marieke

Juridische valkuilen voor ZZP’ers

Soms lopen de zaken als ZZP’er niet zoals je graag zou willen. Bijvoorbeeld wanneer een juridisch conflict dreigt met een klant of leverancier. En ook de overheid kan juridisch moeilijk doen.

In mijn praktijk sta ik geregeld ZZP’ers bij die de dupe zijn van het zogenaamde calimero-effect. Als kleine onderneming moeten ze opboksen tegen de grote jongens. Het bekende recht van de sterkste, waarbij de groten ge- of misbruik maken van het feit dat de kleintjes hun zaakjes juridisch niet altijd even goed op orde hebben. Ik noem vier veel voorkomende valkuilen en geef nog wat tips.

De meest voorkomende valkuilen

 1. Afspraken maken zonder ze vast te leggen.
  Leg zoveel mogelijk schriftelijk vast. Let er ook op dat de afspraken niet voor verschillende uitleg vatbaar zijn. Als ZZP’er loop je dan het risico dat je veel meer werk mag verzetten dan waarvoor je wordt betaald. Simpelweg omdat de opdrachtgever weet dat jij als calimero de kosten van juridisch advies en/of een procedure niet kan dragen.
 2. Geen betalingsafspraken maken of de algemene voorwaarden van de opdrachtgever niet goed lezen.
  Maak betalingsafspraken en lees de algemene voorwaarden aandachtig door. Daarin kan bijvoorbeeld staan dat betalingen tot zestig dagen na de factuurdatum worden betaald. Met een beetje pech veroorzaakt dat een direct financieel probleem.
 3. Je aansprakelijkheid in de keten vergeten.
  Als jij je moet houden aan uiterste opleverdata en je bent bijvoorbeeld vergeten je leveranciers ook aan die data te binden, ben je aansprakelijk voor de schade die je klant daardoor lijdt. De schade had je namelijk zelf kunnen voorkomen door goede contracten te maken.
 4. De kwaliteit van wat je levert.
  Als je leverancier niet op tijd levert of de kwaliteit van het geleverde is onder de maat, kun je direct in de problemen komen als de klant niet tevreden is over de door jou geleverde kwaliteit van je werk.


Heldere afspraken

Je bent als ZZP’er verplicht om met iedere leverancier en opdrachtgever voor iedere opdracht of bestelling goede en heldere afspraken te maken. Bij voorkeur heldere schriftelijke afspraken. Zodat bij onenigheid je altijd een begin van bewijs hebt. Realiseer je goed dat het calimero-effect nooit op voorhand kan worden uitgesloten. Als je goede contracten hebt, verhoog je wel de drempel voor je opdrachtgever of leverancier om misbruik te maken.

Tips

 1. Realiseer je dat juridisch gezien je voor opdrachtgevers en leveranciers vaak de onderliggende partij bent. Wie niet sterk is moet slim zijn, is een gezegde dat ook op jou van toepassing is.
 2. Begin nooit aan een opdracht als je de bindende afspraken met je opdrachtgever niet goed begrijpt. Bijvoorbeeld als je niet alle bepalingen in een contract of algemene voorwaarden snapt. Afspraken die je niet nakomt maken je schadeplichtig. En dat kan vervolgens snel tot een onbedoeld einde van je bedrijf leiden.
 3. Investeer in goede basiscontracten die heel goedkoop op internet te verkrijgen zijn. Sluit voorts voor de grootste juridische risico’s een rechtsbijstandverzekering af.
 4. Schakel bij een dreigend juridisch conflict dat het voortbestaan van je bedrijf bedreigt altijd een deskundige in.

 

Gepubliceerd op:
10-06-2014

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x1
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.747 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.