastingdienst.

Om de nadelen van je bestaan als zzp’er iets te verzachten, kun je gebruik maken van online boekhoudprogramma’s. Er zijn genoeg digitale mogelijkheden te vinden. Vaak kun je met een online hulpmiddel ook een handige koppeling maken met je zakelijke bankrekening. Dat maakt het bijhouden van je administratie minder tijdrovend.

Heb je echt geen zin om tijd te besteden aan je boekhouding? Dan heb je altijd nog de vrijheid om het werk uit handen te geven en een boekhouder in te huren.

Lees meer over het opzetten van een overzichtelijke administratie.

Calculator verzekeringen berekenen

Zelf je verzekeringen regelen

Bij Rabo ZelfZeker regel je als ondernemer eenvoudig zelf je verzekeringen. 

Bekijk de opties

  • Wat zijn de belangrijkste nadelen voor zzp'ers?
    Naast de vele voordelen die alle zelfstandig ondernemers hebben ten opzichte van medewerkers in loondienst, bestaan er ook verschillende nadelen voor zzp'ers. Zo krijg je geen vakantiegeld of kerstpakket, en kun je als zzp’er of ondernemer te maken krijgen met verschillende risico’s. Je loopt financiële risico's, maar ook risico op een conflict met een opdrachtgever en op arbeidsongeschiktheid. Daarnaast kan je bedrijf stil komen te liggen door brand- of waterschade. Oriënteer je dus tijdig op welke verzekeringen er bij jouw bedrijf passen, bijvoorbeeld met handige tools.
  • Hoe kun je als zzp'er pensioen opbouwen?
    Je kunt zelf geld sparen door geld opzij te zetten op een aparte spaarrekening. Daarnaast kun je banksparen, meedoen aan het ZZP-Pensioenfonds of een lijfrenteverzekering afsluiten.
  • Hoe moet je als zzp'er je administratie houden?
    Een overzichtelijke administratie bijhouden is wettelijk verplicht voor zelfstandig ondernemers. Op verzoek van de belastingdienst moet je de administratie van de afgelopen zeven jaar kunnen overhandigen wanneer ze daar om vragen. Hierin moet je bijvoorbeeld je uren en je inkomsten bijhouden. Om het jezelf als zzp’er iets makkelijker te maken, kun je gebruik maken van online boekhoudprogramma’s.
  •  

Meer over zzp

Meer over zzp

Snel weten welke verzekeringen je nodig hebt?

Beantwoord dan nu 7 vragen en binnen 2 minuten weet jij of je geen verzekering over het hoofd hebt gezien.

Sluiten