bedrijf overnemen

Ook een optie: een bestaand bedrijf overnemen

Starten als ondernemer: wie wil dat nou niet? Toch zijn er ook starters die een bestaand bedrijf overnemen en daar heel bewust voor kiezen. Zeker in economisch onzekere tijden. Je weet dan immers direct of het bedrijf bestaansrecht heeft en welke resultaten de onderneming al heeft behaald. Je koopt bij een overname dus een compleet bedrijf, met alle bijbehorende lusten en lasten enzovoort.

Voordelen overname

Het kopen van een reeds bestaand bedrijf heeft zo zijn voordelen. Als je de koop goed voorbereidt, weet je namelijk precies of je waar voor je geld krijgt op het gebied van bezittingen, schulden, winstpotentie, personeel en de klanten van het bedrijf. Zaken die voor iedere starter die zelf vanaf de grond een bedrijf opbouwt vaak onzekere factoren zijn.

Deze groep starters moet maar afwachten of hun plannen en verwachtingen uitkomen en of hun bedrijf ooit levensvatbaar zal worden. De voordelen die een bestaand bedrijf biedt, betaal je uiteindelijk ook. Vaak in de vorm van goodwill. Een term die gebruikt wordt om deze voordelen en vooral de te behalen toekomstige winsten in geld uit te kunnen drukken.

Nadelen overname

Bestaande bedrijven die goed lopen zijn vaak duur. Dat nadeel is ook logisch, want je kunt met zo'n bedrijf veel geld verdienen. Een ander nadeel kan zijn dat je verplichtingen moet overnemen die wellicht niet gunstig zijn voor het toekomstig rendement van het bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan langlopende huurverplichtingen en andere contracten. Of een niet ideaal personeelsbestand met relatief veel dure (vaste) arbeidskrachten. Het is dus verstandig om van tevoren eerst alle voor- en nadelen van een potentiële overname op een rijtje te zetten.

Ondernemers die met pensioen gaan

Tegen de pensioengerechtigde leeftijd stoppen veel ondernemers met hun bedrijf. Deze ondernemingen kunnen dan te koop worden aangeboden tegen een zeer aantrekkelijke prijs. Er zit immers een 'druk' op de verkoop, omdat het pensioen lonkt. En dat kan een goede overnamekans zijn voor jonge ondernemers. Het gaat hier vaak niet om grootschalige ondernemingen, maar het zijn meestal wel leuke bedrijfjes waarmee je nog een goede boterham kunt verdienen. Zoals bakkers, slagers en andere voorbeelden van ambachtelijke bedrijven waar met een beetje vernieuwing en verjonging van de bedrijfsvoering hoge rendementen kunnen worden behaald.

Hoe gaat het in de praktijk?

Op mijn kantoor heb ik meerdere keren zeer geslaagde voorbeelden gezien van het overnemen door jonge ondernemers van kleine oudere bedrijfjes. Waarvan de eigenaar geen opvolger had en met pensioen wilde gaan. En waar het pensioen van de eigenaar letterlijk in de onderneming zat. Soms financierde de bank op verzoek van mijn cliënten de gehele aankoopprijs in een keer.

Maar ik heb ook wel meegemaakt dat een cliënt eerst als werknemer de kat uit de boom ging kijken. Deze cliënt ging daarvoor een half jaar lang bij het te overnemen bedrijf werken om te beoordelen of een aankoop verstandig (en haalbaar) was. Dat bleek inderdaad het geval en zo werd deze cliënt van werknemer vervolgens de nieuwe eigenaar van dat bedrijf.

Financiering

In deze tijd is het vinden van goede financiering nog steeds moeilijk. Zeker als het om wat grotere kredieten gaat. Bij een overname van een bedrijf is het soms ook mogelijk dat de oud-eigenaar bereid is om een deel van de koopprijs uit te smeren over een bepaalde periode en de betaling ervan bijvoorbeeld afhankelijk wil stellen van toekomstige winsten die met het bedrijf behaald kunnen gaan worden. Dat zijn geen uitzonderingen. Er zijn dus meerdere mogelijkheden om een koopprijs van een bedrijf te kunnen financieren.

5 extra tips voor overnemende starters

 1. Slimme starters richten zich ook op ondernemers die niet over een opvolger beschikken. Vooral deze groep bedrijven zijn qua prijs namelijk vaak aantrekkelijk om over te nemen.
 2. Betaling van de koopprijs kan op veel manieren worden voldaan. Ineens of bijvoorbeeld in termijnen, mits de winst van het bedrijf het toelaat.
 3. Als tijdelijk werknemer kun je het beste een bedrijf op geschiktheid voor een overname uittesten. Oudere ondernemers schrikt dat niet af.
 4. Als het goed uitdenken van een uniek idee niet je sterkste kant is, maar je wel oog hebt voor potentiële bedrijfsovernames. Koop dan een bestaand bedrijfje en bouw dat verder uit.
 5. Koop nooit een bedrijf zonder een goed en doortimmerd overnamecontract op te (laten) stellen.

-Antonie Kerstholt

Gepubliceerd op:
11-02-2014

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x20
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Juridisch

Als startende ondernemer moet je ook een aantal belangrijke juridische zaken regelen. Denk alleen al aan het opstellen van algemene voorwaarden en inkoop- of samenwerkingscontracten. Op deze pagina's vertellen we welke juridische kwesties gangbaar zijn en hoe jij je als startende ondernemer hiertegen kunt beschermen.

 1. Stel goede algemene voorwaarden op
 2. Onderzoek de mogelijkheden van merkbescherming
 3. Weet hoe jij je kunt wapenen tegen wanbetalers

Nu populair: juridisch en ondernemen gaat hand in hand met het opstellen van contracten.

Lees de tips in de checklist: hoe stel je een juridisch contract op?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.653 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.